kbba

Latest Posts

.:: cerita abang Hafidh demam, batuk, Selsema, kahak dan paru-paruberkuman ::.

By 9:41 AM , ,


Itu la sakit yang menyebabkan abang Hafidh kena admit ward. Batuk, selsema, kahak tu da dekat seminggu. Genap dia setahun haritu, dia da mula tak sihat. Lin ingat perkara biasa bila budak beralih tahun, jadi bagi ubat je la tanpa jumpa doctor.

Akibatnya dia demam berpanjangan. Kejap demam, kejap ok. Paling kesian sekali demam tengah malam, panas sangat badan dia. Lin dengan D sampai sengkang mata jaga dia. Lumurkan dengan air asam jawa, bagi reda sikit panas. Pastu, layan rengek2 dia. Memang mencabarla.

Siang hari, dia memang ok. Main ok, makan ok... Cuma batuk dan selsema la yang ada. Duduk rumah baby sitter pun ok. Tak banyak ragam. Lega hati kami. :)

Awal pagi selasa, 20130204. Hafidh demam panas lagi. Lin da makin risau. D suruh bawa pergi Klinik Kesihatan. Lin pula, bila fikir2 balik pergi sana dah la lmbat, check gitu2 je. Memang la doctor gov. ni bagus, ubat pun kami rasa bagus, cuma service tu tak puas hati. Kesudahannya, Lin decide bawa Hafidh pergi hospital Columbia Asia di cheras.

Awal pagi, kami prepare barang2 Hafidh, bekal makan dia. Agak2 doctor kata ok, boleh terus hantar rumah BS. Sampai je hospital, Lin bagi tahu je Hafidh demam 2 week, dorang nak admit Hafidh. Lin cakap la klu nak admit, Lin pakai insurance dia. Tapi, sayang sekali Columbia Asia tak di cover dengan insurance dia. Kami pun di beri pilihan, KPJ kajang or pantai cheras, antara yang terdekat. Sayang xdapat stay kat Columbia Asia. Cantik woo hospital dia.huhuuh....

D malas nak pergi jauh2, dia kata Kajang jem, so, kami pilih la pantai cheras. Hospital pantai biasa2 je... Tapi ok la kan... Sampai je sana, kami terus pergi Klinik kanak2 di hospital tu. lama gak la turn tunggu tu. D cakap, sama je lambat macam Klinik Biasa... Huhuh . Dalam pukul 10.30am tu, baru la dapat jumpa doctor. Check lebih kurang, cite2 masalah Hafidh, doctor terus cakap saya kena admit dia. Rasanya paru2 dia sudah ada kuman...

Sementara process admission, Lin pun, contact la office, mak wan, bs inform yang Hafidh kena admit ward. Untuk bilik, kami hanya boleh stay kat double beded. Insurance cover yang tu je. Sehari rm150. Tapi hospital pantai sehari rm133. Tak Kesah la kan.... Nak amik single, kena tambah duit sendiri... :D bila decide dengan D, takut besar sangat seram pula, tapi kelebihan dia, D leh tido sekali la tuk teman.

Sampai di bilik, nurse tanya nak bed or baby cot? Kalau bed, Kang Hafidh terjun, jadi 1 kes lain plak. Klu baby cot, Lin nk tidur kat mana plak. :(
At last, kami pilih baby cot. Keselamatan Hafidh lebih penting Dari tempat tidur mummy. Huhuh... Demimu anak... Tapi, Nasib baik la Ada sofa bed. Fuhhh lega, Allah tolong Lin.

Lepas duduk rehat sekejap, sempat gak la makan bekalan Hafidh. Sambil2 tu, Lin pun ngap sekali la... Sedap rupanya spaghetti yang Lin wat untuk Hafidh. Patut laju je dia makan. Bangga mummy. Tengah sedap2 makan, nurse datang suruh bawa Hafidh pergi X-ray. Kelam kabut la Lin simpan bekal sambil kemas2 kan Hafidh. Pastu, pergi sorang diri bawa Hafidh ke X-ray room.

Sampai turn Hafidh untuk X-ray, doctor tanya, " awak tak mengandungkan? " terus Lin jawap Lin mengandung, then kena orang lain pegangkan Hafidh. Lin pun suruh D datang untuk gantikan Lin. Itu pun leh lupa la Lin ni. Dah sah lah Mengandung xleh masuk bilik X-ray. Lepas X-ray Hafidh kena masuk bilik dressing untuk pasang drip. Masa tu, suara Hafidh mmg paling kuat la. Sedih Lin tengok tangan dia kena cucuk. Nasib baik doctor yang buat. Kalau nurse, memang Lin cop xreti buat kerja.

Lepas tu, masuk bilik, Lin tidurkan Hafidh. Tak sampai sejam Hafidh tidur, nurse datang bawa gas Dan ubat. Lin tanya, perlu ke kejutkan Hafidh? Dia baru je tidur. Nurse suruh gak. Lin pun baru je nak rehat. Nasib D ada, D yang tolong pegangkan Hafidh masa dia kena sedut gas. Memang boy sorang ni sangat active, meronta2 tak ingat. Huhuuh tp kalau menangis lagi bagus. Gas senang masuk ke paru2.

Dan, Itu la Rustin Hafidh setiap 4 jam. Huhuh. Memang seksa, time tidur dah tak betul. Puas la nak adjust balik. Tengah malas pun sama kena kejutkan dia bangun sedut gas. Bila dah jaga susah la nak tidur balik. Masa 1 time tidur kat hospital ngn Hafidh, Lin tak berapa lena, asyik terjaga dan selimutkan dia. Takut dia sejuk kena aircond. Lin sendiri pun sejuk.nasib baik da pesan kat D bawa sweater dan stokin.

Tengah malam, bila Hafidh terjaga Lin tepuk2 dia balik. Tapi dia nak naik atas badan. Kalau Lin tidur kat katil boleh la. Ni Hafidh kat baby cot. Camner? Tak kan nak naik tidur sekali. Kang roboh, bertambah plak bill. Last2 bawa dia tidur kat sofa bed. Huhuh sempit tapi nak wat camner, janji dia tidur. Sampai la 4am, nurse kejutkan nak bagi gas. Huhuh lega gak la sekejap.

Bila hari kedua, Lin mula susun jadual tidur Hafidh. Xnak dia mengamuk2 nanti. Alhamdulillah... Makin ok. Dan time sedut gas pun dah jadi 6 jam sekali. Gap jauh la sikit. Tapi, Hafidh lasak sangat. Plaster drip dia asyik kotor je. Gigit2 la, buat lempang2 mummy daddy dia. Bila cuci yak dia, sibuk nak merangkak. Huh! Memang seksa la. Dah la xleh kena air tempat drip tu.

Hari ketiga, awal pagi, dr.bavani da datang periksa Hafidh. Paru2 da clean. Hasil dari sedut gas yang kerap. Dan dah boleh discharge. Perkara paling seronok untuk mmy. Bosan duk hospital ni nak. Duduk rumah, banyak gak faedahnya. Uhhuuhuh. Sekarang Hafidh semakin pulih. Hanya tinggal habis kan ubat Dan kena sedut gas yang doctor bagi. Pantau sendiri dari rumah. After 2week, kena datang checkup.

Doakan Hafidh makin sihat ye....




meragam di klinik. Merah bibir dia...


tangan yang dicucuk...


meragam dan tak selesa...


tidur lepas keletihan...


malam pertama di hospital


mmy ngn ddy umpan hafidh dengan mainan...


suka la tu dapat main...


tp kejap je, lepastu dia buang mainan kat bawah.


da penat main, time tidur...


bila tidur lena, bangun senyum la...


plaster kat tangan dia, 3x kali tukar. huhuh


antara menu... tak berapa selera la..


hari ketiga. keletihan


mmy da siap packing barang...


katil comel hafidh


hafidh get ready nak balik. encemkan saya... =)

You Might Also Like

6 leave a massage here...

  1. harap hafidh sembuh cepat...aktif betul kat sepital ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kayrul. aktif tak ingat. kita yang tkut.

      Delete
  2. sian hafidh..moga cepat sembuh ye,risaukan bila anak2 sakit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq mama... mmg risau bila anak sakit. mcm2 kita fikir kan...

      Delete
  3. Alolo memang handsome pun awak ni...dah baik ye. Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceh untie kata saya encem... ihihihih alhamdulillah.. da semakin baik...

      Delete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo