kbba

Latest Posts

Pengalaman bawa anak kecil berbuka puasa di Hotel

By 1:03 PM , , , , ,

As salam...

Syukur, tahun ni dapat juga berbuka ala2 bufet kat hotel. Dah 3 tahun rasanya tak berbuka kat hotel. Sekali sekala, teringin gak kan. Bukan nya nak membazir. Cuma nak gak merasa makan sampai perut meletup. Hahaha... Gila, pukul 10 pun penuh lagi tau bufet tu. Mahal la katanya. Makan selagi ada.

Awal2 lagi, lin dah pesan kat D, tahun ni jangan berbuka luar. Nanti siapa nak amik anak2. Biasa memang amik berdua dengan D. Kalau D tak ada, lin kena handle kids sorang2. Macam mana nak drive kan. Hafidh tak nak duduk kat car seat lagi. Harris lagi la. Tak duduk kat car seat pun menangis, kalau duduk kat car seat lagi teruk gamaknya.

Nak di jadikan cerita, rezeki kami 1 family. Tahun ni boss D jemput ahli keluarga sekali berbuka sama. Mean, semua staff bawak family. Lin pun happy la kan. Dapat gak makan buffet ni. Nak tak nak, kids kena la angkut sekali. Tak kan nak jadi selfish tinggalkan kat umah BS.

Masa memula lin memang tak confident nak bawak. Tapi, lin fikir balik sampai bila nak anti sosial sebab anak2 kecil kan. Kena gak belajar bawa dorang pergi tempat public.
Kami pun confident bawak pergi.

Tahu apa jadi???




































Nak makan pun tak sempat kalau korang nak tahu. Ya Rabbi. Lasaknya anak aku 2-2 orang tu.
Si adik tak nak duduk kat kerusi. Nak berjalan. Nak main tangga.
Si abang pula nak berdukong. Muntah!!

Aku tak tahu la apa masalah budak berdua ni. Kami memang nak gilir2 bangun amik makanan. Tapi, bila aku nak bangun je, si hafidh mintak dukong. Aku cakap, nak ikut mummy jalan jangan nak dukong. Dia pun ok. Aku pun confident la bawak dia pergi amik makanan.

Sampai je tempat aku nak amik makanan, aku amik pinggan dia pun nak pinggan. Aduhhh... kang pecah jenuh pula aku nak mengantinya. Bila aku amik makanan, dia pun sibuk amik sepit nak sepit makanan gak. Last2 aku tak amik makan. Kerja aku asyik bebel2 kat dia. Hafidh. NO!! NO Hafidh!!.

Aku pun balik kat seat, cakap D hafidh tak reti diam. Pastu, turn aku plak jaga Hafidh dengan Harris, D pergi amik makanan.
Si Hafidh kejap duduk kat kerusi, kejap turun. Aku dah pasangkan cerita upin ipin kat IPAD, tapi macam tu gak dia. Ketuk2 dinding la 2 beradik ni.

Agak2 dah hilang sabar, aku bawak harris keluar. D aku suh tengokkan Hafidh. Bila aku bawak harris keluar, dia dukong tak mo, nak berjalan. Aku pun follow je la mana dia pergi. Dah serupa orang gaji jaga ank tuan da. Hohohho... Aku bawak dia kat tempat orang main gambelan tu, dia siap tepuk2 tangan tengok . Pastu jumpa tangga, naik turun... naik turun.. Berpeluh gak la aku malam tu.

Penat layan harris aku pergi kat table, makan kejap. Pastu sambung jalan2 dengan Harris. Sampai la aku dah tak tahan penat + streess... makan pun sikit je wei.. rugi bos D bayar mahal. Hohohoh...
Teringin sangat kan.

Last2 aku cakap dengan D, aku tunggu dalam kereta la. Aku dah tak larat. Takkan nak ajak D balik, ni event opis dia. D pun pasrah. Aku masuk keta on air con. Fuhhh... bestnya... Tetiba D sampai.

Ehh.. dah kenapa? Dia cakap, balik la. Hafidh tak reti diam. Hohhoho... see.. korang tengok laki aku pun give up. Nak wat camner? anak kami hero2 tak makan saman. Pasrah je la.

Aku terkilan tak dapat bedal kambing panggang.
Aku terkilan tak dapat berbual2 dengan opis mate D
Aku terkilan tak dapat tangkap gambar dengan lisa surihani, FAZURA dan liyana jasmay.
Oiii.... ruginya aku....
Tapi, aku tak rugi dapat pengalaman bawak anak 2 tahun setengah dan setahun ni pergi makan kat sini. Sebab pengalaman ini sangat priceless. Dan ianya membuatkan aku tekad, tunggu lagi 2 tahun baru kita makan buffet ye. Tak kuasa mummy nak mengejar korang je. Huhuhu...


Yang penat, 
mummy allene

You Might Also Like

4 leave a massage here...

  1. mmg gitu la kan lin.. cabaran tau bulan puasa nk handle anak2 ni..

    kadang hilang jugak sabar kita..

    tp kena sentiasa remind diri balik ni amanah Allah..

    i kadang biar je x memasak apa, beli cukup.
    jnji x marah anak2..


    nak berbuka kat luar pon x berani lagi dgn dorang ni..apatah lagi di hotel..

    ReplyDelete
  2. hahaha..tunggu lagi 2 thn sekali ade pernambahan keluarga plak..hehe..alah lin standardlah anak2 kck nak explore..hehe...tetibe i is nebes..esok pon de buffet invite hope x chaos..hahaha

    ReplyDelete
  3. ujian buat lin..
    biasalah ank2 kecik n aktif mcm hafidh n haris ni..
    insyallah.. bila mrk bsr semuanya ok..
    malahan lin akn bbangga dgn dia..
    biasanya bdk2 y aktif ni bijak tau

    ReplyDelete
  4. Mmg btulla sis..
    Akk spnjg ada ank kck blm ada aish ok je berbuka kt luar..
    Tapppppiiiiii bila ada aish dh xaman nk berbuka kt luar..dia pnya lasak tu lain mcm weyhhh..huhuju

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo