kbba

Latest Posts

.:: semoga tok mak sihat sediakala... ::.

By 10:48 AM

Berita yang amat mengejutkan last week.

Pagi khamis, 26th Sept 2013..
Kami suami isteri tengah siap2 nak pergi kerja...
Lin baru nak sarung tudung kat kepala...
Tetiba hp D berbunyi...
Ehh.. pelik apsal cik wa call pagi ni... (adik D)

Bila D jawap...
ye...
jatuh bilik air.... ??
nazak....??

Ehh... lin da kerut kening da masa tu...
D macam biasa la.. dia cool je...
Tapi ada riak kerisauan...
Pastu D cakap tok mak jatuh bilik air...
Dalam hati.. lin pun terdetik... la.. jatuh lagi ke... cian tok mak..
dulu pernah jatuh sekali...
Tapi....
D cakap nazak... biar betul...
Kalau da diberitahu nazak...
Wajib la kami ke JB.

Tengah2 fikir...
Cakap ngan D... boleh tak tangguh kita gerak pas lunch.
Nak masuk opis dulu..
Ada kerja nak settle sikit.
Sejak bila lin giler kerja pun entah la..

Siap2 kemas bag baju sume.
D plak call adik ngn akak dia...
Ajak gerak sekali.
Senang.. keta kami kan panjang.
Sumbat je sume orang...

Masa OTW pergi hantar sons umah BS...
Lin tegur D. Apsal ikut lorong jem ni...
Pastu dia terus cakap...
Kita terus g JB la...
Tak payah tunggu tengahari...
La.. rupanya dia nak delay masa sanggup ikut jalan jem...
sebab nak fikir...
Padahal dia la orang paling anti jem...
Mesti terkenang tok mak...
OK D.. mummy faham... jom balik terus...
Zasszzz... terus ke Bangi pick up family SIL.

Pastu kami ke Nilai pick up BIL.
Dia belajar kat USIM.

Sampai JB pas zohor macam tu...
Ramai orang kat umah tok mak...
Bak kata itam... raya pun tak macam ni...
Lin tengok tok mak terbaring tak bermaya...
cian tok mak... makin kurus je lin tengok dia.

Bila da duduk borak2 dengan pakcik2 ngn mak cik D...
Baru tahu, tok mak kena heart attack...
Lepas jatuh tu, tok mak macam kena kancing gigi...
Nafas da sekat2... macam susah nak bernafas...
tu yang dorang ckp tok mak nazak...
Tak lama pastu, baru tok mak sedar...
Dan semakin petang, tok mak semakin sihat...syukur alhamdulilah...

Lepas magrib, kami berangkat pulang KL
Allah je tahu... letihnya badan ni...
Tapi lega sebab dapat tengok tok mak...
Sebelum balik, sempat lagi tok mak usik lin...
Muka anak lin macam perempuan...
insyaallah... yang ke3 pun nnt lelaki gak...
Ehh.. tok mak... jgan cakap macam tu la... kecian lin.
Tak ada geng nanti...
Pastu tok mak gelak je..
Lega hati tengok tok mak leh usik2 macam tu.
Kami pun pulang dengan rasa tenang di hati.

Jumaat pagi. 27th Sept 2013
Walaupun badan masih letih...
tapi kena gagahkan diri juga pergi mencari rezeki...

Lepas lunch, bila lin bukak FB makcik D ada tag update status dia
Dan di beritahu, tok mak jatuh bilik air lagi haritu...
ALLAH...
Terus rasa berdebar... macam mana agaknya keadaan tok mak...
Terus text D... inform dia.
Dia pun terus call JB untuk tahu keadaan tok mak.

Tok mak kena warded.
Kena jahit kat bahagian atas mata dan sebelah bibir...
Allah.. azabnya tok mak...
Tok mak kena serangan jantung masa nak amik wudhu
Masa solat subur..
Ibu teman tok mak...
Tapi tok mak larang ibu ikut sampai masuk dalam tandas.
Ibu pun tunggu kat luar sahaja.
Tapi, bila waktu zohor...
tok mak masuk sendiri...
Nasib ada sepupu D dengan tok mak panggil...
Masa dia datang tengok tok mak, dah pun jatuh dan penuh darah di lantai...

Seram lin dengan cerita dari ucu...
Terbayang2 wajah tok mak...
Tok mak... semoga cepat sembuh ye...

Hari rabu, tok mak kena bedah.
Badan tok mak di masukkan "pacemaker".
Alhamdulillah da selesai...
Dan semalam tok mak da pun di discharge...

Semoga tok mak semakin sihat...
Kami sayang tok mak...
Tok mak sangat mesra dengan semua orang...
Walaupun baru jejak kan kaki dalam keluarga tok mak...
Tapi kasih dan layanan tok mak kat lin sangat mesra...
tak terasa kekoknya walaupun berada dalam keluarga baru...
terima kasih tok mak...
lin sayang tok mak...

keadaan tok mak selepas operation...

You Might Also Like

9 leave a massage here...

  1. Ya Allah lin, sedihnya. Hana pun rapat dengan nenek. Sebab membesar dengan nenek. Kalo called kg mesti hati berdebar-debar. Memang sume orang akan meninggal tp biarlah nenek pergi dalam keadaan baik-baikkan. Sedih kalo dengar nenek jatuh, mesti tak tertanggung sakit tu. Semoga tok mak lin sihat walafiat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq hana...
      walaupun bukan nenek sendiri...tp da sayang macam nenek sendiri... sekarang ni, asyik dok pk ok ker tak dia kat kg... uhuhuh

      Delete
  2. semoga tok mak lin cepat sembuh ye...

    ReplyDelete
  3. my dad pon sakit jantung & dah 2 kali jatuh toilet...sedih tau :( semoga tok mak cepat sembuh yer...lepas ni kalau dia nk pegi toilet kena ada org teman

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga yr dad sihat nana...
      masalah orang tua2 ni, kadang2 dia tak suka kita layan mcm budak. dia nak pergi toilet mrah orang teman... cmner tu?

      Delete
  4. moga keadaan tok mak beransur sembuh..kesiann sgt kat dia..kerap jugak jatuh bilik air tu... sbb jeart attack.. kalo camtu.memang kna selalu teman dia tiapkali dia nk msuk bilik air

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq lya... tu la... memang ada orang tman.. cuma kadang2 dia pergi sendiri...

      Delete
  5. harap2 tok mak akan sentiasa sihat dan kuat selalu....kita pun macam lin jugak, sekarang menumpang kasih kat nenek sebelah suami jer...sayang nenek banyak2

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo