kbba

Latest Posts

.:: dulu TAK BOLEH, sekarang BOLEH ::.

By 10:52 AM ,

Salam....

Malam ni, da 10 ramadhan. Bermakna, ramadhan semakin nak meninggalkan kita... :( sedih...  ibadat tak dapat buat dengan sempurna. Kesibukan kerja, anak, masih tak boleh nak balance. Senang kata, hidup lin still terumbang ambing... (ckap macam susah sangat) 

Sejak jadi mak orang ni, semua benda kena buat kan... 
contohnya: 

Dulu lin tak pernah bangun sahur, masak untuk family
Yang lin tahu, tunggu mak bangun masak, tunggu 15-20 minit, baru bangun tolong hidang makanan :D

Dulu lin tak pernah balik kerja masak untuk makan malam.
Sekarang, balik kerja pergi amik anak kat puchong, balik cheras masak untuk laki  pula.. :(

Dulu lin tak pernah kemas rumah lepas balik kerja
Yang lin tahu, balik kerja penah, nak tengok TV je. Pastu gosok baju, tidur
Sekarang, balik kena sapu rumah (rambut + habuk bersepah nanti hafidh kutip parah)
kemas dapur. 

Dulu lin tak pernah nak basuh baju dan lipat baju malam2. Tapi, kalau weekend, tu memang kerja wajib la. 
Tapi sekarang, baju kena basuh, kena lipat, sidai kadang2 D tolong. Kalau tak buat semua tu, rumah lin macam gudang pakaian nanti.

Dulu lin tak pernah search kat internet resepi2 untuk masak. Yang lin tahu, bila nak masak tanya mak "nak masak apa ari ni??" " macam mana nak masak lauk tu??? " tu je reti. 
Sekarang, hari2 bukak blog resepi, cari2 resepi mana yang senang untuk di cuba. 

Dulu lin susah sangat nak bangun pagi. Memang hobi lin tidur. Kalau tak kerja tu, huishh bestnya dapat tidur.
Sekarang, kena bangun awal. Lagi2 bulan puasa ni, kena bangun masak sahur, nak hantar anak pergi puchong lagi. T___T mata pun da macam panda. Nasib anak tak meragam malam. Bangun nak susu je.

Haaaaa.. sekarang baru tahu! macam mana mak lin penat dulu. Balik kerja buat itu ini. Dapat anak pemalas :( lin la tu. 
Kalau buat kerja nak mintak upah. Sekarang nak mintak upah kat sapa??? 



with love
 .:: allene ::. 

 p/s: nak mintak tolong like kan pic kat link ni. Thanks :D

You Might Also Like

10 leave a massage here...

  1. mintak upah kat hubby...hihihi...:p
    susah sbnr nye da kawen ni kan...idup kelam kabut nk uruskan umah tangga...tp rasenye pas 2 3 taun mst ok dah...superwomen dah.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la wawa... ingt da kwen senang kan, ada orang jaga.. :(indah khabar dari rupa... harap2 pasni stabil la hidup...

      Delete
  2. yana sampai skrg still xbalance gak lagi..same2 la kita berusaha..chaiyok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la yana.... kena planning slowkan. orang lain boleh je stabil, kita pun mesti boleh gak kan..

      Delete
  3. dulu time mude trang-tang-tang i sokmo bangun pukul 12 tengah hari. hahahaha. sekarang ni sabtu ahad sama jer, bgn kul 5pagi.sebab si tecik dah bgn nak susu...aduyainye pon...tapi best jugak jadi mak-mak nih kahkahkahkah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la mommy cha... bab tido ni memang best ever la... sekarang ni, jadi mak mmg best pun rasa macam supermak pun ada... :D

      Delete
  4. same je pe yg lin senaraikan tu..hehe..smpi skang cuba cr 'tune' antara kerja, rumhtgga dan anak...skrang sume nak kena buat sorg2 bila husben x de, lg la parah rs..seb baik mak ade tlg..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... kadang2 tu da kwen pun kita still mengharap kan parent. same je macam lin... ihihih

      Delete
  5. hehe..inilah penangan bergelar isteri..semuanya jd boleh kan.. sama je kita ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeker? owh... makna nya semua yang baru kwen, mmg camni kan... mmg semua orang supermak la... :D

      Delete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA acv ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo