kbba

Latest Posts

Sah!!! Kudis Buta.

By 10:06 AM , , , , ,

As salam...

Harris sah kena kudis buta...
Huhuhu... mummy nangis dalam hati.
Nak kata meraung tak la.
Sebab memang dah syak dah.
Dari mana dia menjangkit tak sure pula.




Tak pe, kami terima.
Sabtu aritu aku bawak harris pergi klinik kat puchong.
Boleh pulak doctor tu tak nak pegang langsung tangan Harris.
Ye.. tkut la tu menjangkit.
Ala.. ko boleh cuci tangan kan.
Abis aku pegang tak menjangkit la???
Apa punya doctor la.



Doctor bagi ubat antibiotik & tahan gatal . Minum.
Lepas tu, dia bagi ubat sapu.
Dia kata yang ni kuat sangat.
Aku pun macam.. haaa????
Budak baru setahun bagi ubat kuat??
Kenapa tak bagi losyen yang biasa dulu.
Harris takde la critical sangat.
Aku pun cakap.

" Eh doctor, anak saya elergic ubat cream calamine. Kalau yang tu, tak boleh la saya amik, nanti kulit dia burn ". 

"oh macam tu tak payah sapu cream la..." 

Aku rasa macam...........................................................grrr~~~!!!!
malas nak cakap.

Aku pun ok, dah abis. Tak sampai 5 minit kau.. .
Tu yang aku menyampah pergi clinik, sebab ni la.
Cuba doctor tu, bagi tahu aku cara2 nak protect dari kena jangkitan ke.
Tak pun suruh aku balik cuci semua baju dan mainan anak dengan dettol ker...
Eh.. Aku pulak yang tahu lebih.
TQ la doctor google.
Doctor kat klinik ni, tak membantu langsung.
Tapi, tq la sebab confirmkan yang anak saya ni kena kudis buta.

*sakit hati*

Aku pun kalut blah je, pastu. Terlupa nak interview habis2 doctor tu.


Balik rumah aku sapu dengan 1 cream yang doctor bekalkan ni.
Antibacterial Cream
Aku baca dia ada tulis paraben. 
Memang tak elok untuk kulit budak.
Sabar je la kan doctor ni.


Paraben adalah sejenis bahan sintetik pengawet yang digunakan dalam makanan, farmaseutikal, kosmetik dan produk penjagaan peribadi seperti deodorant, pembersih muka, gel mandian, pelembab dan syampu. Paraben membantu produk-produk tersebut tahan lama; tetapi, paraben boleh memasuki sistem badan kita melalui kulit apabila kita menggunakan produk tersebut.

Kesan pada bayi?
Baligh Lebih Awal. (Early Puberty)
Kebolehan paraben meniru hormon lain menyukarkan sistem endokrin berfungsi sempurna.

Maka akan menyebabkan kanak-kanak perempuan boleh baligh lebih awal contohnya seawal lapan tahun. Para pengkaji paraben mendapati bahawa, pembesaran buah zakar dan buah dada kepada kanak-kanak lelaki juga boleh berpunca daripada paraben.



Aku try gak sapu...
Tapi, bila petang aku tengok, makin menjadi2 je.
Risau pulak aku.
Aku stop pastu aku pakai moogoo je.

Hari Ahad, hari mendettol rumah.
Basuh toto tidur pakai dettol.
Lap lantai pakai dettol.
Lepas tu, aku mandikan harris pun pakai dettol.
Biar matik kuman jahat tu semua.

Petang sikit tu, baru otak aku berfungsi..
Aku kaji semula buku Rasullullah is my Doctor.
Yes!!! Aku jumpa untuk rawatan kulit berjangkit.

Cara dia Amik MADU dan Minyak Habatussauda dalam jumlah yang sama
Sapu di kulit.
Aku pun buat.
Petang tu, kering kudis dia.
Ko tengok.. ajaibnya ubat dari Allah ni.
Malam aku sambung buat lagi.

Harap2 semakin ok la harris.
Risau nak kerja pun tak boleh.
Asyik dok fikir anak je.
Nak keluar pun tak boleh...
Takut melarat.
So far alhamdulillah... Harris je yang kena.
Yang lain tak. 

Sekian.
Bebelan mommy
Allene.

You Might Also Like

31 leave a massage here...

  1. la kesian dia....maybe dpt jangkitan dr org pegang2 dia ke..dkt tmpt pengasuh ke..tmpt main2..tmn permainan ke..get well soon harris..mmg kesian bile tgk budak2 de mslh kulit ni..anak2 etty pun masing2 kulit fragile..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la etty. pening kepala. bila kulit sensitif ni, nak mencuba cream lain mmg susah...

      Delete
  2. Sian harris.. gws dear...

    haaa.. kita pun selalu basuh dengan dettol sebab aeera jenis kulit agak sensitif.. huhu

    ReplyDelete
  3. Sian harris.. gws dear...

    haaa.. kita pun selalu basuh dengan dettol sebab aeera jenis kulit agak sensitif.. huhu

    ReplyDelete
  4. Alhamdulilah..dah kering...risau gak kan bila kene mcm nie...huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aeen.. itu la.. jadi mak ni, kadang2 apa2 je boleh jadi.

      Delete
  5. alhamdulillah dah ok sikit kan? ciknaa dulu 1 family kena..kemain susah nk baik..masa tu habbatussauda blom banyak kat pasaran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan cikna.. skrg macam2 dah ada.... semua dah ada kat pasaran... dlu biji habatussauda pun susah nak cari...

      Delete
  6. Ehh kenapa doctor tu camtu? Siap taknak sentuh patient yer...tak baik betul...mcm tak sesuai jer org camtu jadi doctor! Annoying!

    ReplyDelete
  7. wahh doktor tu suka2 ati je ekk... nasib baik cepat ambil tindakan.
    alin, kudis tu berjangkit dr mana?

    ReplyDelete
  8. keiannya..
    truk la kalo doc mcm tu..mmg xde etika lgsung.ptt blh report tu..
    moga cpt sembuh..cuba bwk jumpa klinik pakar kulit direct

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la.. doc kata, klu tak baik gak kena jumpa pakar kulit.. huhuh

      Delete
  9. semoga haris cepat sembuh.. apa punya doktor daa..sebab tu nida pon kadang2 tak suka jumpa doktor..huhu

    ReplyDelete
  10. Br tau kudis ni blh jgkit2. Cepat sembuh syg..

    ReplyDelete
  11. tak baik tau doktor taknak pegang tangan pesakit...awakkan doktor x baik tau buat macam tue...

    ReplyDelete
    Replies
    1. enth la kerul... tkut menjangkit kot. tp ada je glove kan..

      Delete
  12. Akk penah kena kudis buta..tp kat tgn je jadinya..alahai gatalnya merenyam sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun pernah kena... menangis aje. dah besar tu.

      Delete
  13. Nayli pon pnah kne lu..pas2 bkn die sorang..1 uma kene!!! Kudis buta mmg akan berjangkit..seksa..

    ReplyDelete
  14. kesian haris...sabar jee doctor tuuu huhuhu

    ReplyDelete
  15. Tu yang saya malas nak pegi klinik nih.. Bayar mahal tapi consultation macam sampah.. Wat sakit hati jer.. Baik gi spital jer terus.. Tapi kalau gi spital ni kena bertabah la sikit menunggu berabad,. Huhu.. Semoga Harris cepat sembuh..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  16. Boleh cuba la nnt..thanks allene sdi kongsi info

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo