kbba

Latest Posts

.:: dating dengan D ::.

By 9:49 AM ,

Errrmmm... Da lama tak keluar berdating dengan D. Dulu masa bercinta cintun, selalu keluar curi2. Kalau cakap dengan mama nak keluar dating, mesti kena bebel2 baru boleh keluar. Tu pun tak boleh setiap minggu. Bila da kahwin, setiap malam kami keluar lepas balik kerja. Tapi tak lama, sebab menumpang rumah parent lin, tak manis la nak keluar selalu.

Pindah je rumah sendiri, keluar dating gak, tapi tak kerap la. Sebab lin tengah sarat... Haaaa sekarang da ada anak, lagi la. Asal keluar je, bila anak naik angin wat perangai, mummy dia pun selalu la moody. Makan susah, jalan susah...

Tapi sekarang da tak lagi. Hafidh makin besar. Da pandai duduk diam. Lepas tu pula, sekarang ni, lin hanya jumpa hafidh 2 hari sekali. Maknanya kami ada masa untuk berdating. Memula dulu, memang duduk rumah menangis je ingat kat anak. D pun bagi space untuk lin feling2. Duduk jer rumah, kadang2 tu kena sakat juga la dengan dia.

Satu hari tu, (tak ingat da hari apa) kami keluar dinner kat tupai tupai Ampang. First time nak makan kat situ. D la, tetiba nak makan steamboat. Mana la tahu kat manakan. Lin bukan kaki jalan + kaki makan. Tetiba teringat dekat Ampang ada tupai2. D Memula tak nak pergi, katanya jauh. Tapi padahal dekat je Cheras dengan Ampang tu, entah apa yang jauh pun tak tahu la. Save minyak kereta kot. Hihihih...

On the way pergi makan tu, tetiba D cakap da lama tak rasa macam bercinta. Argghh sudah, kenapa lali aku ni??? Terpinga pinga da jup. Dalam hati lin terfikir, da lama sangat ker lin tak bagi attention kat D? Berdosanya rasa. Lin senyap macam orang bisu dan pekak. ( sebab tengah fikir masa tu). Then, lin tanya D, tak suka ke? D senyum sambil jawap sekarang ni lin sibuk layan hafidh je, tak layan dia pun. Alolo... Laki lin tersentap rupanya.

Bila lin fikir2 balik, kita sebagai isteri, kena la pandai2 bahagi kan kasih untuk suami dan anak. Memang sekarang ni kasih kita dekat anak 100%. Tapi, semakin dia membesar, dia perlukan ruang dia sendiri. Kita tak boleh nak manja2 macam kecil2 dulu. Bila anak2 da ada kehidupan sendiri, tinggalla kita suami isteri je kan. Tak kan la baru masa tu kita nak hidupkan kenangan cintan cintun.

Lepas dari kata2 D, lin pun nekad nak layan dia macam raja semula. Bukan bermakna, selama ni lin tak layan dia macam raja ok, tetap layanan raja tapi, kadang2 tu terlupa dia raja, lin pula jadi raja! Teruk, kena selalu ingat, syurga di bawah tapak kaki suami. Alhamdulillah D tak menggunakan kuasa rajanya dengan cara tak baik.

Berbalik cerita dating, masa makan lin tanya D, suka ke keluar berdua? D balas dengan senyum gatal sambil mengangguk. Alahai suami, cair da hati isteri dia :)
Bila makan tu, mula la main teka2 kenangan first time dengan dia. Contoh soalan.

" apa makanan pertama kita makan sama?" - McDonald's

" kat mana first time kita dating?" - jj bukit tinggi

" kita tengok wayang cerita apa?"
- yang ni dia jawap salah, D jawap baik punya cilok. Tapi jawapannya buli balik"

Banyak lagi soalan, tapi malas nak taip. Saja flashback. Memang lin selalu tanya D soalan first time ni. Nak suruh dia ingat sampai bila2.:) 

Selesai je makan, kami pun kekenyangan. Ishh.. tak leh jadi ni. Makan buffet, sorang RM30. Ruginya kalau makan sikit. Lin amik masa rehat2 dulu, then sambung makan apa yang larat. Dah tak larat tak kan nak paksa makan juga kan. Tu pelahap namanya... Sambil2 tu, sempat la snap pic sikit. Pastu bila pandang D, ajak dia tangkap gambar, macam bercintan cintun dulu, pakai kamera... :) 

Memang activity menyingkap memori habis la... bukan activity menyingkap kain ok. 


kosong.. kosong.... 

D tengah amikkan ice cream... :D 

sampai sudah... 

oopppsss... tergedikssss 
with love 
sayang 

You Might Also Like

2 leave a massage here...

  1. betul tu...RS pun sampai sekarang mmg suke keluar dating dgn CK.dah 10 tahun kami kawin...aktiviti dating tak pernah tak buat.sampai mak mertua pun tak faham sgt2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ratu, tu lin kne banyak cari ilmu rumah tangga ni. Nak kekal bahagia cm RS jugak... :)

      Delete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA acv ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo