kbba

Latest Posts

.:: masa itu.... ::.

By 12:49 PM , ,

Lately ni kan, malas nya la hai nak update blog.
Busy memanjang.
Kalah menteri...

Sejak beranak 2 ni, bukan senang tau...
Tak caya tanya la orang yang ada anak 2 jugak...
Eleh.. baru anak 2 da kecoh kan...
ihhihi memang pun...

Masa Hafidh demam aritu,
Lin berkampung dekat umah mak...
Pastu hafidh merengek2...
Lin plak da start demam aritu...
D pula baru nak dedar2 je badan dia...

Bila si hafidh da merengek...
Lin pun buat tak tahu je la...
Da kita pun tak sihat kan...
Pas tu kena sound dengan mak..
"Teruk sangat da aku tengok ko...
Dah la long.. tak payah beranak anak lagi...
Macam da tak betul je... "

Mak i cakap camtu uols...
I sengeh je la...
Hahahah....

Ok back to basic.
Actually lin nak kongsi cerita masa lin bersama family...
Sekarang baru faham bila orang kat 24 jam tak cukup untuk sehari...

Bangun pagi 5.30
Lin start pump susu adeel untuk sesi pertama.
6.30 siap2 mandi, solat, pakai baju... (selalunya baru terhegeh2 nak gosok baju sekali)
Kemas susu adeel...
Buat susu Hafidh (biasa D yang tolong buatkan)
Mandikan Hafidh.. (ni pun selalu D tolong)
Tapi kalau D da lambat.. baik lin buat sendiri lagi laju...
Tapi bila semua benda lin buat..
D buat2 lambat...
Pengsan!!

7.30 pagi...
Siap2 keluar rumah..
Biasanya lin akan dukong Adeel... carry handbang sebelah lagi...
Pimpin Hafidh.

aksi si abam dalam lift.. ada je yang dia nak buat...


Kalau Hafidh tak buat perangai dia...
Cepat la sampai parking.
Tapi kalau Hafidh buat perangai...
Ada la dalam 10 minit lin bising2 marah hafidh suruh stop buat benda2 yang melambatkan...
Pe'el si Hafidh ni...
Suka main2kan lin... Jalan separuh.. patah balik...
Tak ke kena jerit ngn mummy dia ni???
Pastu gelak2..
Paling tak leh blah, masa kat ramp nak ke parking.
Dia boleh plak duduk, pastu nak turun macam main gelongsor...
Migraine mummy nak oiii...

D pulak akan kunci pintu + bawak bag2 yang lain...
Bag susu, bag baju anak2 & bag dia sendiri.

Lin sampai kereta panaskan enjin dulu sambil letak hafidh kat car seat dia.
Kalau ngn daddy dia.. ermmm alamat xde la..
D dia kan lembut hati..
Kalau ngn mmy.. Berani dia nak memberontak tak mau duduk kat car seat...
Memang kena la kan..
hihihi (jangan tanya apa lin buat ye... )

Siap2 semua..
Perjalanan ke rumah BS amik masa 30 minit ++..
Depend pada jem.
Kalau jalan lenggang je, dalam 8pg ++ da sampai da...
kalau jem teruk.
8.30 la sampainya.

ni time lepas amik dorang dr umah bs...


Hantar dorang tingkat 13...
Kalau Hafidh buat perangai..
Cari kucing la dia... tunjuk itu ini...
Makanya mmy dia dengan Adeel naik atas dulu.
Tak kuasa mmy nk tunggu...
Da la kena dukong Adeel yang kusss semangat ni..

Siap2 hantar..
Kalau awal lagi, D mesti ajak breakfast dulu.
Ini kalilah nak makan berdua kan...
Kalau tak bila lagi nak spend time berdua..
Ikut mood dan selera big boss.
Kalau dia nak makan kueh or nasi lemak dekat la ngn block umah bs...
tp kalau dia nak makan roti jala ker.. roti canai ker...
Jauh sikit la nak menapak.
Tapi tak pe. Asal dapat spend masa berdua,
tu pun da bersyukur...

Lepas makan.
Terus pecut pergi tempat kerja masing2.

6pm ++ biasanya baru lin keluar opis.
Settlekan apa yang patut.
Terus ke rumah BS.
Kalau lin sampai awal, lin akan tunggu D dalam kereta.
Tapi, kalau D lewat, lin akan tunggu kat rumah BS je.

Lepas amik anak2 dalam 7pm++ kami otw balik rumah.
Kalau mood malas masak atau mood D nak makan nasi lemak la...
nasi ayam la..
Kitorang singgah beli dulu.
Tapi kalau rajin terus je balik rumah.
Sampai rumah biasa 7.45pm..

Solat dulu, mandi ker...
Pastu time tidurkan Adeel.
Adeel ni, dari dalam kereta nak tidur da biasanya.
Tapi dia nak ngempeng sambil baring, baru dia tidur.
Da bersihkan badan, baru la tidurkan adeel.
Apa yang belaku dia luar bilik tidur kami,
den tak tahu...
Biasanya 2 beranak tu, (d dan hafidh) 
Tengok TV.. tak pun main...
Tak pun buat sepah kat living hall...

Lepas tidurkan adeel... (biasanya lin tertidur sekali)
Lin akan kemas bag baju dorang untuk esok..
Keluarkan susu yang beku untuk di cairkan..
Kemas dapur.
Basuh baju...
Sidai baju...
Kemas living sikit2...
Kalau anak bujang besar tu tak tidur lagi,
Dia la bos yang tukang sepah...

Keadaan rumah memang macam kapal karam la ye..
Kalau mak lin datang mmg kena bebel 44 hari.
hihihi.. takut.. jangan datang wat sport check da ler...

Siap semuanya dalam pukul 10.30 baru leh rehat...
Pastu time pump susu before masuk tidur...
Sementara pump susu, D da tidur kat hafidh dalam bilik.
huhuhu...

Bila je masa lin dengan family???
Hanya beberapa jam je...
Dalam kereta la paling lama...
Pastu da time tidur...
Esok bangun lagi macam biasa...
Sedih tau...
Masa dengan D pun makin kurang.
Kalau anak2 tidur awal, baru la D teman lin pump susu.
Pastu baru tidur..

You Might Also Like

7 leave a massage here...

  1. inilah kehidupan lin ..terpakse hadap semua 2,like me ringan skit sbb mak n abah rela hati ddk skali sbb nk jage cucu..tp lpas nayli 2 thn,dorang da nk blk johor da..kne berdikari da..

    ReplyDelete
  2. dah boleh daaa..huhu, adik ipar pun ckp anak 2 sgt bz, dia housewife, cer bygkan kita yg bekerja, kena travel hantar anak ke bbsitter pergi balik lps tu nk ngadap umah lagi, boleh bygkan betapa bznya, rin anak satu ni pun ya rabbi, x cukup tangan rasanya, tangan ni x berenti dok ngemas, ngemas, ngemas.

    ReplyDelete
  3. Samalah kita lin...2,3 hari asik berfikir kurangnya masa dgn sakina..pukul 6.40am dah anta ke bs..pukul 6pm br amik..karang pukul 9pm dia dah tdo..rasa bersalah sangat pada sakina...xpuas rasa nak main ngan mak pak dia...sobsob...

    ReplyDelete
  4. ini nama nya bersusah payah dulu ...nanti dah besar In Sha Allah senang...

    ReplyDelete
  5. hehe..
    mimie dengan ofis dlm 20minit je.
    otw g ofis singgah BS aqilah. balik pun singgah ambil. satu jalan..
    Batrisyia ayahnya tolong urus pepagi. petang mimie ambil anak2.
    keje2 umah husband tolong bantu yang mana tak sempat. Alhamdulillah masih terkawal. maybe anak2 perempuan kot.
    Tapi yg paling jeles Lin dapat selalu breakfast dgn husband.. (T_T)
    part tu susah nak buat walaupun kami ni keje satu putrajaya haha...

    ReplyDelete
  6. ayakkkk x dpt bayangkan kalau i ada anak 2 org nanti...kita ni suoermom kn, hari2 bz uruskan anak & rumahtangga...hehe...i pulak kalau hubby ada mmg syok la sbb dia suka tolong tp kalau sebulan dia kat laut alahaiii terkejar2 buat semua benda...huhu

    ReplyDelete
  7. Betoi la tu...klu bg all d time in the world pon mmg x cukup...lain sgt sblom ade anak n lepas ade anak...naseb la I ni keje kat umah...setel2 keje dlu dh siap kemas umah,masak baru amik si kecik tu pastu ngadap la die sorang smpai die tdo.huhu

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA acv ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo