kbba

Latest Posts

.:: Hafidh da faham dengan arahan ::.

By 11:00 AM ,

Alhamdulillah... anak lin membesar dengan sempurna. Walaupun ada kesusahan, kepayahan, kerisauan... tapi semua tu berbaloi... 

Sekarang, walaupun tak sepenuh masa dengan Hafidh, lin tetap bersyukur, dapat tengok macam2 perkembangan dia. Lately ni, lin perasan, kalau lin bagi arahan or tegur Hafidh, dia akan faham apa kita cakap. 

Hafidh sekarang da 14 month. Usia macam masih kecik, tapi badan nampak besar. =) Walaupun jalan terkedek kedek... tapi, makin bijak. =) 

  • Bila lin kejut Hafidh bangun, otomatik akan bangun, duduk. Kalau lin berdiri, dia akan turut berdiri. Tanpa menangis. Senang nak kejut dia bangun pagi. 

  • Bila lin kata, jom mandi, dia akan angkat tangan, (mean suruh bukak baju). Lin buka kan seluar, terus gerak menuju ke toilet. Dia tahu bila da bukak baju dan seluar, akan pergi toilet. 

  • Bila nak pakai kan pempers, da pandai angkat bontot. Tapi, dia suka main2. Angkat, letak, angkat... Sukar sikit la nak handle. Tapi, akan cuba ajar dia pakai pampers dengan baik. 

  • Bila ada selsema, lin suruh dia amik kain lampin lap hingus, Dia akan letak kat hidung dia. Walaupun tak lap betul2 tapi, lin tahu dia faham apa lin suruh dia buat. Tapi, kain tu nak suruh dia pergi amik memang tak la kan, kita kena bagi dia. 

  • Bila dalam kereta, bila dia duduk kat pangku lin, dia suka  buang botol susu kat bawah. Lin marah dia, suruh amik balik botol tu, dia akan tunduk cari botol tu, dan pass kat lin. =) 

  • Bila lin suruh hafidh sayang adik, dia akan pergi kat perut lin, kiss perut. =) ala comelnya. Pastu tidur, mesti nak tidur kat perut, adik dia kat dalam ni, tendang macam ner pun dia tak heran, tidur lena je. Ingat vibrate kot...

  • Bila nak tidur, dia akan pas kat botol susu tu tak kita sambil cakap "nah!"

  • Bila azan, Hafidh akan tadah tangan. Tapi, kerap aminn... lepas tu bila tengok tak abis lagi, dia akan tadah tangan semula. Sampai habis bacaan doa selepas azan. 

  • Bila suruh makan, dia akan terus tadah tangan untuk baca doa dulu. Kemudian baru amik makanan. 

  • Bila nak makan, 1st suap tu, dia akan rasa lama..... kalau sedap, 2nd suap laju la dia makan, kalau tak sedap dia akan keluarkan balik.

  • Baru2 ni, bila pergi makan kat old town, dia bising2 nak coffe yang lin minum, lin bagi rasa sikit, pastu mulut tercomot, lin bagi tisu, suruh lap sendiri, dan..... dia pun lap mulut dia. 



Tu je mummy ingat sekarang ni. Teruskan belajar... ye sayang.  =)


You Might Also Like

4 leave a massage here...

  1. signal anak kita dah besar...oh kejap nya masa berlalu...hafidh nak dpt adik tp fayel belum lagi hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ihhihi apa lagi mama fayel... da boleh proceed da... =)

      Delete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA acv ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo