kbba

Latest Posts

Review - Membakar syurga Mengguyur neraka

By 10:55 AM , ,

As salam...

Akhirnya habis sudah novel ni lin baca.
Dan terus nak review cepat2.
Takut point2 yang lin nak share tu terlupa.

Sebab utama lin beli buku ni bukan sebab tajuk.
Tapi sebab penulis dia.
Antara penulis yang lin minati.
HANA ILHAMI

Buku pertama yang sangat lin suka
PEREMPUAN LINDUNGAN KAABAH.
Best sangat cerita tu.
Tapi!!!
Bila di adatapi sangat kecewa.
SANGAT...SANGAT....





Sinopsis allene: 

Buku ni, mengisahkan seorang muslimah yang di kelilingi oleh golongan LGBT
Nak tahu apa itu LGBT sila google.
Apa yang lin boleh share ianya golongan GAY, LESBIAN dll.

So....
Si muslimah ni namanya Najiha.
Dia bersahabat rapat dengan Dona (non muslim) dan Fahmi (seorang yang warak)

Dona convert to muslim dan berkahwin dengan Fahmi.
Fahmi mempunyai masa silam yang kotor kerana pernah terjebak dalam golongan LGBT
Haaa....
Macam mana dorang facing problem ni??

Dalam masa yang sama abang si Dona ni, suka JIHA.

Dan!!!

Kekasih gelap lama Fahmi suka JIHA juga.
Tapi!!!
Berubah ke mamat tu dari bengkok ke lurus?

Mana satu Jiha pilih... golongan LGBT yang nak bertaubat atau membawa seorang non muslim menjadi muslim?


Komen allene: 

Cerita ni, memang complicate.
Korang nak baca tak boleh tettinggal 1 page pun.
Nanti tak faham.

Mengguna kan kaedah forum sebagai penghubung.
Berlainan dengan cerita lain.

Bukan romantika di amour
Walaupun aku mengharapakan sesuatu yang romantik.

Tapi tetap puas hati.
Sesuatu yang perlu kita terap dalam diri.

Perhubungan dengan Dia
Dengan manusia yang berbeza agama
Dengan golongan berbeza naluri...

Sangat creative.
Jarang penulis nak amik risiko buat cerita macam ni.
Dan kesungguhan si penulis mengkaji golongan LGBT dan mengaitkan sejarah dan islam.
Bukan kerja mudah.

GOOD JOB writer.
Sangat kagum.

Korang yang peminat novel. Boleh cuba baca buku ni.
Tak kan menyesal.

sekian


You Might Also Like

2 leave a massage here...

  1. Umm. Btw .. Sy tinggal berpuluh muka surat pun I'm still understand

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo