kbba

Latest Posts

.:: 13 week turun ke 11 week ::.

By 11:00 AM

 Masa bawa Hafidh pergi klinik sebab demam campak, Lin pun amik kesempatan checkup sekali. Sebab appoinment ari Friday aritu, tak dapat pergi, doctor tak ada. Boleh pulakkan. Buat sakit hati je. Dah excited nak scan baby dalam perut. Kalau ikutkan pengiraan yang doctor bagi, masa tu Lin da 13 week. 

Memula check Hafidh dulu. Selesai Hafidh, baru check up baby pula. Tekanan darah cantik, berat hanya naik 0.5kg sahaja. (Ok la kot janji naik) 
Tapi, bila scan..............................................................











Baby kecik sangat. So, berat tak boleh timbang. Umur dia 11week. Sebab terlalu kecik. Sepatutnya 13week da. Sebab previous scan pun mention 13week. Tapi, masa checkup tu, baby terlalu kecik doctor cakap ultrasound tu detect 11week. Dah lari 2 week. Banyak tu lari dia. OK lg.... 

Yang paling sedih bila tengok position placenta or uri. Terlalu dekat dengan baby. Bila tanya doctor, apa effect kat baby. Doctor cakap, kalau baby membesar, akan berlaku pendarahan. Dan kalau pendarahan tu banyak, akan terjadi KEGUGURAN. :( 

Terdiam lin sekejap. Asyik fikir kenapa jadi macam ni. Mungkin kurang makan makanan berkhasiat. Thay why baby tak sihat. Masa scan pun dia tak bergerak banyak macam scan Hafidh 11week dlu. Dlu Hafidh siap lambai2 tangan say HELLO. 

Tapi baby ni tak pun. Doctor kata, tengkorak dia pun still on progress. Seram lin dengar. Setahu lin, baby 12week everything da sempurna... Tapi baby ni belum lagi. Hati ni da risau sangat. Takut benda tak baik jadi. 

So, doctor advise lin supaya jangan kerap dukong Hafidh. Takut bagi pressure kat perut. Kecian Hafidh, mesti nangis2 mintak dukong dengan mummy nanti. 

ni gambar adik. nampak tak 2 bentuk putih tu? baby kat bawah dan uri dia atas dia. Terlalu dekatkan. Macamner dia nak membesar?

Yang ni pula scan Hafidh masa 11week. Clear boleh tengok bentuk kepala dia. dan kedudukan uri pun jauh dari dia.
Usia yang sama. Tapi keadaan yang berbeza... Semoga Allah mempermudahkan segalanya... 
Aminn...


with love ♥ 
.:: allene ::.

You Might Also Like

12 leave a massage here...

  1. lin take care tau...jgn stress sgt

    ReplyDelete
  2. ikut nasihat doktor yer lin..semoga semuanya selamat

    ReplyDelete
  3. why not u cuba dapatkan second opinion, jumpa doktor lain.. apapun take care ye, semoga semuanya ok..

    ReplyDelete
  4. sabar ye lin. tak mau stress tau. Ingat baby dlm perut tu. Doa je, insyaallah tak ada apa-apa. semua tu kuasa tuhan, bkn doktor tentukan. hana nasihatkan lin jumpa another doktor, maybe lain doktor lain kot pendapatnya. tp part yg dukung hafidh tu mcm hana tak setuju sgt. Bukan ke, baby dalam perut dah dilindugi oleh air ketuban, so xde effect pun sebenarnya kalo dukung hafidh. hana ckp macam ni sbb makcik hana pernah je preggy awal and anak pertama baru 7 month, then doctor ckp xde apa-apa effect pun. tp kalo lin musykil, lin ikutlah nasihat other. tkt jadi apa-apa.

    ReplyDelete
  5. byk2kn doa ye..moga lin sabar..yup myb 2nd opinion not a bad idea..apepon moga2 momy & baby sihat2 aja..

    ReplyDelete
  6. sabar lin..
    jaga diri dan kesihatan..
    makan folic asid minum susu dan byk berdoa k..

    ReplyDelete
  7. sabar ye lin.doa semoga selamat. jaga kesihatan diri dan baby, jgn stress.bykan rehat dan jgn angkt yg berat2.

    ReplyDelete
  8. terharu dan appreciate dengan semua mummy yang bagi moral support... tq ;)

    ReplyDelete
  9. kayrul dulu pregnantkan hadif memang dah tak dukung haikal, masa tue mak mertua marah takut apa2 jadi kat baby dalam perut...so papanya je la dukung...

    banyak2 bersabar tau lin...banyakkan makanan berkhasiat..ubat doktor jgn lupa makan

    ReplyDelete
  10. salam lin..sabar ye lin insyaAllah takde apa2 yu,akak doakan semuanya baik2 je ye

    ReplyDelete
  11. owhh.. boleh lak jd g2?? bayak weeks t lari... lya mbacanya pon risau. apa2 pon lya doakan moga baby sihat2 saje ye.. banyak2 berdoa ye...

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA acv ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo