kbba

Latest Posts

Sama tapi tak serupa

By 12:42 PM , , , , ,

As salam... 

Lambat nak update blog arini.
Gara2 terjumpa blog tutorial yang super ohsem...
Godek2 tengok2 ... eh.. best plak tutorial dia la..
So, kalau korang nampak benda baru kat blog ni, ini lah hasilnya.
Hehehe... 

Ok, Hafidh aryan Harris Adeel. 
Jarak umur lebih kurang 1 tahun 4 bulan
So, katogori rapat la ye..
Bising sume orang aku beranak rapat ni. 
Huhuhu... 
Dah Allah bagi, aku terima. 
Best apa anak rapat. 
Boy plak tu. Dah besar ni, 10 orang dah tanya, kembar ker? 
Haaa... free2 dapat anak kembarkan..kan.. 

Walaupun dorang ni, ada iras.
Tapi, perangai totally tak sama. 
Aku sekarang ni, tengok dan perati je perangai masing. 
Macam2 ragam. 
Kalah orang anak 10. 

bajet muka sama kembar la konon... 



Tidur

time dorang muda mudi.. ihhihi 


Kalau Hafidh, nak tidur kena ada botol susu dan lengan daddy.
Dia akan hisap susu sampai tertidur sambil baring kat lengan daddy dia. 
Nak cium bau ketiak daddy ler tu.. uhuhhu. 
So, bila Hafidh nak tidur, daddy dia tak boleh bergerak. 
Kena baring sekali dengan dia. Manjakan? 

Harris pula, nak tidur tak susah. 
Bila dia mengantuk, tak ada rupa orang mengantuk pun..
Main tak ingat dunia. Orang lain dah tidur, dia dok lagi main sorang2.
Bila aku panggil tidur, dia datang baring. 
Kalau susu dah habis, dia ulur botol kat aku.
Lepas tu, aku bacakan al fatihah kat dia, dia pun join sekali. 
"Ok, dah habis, tidur.. pejam mata" 
ayat aku dengan suara garang. 
Dia pun tekup muka kat bantal, aku tepuk2 belakang dia. 
kurang 5 minit dah tidur. 
Senangkan. 

Mandi

Hafidh ni, dari dulu lagi aku pernah share dia memang hantu air.
Tapi, air dalam bilik air je. 
Kolam ke, laut ke, sungai ke dia penakut. 
Bangun pagi2 je dah mintak mandi.
Kalau air tu sejuk macam air batu pun dia tak heran.
Dia boleh duk mandi sampai mmyddy teriak panggil dia. 

Harris suka masuk bilik air. Tapi, bila kena air sejuk dia peluk kita.
Tang tu, bila pagi, tugas mandi aku serahkan kat bapak dorang ni.
Hihihih nnt aku basah. Payoh. 
Tapi, bab mandi laut, sungai kolam harris la heronya. 
Bezakan mereka... 

Makan



Bab makan, dua beradik ni ikut mood. 
Kadang hafidh suka makan. 
Kadang, dia hanya suka ratah lauk je. 
Macam telur dadar, ikan bilis, ayam.. 
Tapi, kadang makan nasik tak cukup seperiuk.
Caya tak??? caya la wei.. aku masak nasi, khas untuk dorang.
Lepas suap habis nak lagi.. aku tambah.. habis nak lagi.. aku tambah..
Sampai habis betul2 dia nangis2 nak lagi..nak lagi.. 
Dah tu acaner?? nak masak lagi? idok ler.. 
CUKUP ye. Mengada tau. 

Harris pula kurang makan. 
Tapi, kalau time dia nak makan tu, masuk mulut habis..
Masuk mulut habis.. ni kes telan makanan ni.
Pastu cakap pok..pok...
Konon nak keropok lagi. 
Sape ajar dia makan kerepok ni ha?? 
Nak kena ni. 

Gaduh

super hero (sebab pakai cawat je) rebut kete


Ok, ini perkara biasa bila ada anak lelaki. 
Aku memang dah ready bila tahun aku mengandung lelaki yang no 2
So, bermula la episod adik beradik berperang.

Hafidh, ikut mood. Kadang, bila adik dia amik barang dari dia, dia diam je. 
Kadang dia rampas dan tak kan mengalah.
Bila adik pukul dia, dia redho je kena pukul.
Tengok, abang mithali sangat si Hafidh ni.
Tapi, kadang tu dia balas gak. 
Cuma most of the time, dia serah diri matikan diri biar adik belasah dia. 
Adik bukan main garang ok.
Sekali dia ketuk pakai botol susu. 
Bukan sekali, bertalu talu.
At last abang nangis mengadu dengan mummy daddy. 
Aku pun marah Harris, dia pun nangis. 
Harris cengeng sikit. 

Harris jenis yang garang. Aku rasa sebab aku garang dengan Hafidh masa preggy harris.
Nak buat macam manakan. 
Time aku preggy harris, hafidh tengah melasak. 
Memang macam singa la kan. 
Huhuhu. 
Harris guna kuasa adik dia bila tiap kali gaduh. 
Bila rebut mainan, dia akan menangis macam kena pukul teruk. 
Bila orang dengar, macam kecian dan kesudahannya dia akan dapat barang yang direbut. 
Hihihi.. bijak ye anak.

Itu je kot yang aku leh share... 
Kalau ikutkan macam2 lagi kerenah dorang. 
Tapi, lupa la plak..
Nanti ingat aku share ye. 
Korang yang anak ramai mesti faham cerita aku ni.
Setiap anak tak sama kerenahnya. 
So, sapa yang bakal beranak rapat, dont worry dear.. 
Allah takkan bagi, kalau kita tak mampu.
Allah know the best. 

Ok la 
I'm Happy Mommy even sweet like a lion. 
Bahahah.. ok daaa~~

p/s: amy J.. sis Interior Designer je..
    : micha, mu nak review gitu, meh rajin2 join contest ngn segmen... hiihih


 photo watermark.png

You Might Also Like

5 leave a massage here...

  1. anak 2nd lagi garang dari yang 1st kan...sama la kite...walaupun anak ain yg 2nd tu anak dara...garang bukan main lagi...dah macam tarzan bila dia jerit....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah la aeen. lin pun naik tkut tgk perangai garang harris

      Delete
  2. blm ad pengalaman lg hehe....baru bcdg nak tmbh tgh taun dpn..ekeke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amik pengalaman kawan2 dlu mila.. ihihih

      Delete
  3. Hehehe...betul tu. Meman gtak sama perangai anak² ni. Pengalaman dari mak 3 anak ni.

    Tapi memang nampak macam kembar lah ☺

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo