kbba

Latest Posts

.:: Hafidh kena virus HFMD ::.

By 12:04 PM , ,

Mesti mummy yang lain pernah dengar pasal sakit ni kan. Benda ni jadi kat budak bawah 5 tahun.
info kat click >>link <<

Lin tak tahu mana silap hafidh sampai dapat virus ni.
Kalau dari rumah pengasuh, lin dah tanya tak ada la pulak budak lain dapat.
Mungkin sebab kami berjalan sakan masa raya.
Masa tu hafidh kena jangkitan kot.

Since last week, lin ada juga rasa kepala hafidh dedar.
Then, tunggu gak la bila nak demamnya.
Tapi makin ok. main pun ok.
Bila tidur malam asyik menangis setiap 2 jam.
Puas la lin dengan D memujuk.
Nasib baik adik dia molek je perangai.
Langsung tak menyusahkan.
Buatnya dorang menangis serentak, haru kami.

Lin perasan, tiap kali bagi hafidh susu, dia menangis makin kuat.
Lin pun pelik, panas kot susu tu.
Then, D pergi bancuh yang baru.
Pelik, biasanya Hafidh memang suka susu panas.

Bila pagi sabtu, dia masih buat perangai menangis yang sama.
Lin makin pelik dengan rengekkan dia.
Bila nampak hingus dia meleleh, lin lap guna kain.
Dia menangis makin teruk.
Then, D cakap mulut dia sakit tu...
Baru lin sedar. Dia sukar nak tutup mulut.
Sorry Hafidh Aryan... mummy salah tak perasan.

Lepas mandikan sons, lin kemas umah.
Selesai kerja, lin nak bagi hafidh makan.
Masa dia menganga mulut, lin nampak bintik2 kat lidah dia.
Terus lin terfikir kena virus kaki,tangan dan mulut kot.
Then, lin check kaki dan tangan dia, memang ada keluar bintik2 merah.
Tapi, lin confius tak tahu tanda2 HFMD ni.

D ajak g teman pergi opis dia tengah hari tu.
Lin pun siap2 kan sons dan terus pergi.
Masa kat opis D, memang D tak leh nak buat kerja langsung.
Hafidh asyik nak kena dukong dengan D je.
Kesian plak tengok D tak boleh buat kerja.
Lin pun amik hafidh, tapi dia tak nak dengan lin.
So lin terpaksa la guna kekerasan hati sikit.
Walaupun kesian tengok dia sakit, lin amik je dia tanpa peduli tangisan dia.
Bila da sampai kat pangku lin, hafidh memberontak nak lepas, lin tak bagi.
Lin peluk je dia tak bagi lepas dari pangkuan lin.
Lama2 dia diam, dan lin pun tidurkan dia.


Air liur makin banyak meleleh.
Lin suruh D settlekan kerja cepat, kemudian pergi klinik.
Sampai kat klinik taman kosas, (sebab nak pergi beraya rumah kawan D)
Terus jumpa doctor.
Doctor kata ni masih awal. Kalau da teruk, lelangit dia akan pecah2.
Seram je bunyi dia.
Yang masih awal ni pun Hafidh da susah nak minum, makan apa tah lagi.
Memang hafidh da kurang makan.
Bibir bahagian bawah penuh ulser, dan bintik2 merah.
Kesian Hafidh. Sabar ye sayang dugaan tu.

Hari Isnin, D volunteer EL untuk jaga hafidh.
Sebab takut virus tu tersebar kena anak orang lain.
Semoga Hafidh cepat sihat.


You Might Also Like

4 leave a massage here...

  1. Kecian nye hafidh..mesti sakit..org beso pn kne sakit..lg la bdk2..get well soon ye hafidh..

    ReplyDelete
  2. lin,hafidh bape lama dia nak shat balik kena hmfd tu,ank sy baru kena smalam...tp tak byk lg...risau pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. fieda.. xlama. hafidh kena sabtu, terus bawak g clinic. ari isnin da xde ulser. tinggal bintik2 tu nak kering je. so selasa da boleh pergi umah bs.

      Delete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA acv ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo