kbba

Latest Posts

Malaysiaku dan rakyatnya

By 11:10 AM ,

Assalamualaikum 

Dulu lin pernah share pasal lift rumah pangsapuri rosak gara2 sikap pendudukkan.
Hari ni, lin nak sahare lagi 1.



Masalah orang  orang malaysia yang tak faham bahasa melayu.
Terang2 dah tulis AMARAN zon kunci tayar denda RM50
Tapi, masih banyak tayar kat situ.
Kenapa ye? 
Tayar apa yang nak kena kunci ye??? 

Tak kan tayar stroller baby kan...

Ni la orang2 selfish namanya. 
Kalau ikutkan. 
Architect dah provide, parking bertingkat kat pangsapuri ni.
Setiap rumah di sediakan 1 parking. 
Nak apa lagi?? 
Kereta banyak tak cukup 1? parking la kat bawah tu. 
Tempat visitor dah tak ada langsung. 
Semua dah di guna oleh penduduk.
Tak pe la kan..
Kawasan kamu. Ikut suka kamu la. 

Tapi, sampai menyusahkan pengguna lain tu tak molek la. 
Tengah sibuk2 berdiri tunggu lift, ada je moto nak lalu. 
Siap halau2 ke tepi. 
Dengan anak kecik berlari2.
Bahayakan. 
Dah nama lift lobby. 
Tu namanya ruang menunggu.
Bukan ruang parking.

Tempat parking moto kat luar bangunan ada di sediakan. 
Dalam bangunan pun ada. 
Tempat parking bertengkek tengkek...
Nak apa lagi??? 
Semua nak depan2 pintu...
Depan pintu rumah la..
Depan pintu lift la...

Geram la aku..
Aku duduk apartment gak. 
Nasib kat apartment aku ni, tak ramai penghuni.
Kalau ramai, ada gak la yang buat perangai camni.
Plus, guard kat umah aku garang wooo...
Kawan aku pernah gaduh dengan guard ni pasal parking. 
Bahaha... 

Ok la.
Kita hidup ni, tak mo selfish2 ye.
Happy je. 
Yang double park tu, pandai2 la turunkan handbreak.
Pastu luruskan stering mu.
Kang orang tolak, kereta mu pergi melilau kemana2 plak.
Pastu langgar kereta orang lain yang parking elok2 di tempatnya.
Itu kan menyusahkan orang. 
So think!!! 

Adios.

yang rasa bertanggungjawap,
allene

You Might Also Like

4 leave a massage here...

  1. ok.nasib baik apartment i pun pak guard garang.kereta nak park kat visitor pun kalau hari2 kete yg sama je park dia xbagi.nampak benar bukan visitor tp penduduk tetap apartment tu kan..
    jd yg ada lebih dr 1 kereta sila park kt luar.tapi kena rebut dgn apartment sebelah. sbb apartment sebelah xde allocated parking.
    parking moto alhamdulillah cukup. sbb ada owner yg park moto skali dgn kereta dorg.kira park dlm 1 lot so xkacau org lain.
    tp org2 selfish mcm ni ada je kt mana2..
    buatlah rules camne pun kalau dah difikir psl diri dia je apa peduli org lain..kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la kan.. besar kecik besar kecik je aku tengok dorang ni.. tak segan langsung dengan orang lain... ikut suka dia je nak buat apa.

      Delete
  2. Dulu duk kuartes kat putrajaya psl sampah dlm lif. Dah duk umah sendiri atas tanah lega la Alhamdulillah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. lega dah mimi dah ada umah atas tanah.. kami umah atas umah orang.. kikikki

      Delete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo