kbba

Latest Posts

Hari Malaysia di GABAI

By 11:51 AM , , , , ,

As salam...

Dah seminggu hari malaysia berlalu...
Baru la tuan rumah terhegeh hegeh nak update cerita.
Rasa tak basi lagi kot cerita ni.
Cuma dah kurang ummppphhh je.

Nak di jadikan cerita, aku malas nak join.
Duduk lepas rumah sambil "mendettol" rumah lagi bagus.
Tapi...
Pagi2 lagi Ayah dah call bertalu talu ajak join.
Hohohoh..
Tak sampai hati kami.
OK la...

Ehh.. ala.. makanan tak prepare.
Ye la. 8.30am nak gerak.
Call dalam 7.30am.
Acaner???
Tak kan nak makan makanan orang je.

Aduhh...

Kebetulan, pagi tu D masak spegeti.
Ok, ada lebih.. kita bawak je la.
Lepas tu, ada kopok lekor.
Bedal gak. Goreng cepat2 dan bungkus.
Tu je menu kami.
Hohohoh..
Mak pesan, jangan risau.
Mak masak banyak.
Bangusnya mak...
Hihihih... *gelak tutup mulut*

Aku ingatkan tak de la jauh sangat dari umah kami tu.
ye la.. kat ulu langat je kan. Belakang rumah je.
Sekali tu.. Allah.. dalam sungguh Gabainya.
Dengan minyak kereta dah blink2...
Doa je la banyak2 dalam hati. Jangan matik tengah jalan dah la.
D cool semendang.
Haram nak heran dia.
Ok tak pe, agak2 xde minyak suh D tolak kereta.
Hahahah...




PARKING

Seriously nak parking tak susah. 
Tapi bapak punya jauh nak mendaki. 
Kami sampai dalam pukul 11am macam tu.
Ada orang jaga parking. 
OK, good la kan.
Terhindar dari risiko kereta kena pecah. 
Bayaran yang dikena RM3.
For me ok je. 
As long jaga kereta aku.
Jangan nak duit je. 

So, D tanya jauh lagi ker? dia kata tak.. 
Jalan straight je. Kat depan tu .
OK.
Semangat waja la kami. 
Keluar kan bag2 anak.
Bakul bekalan makanan dan thermos anak.
Nursing pillow pun aku angkut. 
Senang nak letak harris nanti. 

Jauh seyyy...
Slow2 aku jalan. Pastu nak mendaki lagi pulak
Heii menyirap. 
Kalau aku tahu, aku suruh laki aku hantar sampai atas.
Pastu bawak kereta turun.
Dia pun tak susah2 nak carry barang banyak. 
Itu la punya laki aku kurus tak gemuk2. 
Hohohoh... 

BERKELAH

Sampai je kat atas, bapak aku dengan sepupu2 ku reki kawasan.
Punya la poyo sana sini pergi.
Sekali tu, tepi jalan gak la port kitorang.
Adoii..
Memula aku macam tak berkenan la.
Tapi, memandangkan aku tengok ramai gila umat.
Aku redha je la.
Kitorang usha gak tempat depat kitorang tu.
Baik punya port.
Tapi, macam orang kat situ lama je lagi.
Tak pe la. Bersyukur apa yang ada.

Parking je tikar, aku pun susun2 barang.
Tapi, harris tak reti diam.
Sikit2 nak lari masuk air.
Adoiii.. tak menyempat.
Bagi la mummy rehat2.
Fefiling bercuti kemas2 barang susun2 barang.
Kang nak mandi senang.
Ni, haru je perangai.

D pula sibuk tolong ayah dengan sepupu lelaki hidupkan bara nak bbq.
Anak dia dah tak sabar2.
Aku pun tak kuasa nak lari2 jaga dia.
Bukak pampers, tukar sluar mandi.
Moh ler terjun kejap.



Tetiba si abang menjerit2 takut.
Tepuk dahi melayan abang sadoo penakut airrrr...

 Air Sungai jernih

Serious cantik je air sungai Gabai ni.
Sejuk tak payah cakap la kan.
Tapi, bila dah lama berendam ok je.

Si Harris mandi macam tak ingat dunia.
Berjalan atas jalan rata pun jatuh2 lagi.
Ni nak berjalan kat air.
Terjerit2 la nak menjaga dia.
Anak jantan la katakan.


Si abang tak nak mandi.
Nak duduk kat mak wan dia je.
Takut katanya.
Sekali kena auta dengan mummy terkena gak la kan.

" hafidh... jom mandi.. adik pun mandi..."

"tak nak la miii.. Hafidh takut.... "

" ala jom la.. mummy kan ada... "

" tak nak... " sambil buat muka sedih geleng2 kepala.

" mummy dukong ye... mii peluk hafidh kuat2.. "

" errmmm... boleh la... " 

Terus aku tukar pampers dia dan sarung seluar renang.

Sekali aku bawak masuk dalam air..
Terjerit macam kena benam dalam air.
Alang2 dah terjeritkan..
Mummy dia pun bawak g tempat dalam sikit.
Biar tenggelam badan2 dia.
Hohohoh.. kejam mummy ko fidh.
Sebenarnya mummy lepas gian dah lama tak mandi sungai.
Ye la... korang kecik2.
Mummy tengok je.
:P

Dah puas sakat hafidh, mummy hantar hafidh naik.
Ok, la dah kita tukar baju.
Bilas badan dengan air paip.
Upah susu...
Sekali, D hantar harris pula.
Kaki tangan semua kecut.
Bilas gak sikenit ni.
Sapu2 krim kat badan, ok upah susu gak..
Pastu baringkan dorang...
Terus TIDURRRR....


 MELANTAK PERUT DAN MATA

Sementara tunggu yang lain siap2
Mummy pun sibuk la keringkan baju.
Malas oii nak pergi public toilet.
Aku memang elergic sikit dengan public toilet.
Sebab tu aku pakai seluar material macam seluar hujan.
Hahaha.. kejap je kering.
Yang dalam2 pun kering.
Tapi, kena amik  masa sikit la.
So, kena korban kan time jangan mandi lama2.
Agak2 la kan.
Dah tua2 nak berendam lama2.

Sambil tidurkan budak2 tu, aku pun melantak apa yang ada.
Oiitt. Best makan time sejuk.
Hilang diet aku aritu.
Cuma tak sentuh nasi je.

Sambil makan mata tu, memandang gak la kiri kana.
Sekali aku nampak ada orang tu, nak pasang buaian kat pokok.
Hello....!!!
Pokok tu, dahan dia kecik je kot.
Ko letak anak ko dalam tu???
What the fissshhhh!!.
Jatuh matik, kes polis pula da.
Aku kat sebelah tak pasal2 jadi saksi kang.
Tak mo la aku.

Dah tu, bapak2 dorang sedap pula menegok botol arak???
Again... w.t fissshhhh....
Ko nak berkelah pun, sila2 tunjuk benda baik2 sikit.
Budak ramai kot. Tak kan nak mabuk2 kat situ.

Sabar je la. Yang sakit hati tu, anak sehalus botol kicap pun nak bawak masuk hutan???
Hai.. manusia...manusia..
Sabar2 la sikit.
Esok dah besar bawak la.
Ni, baru sebulan kot, dah bawak masuk hutan.
Belum jadi benda tak baik lagi.

Biar la korang ehh..
Kang aku tegur kata tak hormat orang tua.
Hari dah petang, moh la kita balik .

Lepas siap2 kemas semua
Kami pun blah dari situ.
Dalam pukul 3 pm jugak la.
D malas nak angkut kereta naik atas.
Dia kata jalan je.
Bini mithali ni, ikut je la arahan.
Leh exercise juga.
:P

Sekali masa aku keluar nak kejalan besar.
Ya allah.. panjang gila parking.
Kecian aku tengok orang2 yang parking jauh ni.
Dengan angkat barang berat2.
Nak berkelah la katakan.
Balang2 air semua dorang bawak.
Mesti tertipu macam aku gak.

Keluar je dari kawasan sg. gabai.. kami menuju ke kolam air panas...
Hohohoh..
petang2 yang panas, berendam dalam air panas..
Best gak kan...
OK tipu je. :P
D je yang bawak Harris, tuk mandikan dengan air panas.
Aku tak tahu pape
Sebab kawasan larangan untuk perempuan.
Kalau nak mandi kena g tempat perempuan.
Ehh. malas la... :P

OK, itu je cerita cuti hari malaysia.

Truely mommy
Allene






You Might Also Like

6 leave a massage here...

  1. etty pnah pegi gabai..zaman bujang..yes air terjun best..tp if berkeluarga anak kecik rase xsesuai..tahlah..mmg cam sesak kalu wiken or cuti2..ngn segala org dlm tu..hm..ade yg bwk minum arak??bkn org kite kn??hehe...

    ReplyDelete
  2. lamanya xgi picnic kat sungai mcm ni...
    last bila pon dah xingat...

    ReplyDelete
  3. bestnya bercuti di gabai...kena pergi nie

    ReplyDelete
  4. mcm ala2 ulu bendul kot gabai ni ek. xpun mcm jeram toi hihi. sejuk tempat camni. kitorang selalu pegi pd jela. plg senang heee

    ReplyDelete
  5. Bestnya!! Lama gila tak berkelah kat air terjun. Dok mandi laut + swimming pool je. Sebab ni lah, malas nak panjat bukit cari port..hihihi..

    Laa ni, kena tunggu budak dalam perut keluar dan membesar baru boleh pergi air terjun. Hehh


    Nways, salam kenal..
    Jom join GA
    http://thehealthinspector.wordpress.com/2014/09/22/saya-nak-sihat-giveaway/

    ReplyDelete
  6. Gabai antara tempat yang best untuk picnic / buat aktiviti rekreasi / etc.. Time dulu pernah gak pergi.. Memang kalau nak air laju and best, kena mendaki banyak sikit sis.. Hee.. Lagi mendaki, lagi adventure and best! Hehe..

    http://cekelatmanih.blogspot.com/

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo