kbba

Latest Posts

Apa misi bulan puasa?

By 10:24 AM , ,

As salam....

Dah nak ramadhan dah kita kan...
Alhamdulillah...
Kalau tahun lepas, awal ramadhan lin masih dalam pantang bersalin Harris.
Tapi syukur, darah nifas dah stop masa tu.
So, memang terus start puasa.
Malas nak ganti nanti.

Hari pertama memang weak gila.
Rasa badan lemah je.
Ye la, orang pantang makan apa je oii...
Tak banyak khasiat pun.
Tapi, masuk hari ke 2 dan seterusnya...
Semakin kuat.

So, misi tahun ni apa ye??

Sebenarnya banyak nak catch up tau.
Hal rumah yang nak di paintkan.
Langsir nak tukar,
Cadar katil nak baru...
Perabot nak baru...

Tapi, bila di fikirkan aku mana ada duit...
Huaaa...
T_________________T

Semalam baru bodek D mintak spedo cadar patchwork baru.
Dia ok je.
Aku tahu sangat ok dia tu, tak ada makna apa2 pun.
Nanti bila mintak duit. Dia cakap dah habis...
Selalu dah sangat.

Baju raya tak beli lagi.
Aku dok usha sana sini..
FB... IG..
Allah.. geramnya la tengok.
Sakit hati pun ye.
Aku nak baju cantik2 wei...
Tapi, tak ada duit...
Arrggghhhh....

Ok
Untuk dalaman nya pula.
Jiwa...
Souls...
Rohaniah...

Aku nak jadi good wife, mother...
Nak jadi betul2 bertanggungjawap dekat perut D dan anak2.
Hohohoh...
Tahu tak, selama ni, aku tak kesah sangat pasal masak ni...
Laki jenis tak kesah plak makan apa pun.
Agak2 nak sedap, pergi kedai tomyam la.
Bahaha...

Tapi, tahun ni aku nak try berubah.
Masak untuk family.
Kalau boleh, lepas D pulang terawih aku nak tadarus dengan dia.
*tapi ni aku tak bincang lagi dengan D*

Nak kurangkan hangin meroyan aku yang selalu mengamuk ni.
=D
Dah la adik ipar aku duduk dengan kami bulan puasa ni.
Pengsan plak dia tengok perangai aku yang kuat marah2 ni kang.
Bahahaha...

What else???

Owh.. aku nak siap2kan list menu untuk berbuka.
Senang nak beli bahan mentah.
Tapi, bukan untuk sebulan la..
Tak ada makna nya aku nak masak straight...
Ehh.. tadi baru berazam :P

Nanti aku share resepi mudah untuk sahur dan berbuka.
Semangat ni... >_<
Ok selama berpuasa ye mak2...

dada uolls...

nak tengok muka aku yang dah macam pau...

yang bersemangat waja,
allene


You Might Also Like

8 leave a massage here...

  1. hehe...daku bulan puasa mmg masak cm biasa...tak suka makan lauk tapau...nnt tawar la...masin la....cair la....lgpun xleh bawak sahur...basi...so jln selamat masak sendiri...go allene go...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la anis.. bila fikir semula.. tak nak beli bazar.. mask lagi bgus...

      Delete
  2. alhamdulillah dapat rasa masak utk hubby hari2 lah jugak last puasa thn lepas.. tahun ni mcm xde harapan sgt, sebab kerjakan.. last raya untung la sb cuti bersalin time bulan puasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la kan.. bila dah kerja... berkira kira nak masak ke tak...

      Delete
  3. misi aku...aku nk kurang2kan ke bazar ramadhan... nk kemas umah yg terlalu bersepah ni...maklumla..anak ramai..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko memang... anak ramai pun, bukan boleh tolong kemas rumah.. bahahah

      Delete
  4. amboi ko! semua nak baru yek.hahaha.good luck beb.selamat memujuk lakimu.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la rara.. napsu aku kuat.. bahahahah

      Delete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo