kbba

Latest Posts

What's on your mind?

By 10:42 AM , ,

Assalam...

Kalau korang baca tajuk kat atas.. mesti korang ingat FB status kan...
kan...?
Rata-rata antara kita mostly ada FB.
Samala kita.
Ada FB,IG, Twitter & blogspot.
Kalau dulu siap ada friendster & .... apa entah nama tu lupa da...
Tapi da tutup...
Merepek la buat banyak2..
Bukan retis pun kan.
Buat menyampah orang je.
Heheheh...

Ok this morning, ada la ternampak seorang rakan FB share 1 artikel mengenai status FB yang annoying gitu...
Lin pun baca.. dalam hati mesti lawak kan entry tu.
Dah la tengah sedih ni... (kes budak 2 tahun kat paka, t'ganu)

Bila baca dan baca....
Ishh.. apsal rasa mennyirap je ayat2 tu??
Macam kena je kat muka ni...
Adehhh... !
Sentap iols...

So!
Lin nak jawap untuk setiap status yang diorang kondem...
Kengkonon menyebelah kat korang yang suka up status kat FB la...

Dulu rajin gak..
Tapi da tua ni, kurang sikit...
Tapi ada gak la terkena..
Buat yang tak suka baca status orang kat FB, tak payah baca..
Jangan duk tambah dosa, da baca mengutuk...
Tahu ke idak??

OK sesi soal jawap:
Jawapan lin in red




Pernahkan anda terbaca status yang menjengkelkan di Facebook? Kadang-kala status yang ditulis oleh sesetengah rakan kita di Facebook agak menjengkelkan sehingga kita hide atau unfriend individu tersebut. Perkara ini selalu terjadi pada penulis dan bila sudah menyampah, apa lagi terus unfriend. Senang, habis cerita.

-Yang ni lin setuju... tak suka hide je... tak payah kecoh2 kan... 
Kalau unfriend orang yg kita tak kenal ok la kan.. tapi kalau kita kenal jangan la buat gitu... hide kan je...

 
Antara status di Facebook yang boleh menyampahkan dan menjengkelkan orang ramai

1. Check in kat pusat beli belah dengan status ‘shopping untuk hilangkan stress’ atau ‘ahhh hari-hari shopping, habislah duit’. Pelik individu sebegini, semuanya mahu ditulis. Tidak tahu apa tujuan mereka, tapi yang lebih teruk lagi bila ambil gambar beg plastik shopping dan tayang jenama, malah ada yang tayang tanda harga.

- tp biasa nya kita share harga shopping tu untuk bagitahu kat mana area sale... 
Jadi kawan2 yang nak g shopping tu da tahu la kat mana murah kan... bukan nak menunjuk sangat.. cuma sharing is caring kan...

2. Apabila individu tangkap gambar sendiri seperti buat muka comel baru bangun tidur, mulut dimuncungkan dengan caption ‘muka baru bangun tidur, tanpa mekap, mata sembap sebab tak cukup tidur’. Mungkin individu tersebut mahukan perhatian sebab itu sampai tulis status sedemikian malah harapkan orang komen seperti ‘eh u still nampak comel la, nampak muda la dari umur sebenar’. 

- ok ok.. yang ni aku setuju dengan penulis... memang kengkadang meluat pun ada... tapi kalau upload gambar anak atau budak kecik tak pe. Memang sah2 si kecil itu cute dan comel. 
 
3. Apabila individu yang asyik ambil gambar anak dan tulis status seperti ‘alahai anak mama makin nakal, suka sepahkan rumah’, masalahnya setiap hari update status pasal anak, anak dan anak. Anak makan, anak baru lepas mandi, anak sedang tidur, kiranya setiap perbuatan si anak mahu tulis di Facebook.

- Ni macam nak marah ni... 
Sah la si penulis tak ada anak lagi.. Dorang tak tahu macam mana stress... teruja... excitednya bila setiap kelakuan anak sendiri. 
Pasni ko rasa plak ye... 
 
4. Ada juga individu yang sempat check in di hospital dan tulis status berbunyi ‘ayat sendu suruh doakan anak, suami, saudara mara’, yang peliknya sempat pula update status di Facebook bila keadaan genting berlaku. Tak logik betul!

- Waduh... enteng sekali fikiran mu itu... 
Mesti la orang yang update ni, tengah menunggu patient... masa menunggu kat malaysia ni kan lama... sah2 la boring... sambil2 tu, apa salahnya update status....
Sekali gus, boleh inform kawan2 dan saudara yang ahli keluarga kita masuk hospital. 
Lepas tu, mintak doakan yang baik2.. Ramai orang aminnkan... kan bagus begitu.. ramai yang mendoakan...  Ishhh... asyik nak mengutuk orang je...

5. Setiap pagi mesti ada individu yang sempat ambil gambar pegang stereng kereta dan update status seperti ‘jalan jem lagi hari ni’ atau ‘letihlah hari-hari macam ni’, sebenarnya apa tujuan mereka tulis status sedemikian. Mungkin mereka ini inginkan perhatian.

- Yes betul.. perhatian!!!
Jalan sekian2 jem teruk.. berlaku kemalangan... Kan bagus kalau ada orang yang update pasal jalan yang jem. So mana yang sempat tu leh lencong ikut jalan alternatif. 
Tak mungkin la hari2 orang yang sama update status dan gambar yang sama kan.. kan... 
menipu sangat la.. kengkadang je. 

6. Ada juga individu yang kerap kali update status tetapi masalahnya ialah penggunaan bahasa yang kurang difahami, bahasa pelat. Sebagai contoh ‘sayang jadi syunk’, ‘kita jadi kitew atau itew’, ‘makan jadi mamam’, rupanya jadi upenye’. Rosak bahasa kalau terus begini.

- Yang ni iols pun geli geleman uols... 
Hahahaha... lantak la kan ko nak tulis macam mana... 
Tapi, ni la trends sekarang. Rasanya budak hingusan je up status cenggini... 
Ala2 manja gitu.. 

7. Bila individu yang sentiasa update status berkaitan hal kerohanian contohnya seperti ‘alhamdullillah hari ni rezeki melimpah ruah, semoga hari esok juga begitu’, ‘setiap hari ada saja dugaannya, kuatkanlah diriku ini’. Kiranya begitulah bunyi status. Masalahnya, bila ada yang komen, individu tersebut tidak mahu beritahu pula apa yang berlaku, sedangkan status punyalah. Hurmmm…

- Ha... lin rasa penulis ni tak pandai konar2 la... terlalu straight fwd. 
Bila orang up status macam ni, ko aminnn kan je la... Semoga rezeki dia makin melimpah.. tak salah kot... tak nak aminn kan.. diam2... jgn banyak bunyi. 
Ada rakan bila di tanya tak nak jawap... mungkin takut ter "show off" " kan da kata riak plak... 
Kalau hati tu meronta nak tahu sangat.. PM je la... kan senang... adoiaii... 
 
8. Bila ada individu yang update status seperti ambil gambar makanan siap caption berbunyi ‘hari ni masak telur goreng dengan sardin saja, syukur nikmat’, alahai macam ini pun ada juga rupanya. Hurmmm.

- Danggg!!! 
terkena kat batang idung sendiri... uhuhuhuh
Entah lin pun tak tahu apsal yek suka amik gambar makanan... 
Owhh... lupa nak upload resepi kat blog... ngee~~~ 
Tapi sebelum tu, kita share2 dulu kat FB... 
Boleh jadi, bagi idea kat kawan2 lain yang tak tahu nak masak apa tuk hari tu.. 
Haaa.. kan murni tu... huh... negetive je la orang ni... 

9. Ada juga status seperti check in di tempat percutian yang agak mewah seperti luar negara dan update ‘best giler tempat ni, nyaman dan tenteram je’ atau status update check in setiap kali ke sesuatu tempat. Boleh dikatakan agak menjengkelkan pada orang yang membacanya. Bila anda update sebegini, ada orang yang berpendapat anda hanya mahu menunjuk sahaja. Jadi, hentikanlah.

- Jeles ler tu... hahahah... ok sorry.. gurau je. 
Memang akan ada orang rasa macam tu... Eh eh.. menunjukla tu.. pergi bercuti... 
Pfffttt.... 
Lin akui pernah je check in bagai ni... best apa.. orang tahu kita kat mana... pastu kita review pasal tempat tu.. ha... kan boleh sharing dengan orang lain, baik buruk tempat tu. 
Kalau tak best, kita suh dorang cari tempat lain... Tak kan kita nak bagi dorang rasa tak bestnya kat situ. 
Lagi pun, kita ikhlas bagi review free je. 

10. Berbalik pada status check in di pusat beli belah, ini pula individu yang suka update status ambil gambar koleksi barang peribadi seperti baju, kasut, aksesori, beg tangan dan tulis ‘terima kasih sang boyfriend sebab habiskan duit kat i’, ‘kesian teman lelaki i keje penat-penat, i tukang habiskan duit dia’. Pernah bukan? Yang jadi menjengkelkan ialah bila anda ambil gambar barang peribadi dan tulis teman lelaki, orang jadi menyampah bila baca.

- Yang ni semua orang menyampah... yang suka dia sorang je... wakakaka... 


Ok... Sebenarnya, setiap tulisan dan cerita kita itu sebenarnya hak kita.
Dunia sekarang tanpa sempadan.
Tapi, kena la fikir baik buruknya sendiri..
Kalau tulis FB up status lucah2... maki2... kan tak manis...
Dan kita yang baca pula, jangan terus kondem... tanya dulu.. kalau tak nak jadi isu lain, PM terus kawan tu.. tak salah pun.
Macam pagi ni, lin tegus seorang kawan pos cerita budak 2 tahun kena bunuh tu, siap ada gambar lagi. Walaupun gambar tu di sonsorekan. tapi lin boleh bayangkan keadaan budak tu dengan clear!
So, lin nak suruh kawan lin delete post tu, tak tahu nak cakap macam mana. Takut terasa hati pula...
So, better PM dia..
Alhamdulilah... dia terima dengan baik.
Setiap manusia melakukan kesilapan... tak salah jika di tegur. Janji kena pada caranya.

Ok sekian bebelan di hari Khamis.

You Might Also Like

10 leave a massage here...

  1. good entry. mmg kadang2 org yg suka kondem org lain ni sebenarnya mengkondemkan diri sendiri.. muahahah :D

    ReplyDelete
  2. ahahaa setuju dengan point lin tu. Ada juga bersangkut dengan benda yg hana buat. kehkeh

    ReplyDelete
  3. hahaha.lin mcm2 org mcm2 pulak ragam eh.
    sebab tu ku jarang letak status kat fb.
    takut disalah erti.
    gitew!

    ReplyDelete
  4. pemikirn dia byk ngtif kan. Dunia dh mden kna la ikut.doa yg tbaik. Jauhi riaktakbur dan prasangka buruk kan :-)

    ReplyDelete
  5. betul lah ape yang lin tulis tu.... sebenarnye ape2 pon...yang paling penting..adalah hati orang yang membaca tu dulu..amik dari sudut positif..maka akan jadi baik...jangan berburuk sangka pada orang lain..ape pon niat orang tu..biarkan saja urusan die ngan tuhan...kite ni kalau buruk sangka..kite yang dapat dosa..orang tu ilek jer tak de ape pon sebenarnya...huhu...orang yang menulis tu memang nampak hati nya tak betul..siyes..sebab terlalu memikirkan keburukan penulisan orang lain...tu dah nama nyer buruk sangka...ape saja yang orang update mesti die akan pikir kan yang bukan2..nak menunjuk lah..menyampah lah...tak buruk sangka ker nama nyer tu...haaaa....kalau akak...ade aku kesah...sokati lah kan...fb aku...hahaha.....

    ReplyDelete
  6. Yg pntg niat kita nk up2 status kt fb ni..mcm akk mmg hardly up status2 ni..sllu share gmbr ank2 je..bkn apa..akk risau takut sgt org kata kita riak..walhal niat kita xmcm tu kan..wallahualam

    ReplyDelete
  7. ape yg pentingggg!!! niatt kita

    ReplyDelete
  8. Paling elak luahan pasal tak puas hati dgn kerja or orang di tempat kerja. hubby suruh elakkan. selalunya hubby yg jadi pendengar setia. haha

    ReplyDelete
  9. fikir positif je,taknak baca..diam2 sudah hehehe,tak payah komen apa2

    ReplyDelete
  10. Agree!kalau yun jenis,kalau menyampah xyh baca...FB die suka hatila die nk buat apa kan..tp yg buat yun mrh satu jela,orng buat onar kt wall kita...sbuk komen itu ini yg menyakitkan hati...natijahnya mmg yun blog terus,aman hidup!hehehe

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo