kbba

Latest Posts

.:: marah anak ::.

By 11:00 AM

Weekend la baru merasa jadi full time mummy & full time house wife. Ofkos penat sesangat la kan. Nak buat macam ner, tu tanggungjawap. Wajib buat. 

Kadang2 tu, biasa la da jadi ibu ni, sayang anak kena la bertempat. Nak marah anak pun kena la bertempat. Mana yang tak betul tu, kena di betul kan. Hafidh ni, ada pe'el sikit. Dalam kereta tak suka duduk dalam car seat. OK mummy dia faham. Malas bising2 keluarkan dia. Da keluar pula suka duduk kat kaki. Da tu, mengutip segala bagai yang ada. 

Memula tu, tengur la juga. 
" jangan la Hafidh, kotor, nanti batuk" 
opkosla hafidh tak pandai jawap da buat lagi. Lin pun pegang dia kuat2 tak bagu turun dia mengamuk2. Tetiba lin tinggi suara dengan dia. Terus dia peluk lin lekap muka kat dada. Tak gerak2. melekat sampai rumah. 

source: google

Tetiba lin perasan, yang dia ni, takut kot orang tinggi suara. Bila kat rumah, time nak tidur dia pusing2... sambil menangis. Lin angkat dia, peluk,suruh tidur degil gak. meronta2. Bila lin kepik kuat2 sambil cakap tidur la. nnt mummy gigit. Dengan nada tinggi, dia terus diam dan khayal. Tak sampai 5 minit tidur. Tapi, before dia betul2 tidur, opkos la kena minta maaf dengan dia dulu, sambil bagi kata2 nasihat dan sayang2. Sebab before tidur, baby akan ingt last word masuk otak dia. 

Sejak tu, Kalau Hafidh buat perangai, lin tinggi suara mesti dia diam. Baik je. Tenang dalam kereta. Baring tengok luar je. Bapak dia pun tenang je bawak kereta. Ohhh... mummy dia terlalu garang kot... :( Kadang2 tu, rasa bersalah je. Yela budak nak membesarkan. Mesti la melasak. 

Tapi, kat rumah memang tak ada tinggikan suara la. Biar je dia bebas. Cuma sekarang ni, lin akan marah dia bila dalam kereta. Time nak tidur tu, tak selalu pun. Kadang2 senang je nak tidurkan dia. Time susah tidur tu, time dia banyak main siang hari .

Hafidh, sorry ye. Mummy marah. Mummy tak nak Hafidh buat perangai yang bukan2. Takut nanti sampai besar macam tu. Biar mummy yang marah. Jangan orang lain marah anak mummy. OK. Sayang Hafidh. Buat perangai baik2, nanti leh bawak Hafidh jalan2 selalu... :) 


with love ♥ 
.:: allene ::.

You Might Also Like

5 leave a massage here...

  1. fayel pun kadang kena jerit ngan mama dia..mama dia mmg hover pitiching suara tak leh kontrol...kita jerit dia pun jerit sama...aduhai anak

    ReplyDelete
  2. sama laa kita, dalam keta & time tido laa time paling slalu kena tempik masa my boys kecik kecik dulu. Tapi buat camtu sebab nak train diorang kan, sbb sayang. Alhamdulillah my boys bab duduk dlm carseat & bab tido mmg ok.

    ReplyDelete
  3. Akak pun sama lin..kdg2 geram tp lps tu ckp elok2 la pulak

    ReplyDelete
  4. faham sgt.. yela..kdg2 bukan kt berniat nk mrh kan.. esspecially bila kt terlalu letih & ank plok x dgr kata.. msa tu la thp kesabaran kt tercabar kan.. tp dlm mbesarkan ank.. sikit2 pon kt kna gak marah..marah bkn semarahnyer..tp marah krn utk membentuk ank kt jd y terbaek.. n..klo nk marah pon kt kena caranya.. tkut effectnyer akan memberi kesan lain lm pembesaran ank.. lya pnh baca y klo kt terlalu mrhkan anak & perasaan anak tu terasa sgt2 leh sebabkan 80% neron ank terbakar (kalo x silap camni... ).. utk pulihkannya..kt perlu bg mkanan berkhasiat selama 3 blan.. huhu.. bkn sngkn nk bentuk neuron ank supaya mrk mbesar bagaikan juara

    ReplyDelete
  5. Bijaknya hafidh. Dia tau bila mummy dia marah. baik je dgr kata, xmelawan.

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA acv ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo