kbba

Latest Posts

Doa pertama Hafidh Aryan

By 9:19 AM , ,

As salam....

Pagi isnin yang indah...
Bukak blog.. baca komen2...
Aprove komen...
Seronok je... sekali approve lebih sepuloh...
Fefeling otai kejap.
Kalau otai betul berapa agaknya dorang approve?
Mesti banyak 10x ganda atau lebih...
uhuhhu




Hafidh dah pandai baca 1 doa ni.
Cer teka doa apa?


































Doa makan ofkos la..
Hahah...
Hari2 before makan, mesti la kita baca kan.
Baca takkan dalam hati.
Baca kuat2.
Biar anak2 dengar sekali.

Tapi, tanpa sedar...
Doa ni, dah ada dalam otak Hafidh.
1 day tu, lin ajar dorang baca Alfatihah.
Lepas baca, Hafidh terus sambung doa makan.
Tapi, pelat2 dia la.
Bunyi tu memang sama.

Tersenyum aku tengok dia baca.
Tak pernah pula suruh2 dia baca sendiri.
Cuma b4 makan tu, memang aku paksa la dia tadah tangan baca doa.

Budak ni, kalau kita ajar.. memang dia tak bagi tumpuan.
Tapi, sebenarnya semua yang kita ajar masuk kepala dia.
Tiba masa je dia akan keluarkan sendiri setiap patah tu dari mulut.

Dulu masa aku ajar dia EYE,NOSE dll.
Tapi, dia tak bg tumpuan.
Tetiba je, dia boleh tunjuk semua anggota yang aku sebut.

Makanya.. mommy... nak ajar anak jangan give up.
Even dia tak beri tumpuan...
Tak pe.
As long kita try. dan insyaallah..
Lama2 nanti dia akan ikut.

Goodluck to me and all parent.
Give the best to our kids.



You Might Also Like

5 leave a massage here...

  1. Good job..x ssh sbenanye ajar anak bab mnghafal ni..kt xyah pakse die..just bacekn kat die tiap hari..lame2 die akan ingat..

    ReplyDelete
  2. oh betul ke even anak tak bagi tumpuan, dia masih belajar? baru tahu ni :)

    ReplyDelete
  3. Betulllllllllllllll sangat julia setujuuuuu ngan you dear...sama julia pun ajar anak mengira 1-10 tak henti2 dalam kereta dia dok sibuk main...tp Allah ni maha kaya...anak2 ni mendengar, itu sebab anak you boleh baca doa makan greatttttttt....jom dear ajar lagi dorang mcm2...sekali ajar plus x henti2 ajar membawa berkat....pstttt Qi dh jelas sebut walid, umi, atok, nenek dengan jelas sekali tanpa pelat...tu pun montot umi dia kembang setaman dah hahaha

    ReplyDelete
  4. yelah kan.. anak saya kalau ajar apa2 pun time kita ajar dia bukan nak ikut.. tapi bila lama2 tengok dia sendiri boleh buat @ sebut

    ReplyDelete
  5. mmg gitulah lin..
    kdg2 bila kita ajar dia org x alert pon..kita igt dia x berminat dll..
    tp, tetiba je..time kita x suruh or secara spontan, dia blh baca semua tu.. budak2 mmg mcm tu.. dia simpan dlm memori..sbb tu kita kena sabar.. walaupon kita tgk dia x alert, tp kita trs sebut n baca dpn dia..insyallah..tetap akan meresap dlm minda ank2

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA acv ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo