kbba

Latest Posts

Kenapa Interior Design???

By 10:15 AM , , , ,

As salam...

Interior Design.
Maksudnya "Pereka Dalaman  "



Sekarang mungkin lebih dikenali as Interior Architecture.

Masa memula amik course interior design ni, ramai gak la orang tanya aku.
Ko ada belajar menjahit langsir ye? 
Belajar susun perabot? 

Atau pun soalan up sikit orang bagi aku.
Cat warna apa sesuai untuk umah uncle??? 



Nampak macam remeh giler course ni.
Aku nak jawap apa?

Tapi, sebenarnya ID ni.. sama je macam course architecture.
Cuma skop dia kecik.
Kalau architect buat project bertahun2.
ID bebulan je.

Aku masa sem pertama belajar stress gila.
Rasa nak quit!!!
Tapi, bila fikirkan bukan senang nak masuk Uitm ni, aku gigih juga.
Susah belajar ID ni. Lagi2 jenis aku ni dari basic ekonomi.
Bukan basic lukisan kejuruteraan. 

Pada pandangan orang, ID ni macam Interior Decorator.
Susun perabot, pilih warna cat, gubah bunga pilih fabric langsir. 

Yup, deco memang sebahagian dari ID.
Tapi, main dia adalah more to space planning.
Detail drawing, dalam2 cabinet tu semua kena tahu.
Pilihan finishes untuk wall, cabinet.
Banyak yang small2 thing. Yang orang tak terfikir.

Space planning.
Ingat senang ke nak buat planning. 
Kena fikir flow untuk public dan staff.
Kena fikir size, kena relate dengan equipment yang diberi.
Kalau buat rumah je, memang senang la kan. typical.

Tapi, kalau buat hospital???
Semua equipment korang kena amik tahu.
Kena ada hospital specialist bantu dalam plannning kita.
Kena ada hospital equipment specialist untuk bagi equipment untuk kita letak dalam space.
Finishes, bukan semua boleh guna.
Kalau lantai, kita kena fikir hygiene dia.
Tak boleh guna carpet.
Kalau darah tumpah, macam mana nak cleankan??
So, banyak benda la h yang nak kena fikir in details.
Itu baru hospital...yang lain???

Office
Hotel
University
Pawagam
School
Restoran

Macam2 lagi la.

Tapi, bukan susun perabot.
ID akan involve dari awal hingga akhir.
Space planning - Drawing - 3D
Bila client approve - work start. (contractor akan start work base on drawing yang designer bagi)
So, kat situ.. designer kena tahu buat architecture drawing dan juga 3D visual.
Site on progress, ID jadi site supervisor juga.

Contractor ni, kalau kita tak perhatikan dia, dia langgar ikut suka dia je.
So, ID kena make sure dia buat ikut drawing dan design yang diberi.
Kalau tak, client tak nak bayar nanti.
Korang buat charity la.

Ini contoh drawing by architect
all from google.
3D by architect
 Architecture drawing by architect

Yang ni, antara contoh drawing from ID.
Detail drawing

 Layout planning by ID
Kalau tak buat layout kita memang takkan tahu, space muat or tak. 


Itu la basicnya ID ni.
Kalau nak aku cerita lebih detail muntah korang baca nanti.
So, aku bukak sikit la mata orang yang pandang rendah kerja kami ni.
Especially lelaki. Mesti ramai kata "Eric leong  "  sangat.

Tapi, sebenarnya ID ni lebih sesuai dengan lelaki.
Sebab bila involve project besar, kita akan jumpa ramai lelaki.
Architect - Quantity surveyor - Engineer - Contractor - dll

Kalau perempuan memang selalu kena buli kat site.
Aku pernah rasa kena buli masa aku kerja dengan sub-con.
Aku sorang je perempuan melayu yang di keliling dengan indon bangla
Walaupun ada je melayu, cina india. Tapi akan rasa tak selesa kat situ.
Tapi, lama2 akan selesa.
Orang pun akan hormat kita kat sana.

So, korang yang ada sedara mara nak amik course ID ni, galakkan la.
Tak salah pun. Jangan pandang rendah.
Peluang pekerjaan pun besar.
Lepas je habis study aku terus dapat kerja.
Tak tunggu konvo dah kerja.
Hebat tak hebat aku...
Ok poyosness sekejap.

Selamat menjadi Interior Designer uollssss...



nah.. my work yang tgh piling sekarang ni.
ID lambat lg. Tapi design semua dah siap.
Tak la cantik mana.
Tapi, as ID.. ni la kebanggaan aku.
Kalau jadi sejibik sejibon lagi aku bangga.
OK bye.




Love, 
your designer
Allene

You Might Also Like

11 leave a massage here...

  1. tetiba rasa diri ni nak jadi ID...hahahah....

    ReplyDelete
  2. ID ni antara cita2 i dulu...hehe...tp i amik mechanical engineering pon ada sesetengah software drawing tu sama dgn yg ID guna...cuma bezanya kita ni selain dapatkn material, planning semua tu kena calculate design tu selamat ke tak...hehe

    teringin nk sambung master dlm ID sebenarnya sbb hari tu tengok subject ada jugak yg berkait dgn mechanical engineering...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nana.. ya betul.. kita mmg akan bersangkut paut. bila meeting, time tu la kita bergabung. masing2 memerlukan antara 1 dengan yang lain.

      master in ID more tu research klu tak silap lin. tp boleh try. project base tak bnyk tu yg bgus tuk mak2 cam kita.

      Delete
  3. haaaa.. best jadi ID cuma bakat tu je tak berapa nak ada.. hehehe

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo