kbba

Latest Posts

Cara untuk pertahankan perkahwinan.... secara simple je.

By 3:31 PM ,

As salam....

Bila lin up entry ni jangan la salah faham ingat lin ada masalah rumah dan tangga ye...
Umah lin memang ada tangga.
Tapi kami selalu guna lift je.
Sayang dengan lemak2 yang terkumpul.

Rasanya kalau kita seorang isteri mesti tak pernah lari dari fikirkan cara untuk kita kekal harmoni dalam rumah tangga.
Kalau boleh sehingga ke akhir hayat kita.
Sama la macam Lin.
Serius!

saat sah menjadi suami isteri

Kalau boleh lin nak rasa bahagia awal2 kahwin kekal untuk selamanya.
Tapi...
Kalau kita cuma fikir, tak kan menjadikan.
Kena ada usaha dan berusaha.
Creative dan innovative.

Tapi macam mana???
How??

Kita membaca... 

Timba ilmu dari pembacaan...
Baca kes2 rumah tangga...
Macam mana cara menangani...

- Bila kita tahu punca2 keretakan tu, cuba elak... Elak sebaik mungkin.
- Tapi, kalau da terlajak tu, cuba kita tawan balik hati suami. Belum cuba belum tahu. Selagi dia suami, dia hak kita. Kita boleh baut apa saja untuk pertahan kan hak kita. (ikut cara islam la ye!)

cth: Kita kurang bagi perhatian dalam melayan suami. Sibuk business online, kerja, anak2. (ini semua penting juga) Suami, kita abaikan. Suami cari gf kat luar... Gf bagi perhatian lebih... manja... caring... gedik... geletisss... semua dia bagi. Kita?? Duit..duit..duit...
Kerja cari duit ni kerja suami. Kita membantu je. Buat apa terdaya. Kalau business kita menghadkan masa kita dalam melayan suami, tak payah buat. Cukup apa yang da ada. Janji kita tak menyesal kemudian hari. Percaya la... Jangan abaikan suami. Dorang ni, amik kesempatan je. Nanti last2 yang salah kita gak. Duusssshhh!....


Amik tahu...

Amik tahu apa yang suami suka...
Tak suka...
Apa yang boleh buat suami marah...

Lin pun still dalam process belajar lagi ni... Especially bab makan. Yang penting tunjuk effort.

Belajar menjadi yang lebih baik...

Tahu.. kita rasa dah cukup baik untuk suami...
Tapi, kalau kita belajar lagi untuk lebih lagi, apa salahnya...

Lebih baik dari semua segi..
Percakapan, pemakaian, pergaulan dan layanan....

Lin tengah belajar cakap lebih lembut. (Eh... lin macam singa tau.. kalau marah adik2 tu... auuuwwww)
Pakaian, biar yang longgar2... janji still nampak ok kat badan kita. Jangan nak longgar sampai pinjam baju mak kita plak. Ikut trend la. Tapi, kena tanya komen boss gak. Kot2 dia tak bekenan ke kan...
Kang dia malu plak nak keluar dengan kita. Haru jadinya... Jangan..jangan...

Kesihatan dan kecantikan...

Ini sangat penting.
Walaupun kita memang da cantik.
Tak cantik, tak ada la laki nak kan...
Tapi, kita kena belajar untuk kekal dan lebih cantik...

- Amik supliment.
Zaman sekarang ni da macam2 supliment ada. Tak mampu, amik yang ikut kemampuan kita.
Jangan belagak. Nanti menjerat diri.
Benda ni berlaku depan mata tau. Nak sangat amik supliment, amik mahal2 lin siap rekemen yang murah sibuk nak mahal2. Konon berhasil. Lepas tu, bank asyik call je.
Hutang tak terbayar.. Jangan begitu je. Kita bukan setakat nak sihat dan cantik. Tapi nak hidup dengan aman. 

Jaga maruah suami...

Yang ni, kita sebagai muslim mesti tahu kan..
Kita kena jaga dari segi aurat...
Percakapan...
Pergaulan...

- Yang ni lin pun process belajar.
Kalau boleh nak kurang bercakap yang kosong2. Takut terlepas cerita hal rumah tangga kat orang.
Kurangkan pergaulan dengan lelaki. Aurat pun dalam usaha... Doakan ye.

Yang paling penting...

Jaga Iman... jaga mata... jaga hati... 

Walaupun lin selalu buat juga benda2 ni, tapi tak over la...
Macam suka tengok lelaki macho.
Gila berdosa... tapi.. tak bernafsu la ye.
Kalau tengok bernafsu, bukan laki je marah.. Allah pun marah...
Ingat tu.! 


Jangan tak tahu..
Zaman sekarang ni, zaman orang suka laki orang...
Lin pun tak faham...
Apa yang di fikirkan si perempuan tu..
Mungkin dia ingat, laki orang ni da cukup sempurna untuk jadi suami dia.
Kalau yang bujang tu kena amik masa untuk kukuh.
Mungkin la...

Pada lin...
Yang baru setahun jaguh dalam perkahwinan,
Nak nasihat or bagi perdapat lebih2 memang tak layak la kan...
Kang orang kata, belum kena lagi...
Boleh la cakap macam ni.
Pedihh!!!

Korang ada tip or cara yang nak share tak? share la... Sama2 mengejar jannah Allah disamping menjadi jauzah kesayangan suami. 




Semoga rumah tangga kita diberkati Allah s.w.t

p/s: Sedih... ada kenalan lin laki da ada perempuan lain...
       Sedih.. bila anak2 da besar suami buat perangai...
       Sedih.. bila dia ulang kesalahan yang sama...
       Sedih... bila susah bersama... bila senang dengan perempuan lain...

You Might Also Like

6 leave a massage here...

  1. perkongsian yg bagus lin...
    memang dlm perkahwinan ni kdg2 ada jugak gaduh2,tp jgn sampai melarat je,pandai2 la kita kontrol kan,akak pun baru 5tahun kawin..pengalaman pun msh kurang,sama2 berkongsi pengetahuan mmg bagus

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul kak... selalu lin muasabah diri.. lin ni pun kepala angin gak....

      Delete
  2. hurmm.. hangat topik ni. tapi zaman sekarang kadar penceraian tinggi. Suami curang dgn wanita lain pun ramai. Ada juga yg nak menggatal dengan bini orang. sabar je la dunia sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu mi...
      mintak di jauhkan dari semua tu kan...

      Delete
  3. amin.
    menakutkan sebenarnya.
    ada yg dah kawen 30 tahun pun bole bercerai berai..tp ada satu2 keadaa. mngkin penceraian lebih baik bila melibatkan anak2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. kadang2 bercerai itu lebih baik dari kita terseksa bersama.

      Delete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA acv ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo