kbba

Latest Posts

Akibat putus susu secara mendadak

By 1:11 PM ,

As salam...

Korang... tengok melodi tak?? ehh... ini bukan gosip tau. Tapi, ada ilmu untuk kita mak2 nak kongsi. Kes Ifa raziah yang baru lepas buat pembedahan keluarkan ketumbuhan dalam payudara.
Seramkan dengar. Kecian dia. Tapi puncanya, akibat daripada cara dia cerai susu secara mendadak.
Ingat, jangan cerai susu secara mendadak. Kesannya, masa dah tua baru korang dapat.

Susu yang ada tu, tak di pump lama2 dia menjadi ketulan susu dan pecah2 dan menjadi ketumbuhan.
Kemudian, akan rasa sakit. Korang yang jadi ibu mesti pernah kena bengkak susu kan. ha.. mungkin lebih sakit or sama rasa sakitnya. Aku serius masa kena bengkak susu menangis merengek... Anak plak kena kuning masa tu, asyik tidur dan kurang menyusu. Pump tak beli. Ehh.. boleh demam la akibat bengkak susu ni.



So, if korang jenis tak nak menyusukan anak, biar je susu dalam tu, haaa... sok dah dekat 40 tahun, sakit pastu, end up kena buang payudara tu. Nak ke? Baik jaga dari sekarang. Peringatan untuk aku gak.  Jangan main2 ketulan susu dalam payudara memang bahaya.

Mak aku sendiri pun pernah buang ketulan susu dalam payudara dia. Aku menyusu dengan mak aku sampai setahun lebih kot. Tapi, mungkin masa tu, tak ada pump susu and mak kena kerja, so cerai macam tu je susunya. Tapi, detect awal. Hanya buang ketulan sahaja. Payudara still dapat di selamatkan.

Tak sangka, perkara nampak mudah boleh jadi mudarat. Please jangan cerai susu mendadak ok.
Please...please...

Ni ada sikit perkongsian aku. Link aku dah bagi, so kalau nak tahu lebih lanjut sila click kat bawah.



9 Tanda Kanser Payudara


9 Tanda Kanser Payudara
  1. Terdapat ketulan pada payudara dan perubahan permukaan payudara yang menjadi tidak rata.
    .
  2. Kulit pada payudara kelihatan berbintik, kemerahan  dan keras.
    .
  3. Keluar darah ataupun lendir berdarah dari puting susu.
    .
  4. Puting susu tenggelam ke dalam payudara.
    .
  5. Terdapat saluran darah yang menonjol di permukaan kulit payudara.
    .
  6. Luka yang tidak sembuh pada permukaan payudara.
    .
  7. Terasa ada biji atau ketulan di bahagian ketiak.
    .
  8. Hilang selera makan dan turun berat badan.
    .
  9. Tanda-tanda kanser merebak ke organ-organ lain badan seperti ke paru-paru menyebabkan sukar bernafas dan batuk berdarah, sakit tulang, sakit kepala dan lain-lain lagi.


yang concern,
allene

You Might Also Like

12 leave a massage here...

  1. Replies
    1. seram cikna.. lin yang kurang menyusukan anak ni pun macam takut je..

      Delete
  2. eh baru tau..ye ke..
    patut akak ofis pernah ckp menyesal dia x susukan anak sbb dia rs tu punca dia kena kanser...
    nauzubillah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg susu punca cancer fathiya... sbb tu kita kena kosongkan breast.

      Delete
  3. beb..aku yg fully breastfeed..pon still pam..ni bulan pose je kurg pam..tp ok lg sbb baby 24/7 mmg dgn aku..so dia je tukg pam..still pnah kena bengkak susu yg sipi2 nak kena toreh!!! ngeri hoi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena toreh... aku baca pun ngeri... tp mmg bengkak susu macam nak meletup rasanya.

      Delete
  4. Takutnya...
    Pnh ada kawan cerita psl bnda nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbnarnya ramai gak yang terjadi kak...

      Delete
  5. Errr..seram ni..kna slow slow be cerai susu ngan ammar nnt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. miza.. ko da boleh try kot sekarang. amar dah nak 2 tahun kan. rajin2 bg guna botol. tp pas 2 tahun pun ok. jnji jgn mendadak

      Delete
  6. Yana jugak berjaga2 dlm hal ni. sebab susu kering tetiba. selalu check klu2 ada yg pelik2

    ReplyDelete
  7. Selagi ada susu nie..anak kayrul nak minum bg jer walaupun umur dah nak masuk 3 tahun tetap la nak susu gak

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA acv ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo