kbba

Latest Posts

.:: berpantang yang tak pantang ::.

By 9:19 PM ,


Salam,

Hari ni, genap la 56 hari, selepas melahirkan Hafidh Aryan.
Berpantang selama 44 hari,  lin rasa macam xde pape. Masa berlalu cepat sangat. Orang kata, nak feel pun tak sempat. ( ayat mcm poyo jer kan ;) ) tp tu la reality nye... 

Hari 1 hingga ke-3

 lin still kat hospital. So, maknanya mandi still air sejuk, makan pula apa yang hospital bagi la. Lin pun bedal jer, tengah lapar. 
Tapi, stokin Lin pakai. Makanan tengahari pula, mama akan masak, and suh hubby hantarkan. 

Hari ke-4 hingga 6 

Bangun seawal 6 pagi, da mandi. Pukul 7, berurut. 
Ni 1st time kena urut, muka kemek2 tahan sakit. Tapi, macam biase, takkan ada suara yang keluar dari mulut ni. Sebab mama da pesan, cik umy (tukang urut) ni, klu dengar kita jerit , lg kuat dia tekan, sbb kat situ la tempat banyak angin. 
Masa hari ke 4, Susu baru keluar, tu pun selepas berurut. Kecian Hafidh, 4 hari tak dapat susu mummy dia. 
Selesai berurut, cik umy pakai kan bengkung JAWA. Pening kepala tengok dia pusing2 nak pakaikan bengkung tu. Lepas tu, pakai pilis dengan bedak sejuk.

 Then, da selesai baru leh breakfast. 

Menu breakfast:
Biskut kering (biskut lemak)
Air kopi 'O'.

Menu lunch & dinner :
Ikan cencaru bakar
Nasi kosong yang masih panas
Lada hitam hancur, cuka , kicap.

Hafidh pula, baru la dapat mandi, kat hospital nurse lap pakai kapas jer, bising la mama. Dia cakap, "klu kat hospital Klang tu, bersalin murah, tapi bby siap mandikan lagi. Ni,bayar mahal2 mandi pun tak! "
Tu la ayat2 mama. Orang dalam pantang duduk jer, tengok. 
Selesai tengok Hafidh mandi, Masa bertungku. Sebenarnya, Lin da beli set bersalin Jamu mak dara. Include skali ngan tungku, tapi lin tak pakai tungku dia. Macam tak best la. Bau pun tak seronok. At last, call causin pinjam tungku batu yang mcam orang dulu2. Baru best. Heheheh... 
Image Detail 

Masa tungku tu, tekan kat perut yang boroi tu, seronoknya rasa panas. Tengah2 tungku, tertidur.. heheh. Syok sangat! Apa lagi, terkejut la bila perut terasa panas. :) 
 Bila da terjaga dari tidur, mama bagi minum air. Ni yang paling tak suka masa pantang. Air asam keping dengan biji kani yang direbus. Masa taip ni pun Lin leh rasa masam da pahitnya air tu. hhuhuh...

Hari ke 7 hingga 8

Berpantang di hospital, sebab Hafidh kene Jaundis . Semalaman menangis, sebab tengok Hafidh kena lampu sambil jerit2. Mama datang pujuk, cakap jangan menangis, nanti "BENTAN" sush. Kena pantang balik semula. 
Tapi, yang Lin still buat di hospital hanya la pakai bengkung dengan stokin. Makan pula, mama masak and hubby hantar. Siap bekalkan kicap 1 botol lagi. (ada orang kata, tak boleh makan kicap, tapi Lin boleh plak). 

Hari ke -9 hingga ke-13

Rutin seperti biasa. Cuma tak boleh makan pill mak dara, tak boleh pakai pilis. Doctor suruh stop kan semua yang boleh memudaratkan jaundis Hafidh. 

Hari ke-14 hingga ke- 16

Pagi macam biasa. Petang kena bawak hafidh g clinic check jaundis lagi. Still ada, and need to refer pakar paediatric . Selang sehari, Lin dengan hubby pergi hospital untuk buat appointment Hafidh. Tapi, masa tu, hafidh kena amik darah dan air kencingnya. Masa yang doctor tu amik, lama sangat. Dari luar bilik pemeriksaan pun leh dengar suara hafidh jerit. Rupanya, doctor tu, amik darah hafidh banyak kali. Tiap kali dapat darah, darah tu cepat beku. Tu yang dorang kena amik banyak kali. Sampai klinik paeds tu da tutp, and lin ngn hubby still kat situ tunggu hafidh. 

Hari ke -17 hingga ke -28

Dalam tempoh ni, lin berpantang macam biasa. Tapi, da belajar mandikan Hafidh. Tak de la sush sangat. Tapi, mandi guna besen kecik and kat sink jer... huhu... besen baby Hafidh yang Lin beli tak guna pun.. :( 
(tapi kat umah sendiri guna. and sangat berguna!) 
Hafidh cucuk sebulan di KK. Hafidh nangis kejap jer. Pastu nk susu. :)


Hari ke 29 hingga ke 44.


Hafidh kena pergi continue checkup kt clinic paeds. Masa ni, doctor bg th result yang dapat hasil air kencing dengan darah hafidh yang di ambil hari tu. Alhamdulillah, semua ok. 
Tapi, ada 1 lg result yg lin kena amik 29/3 ni. harap2 semua ok. 
Dan seterusnya pantang tanpa mkn ubat, tanpa pilis, kehulu dan kehilir. 
Akibatnya, badan lin tak solim lg. huhhu...
owh lupe, hari terakhir, sempat balik umah cheras, tengok hubby cat rumah... wakakka balik plak, mengidam nak makan mcd! :P 
jahanam pantang lin.



with love ♥ 
.:: allene ::.

You Might Also Like

0 leave a massage here...

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo