kbba

Latest Posts

Mood kelaut

By 3:54 PM , , , ,

As salam...

Mood masing-masing mesti tengah tak syok kan..
Sama la, aku pun...

Bukak FB, macam-macam berita banjir dapat tengok.
Sahih atau tidak, tak berani nak komen.
Tengok sambil lalu.
Sambil berdoa, semoga dipermudahkan urusan dan ringgankan dugaan dariNya.

Allah dah banyak kali tegur Malaysia dalam tahun ni.
Kes MH kemarau dan banjir teruk.
Setiap yang terjadi semua telah tertulis.
Semoga apa yang jadi pada malaysia, ianya mendekatkan diri kepadaNya.

Pada yang amik kesempatan, reka cerita politik.
Kaitkan dengan macam2 politik.
Cari salah orang sana sini.
Aku rasa ini bukan masanya.
Sepatutnya, selepas kejadian banjir tahun lepas, kerajaan dah buat post mortem.
Cari solusi terbaik.
Bila dah tahu, setiap tahun banjir, kita patut get ready.
Sebelum air naik, lagi bot-bot patut dia sediakan di setiap kampung.



Buka map untuk cari kawasan tertinggi.
Bina sebuat dewan besar untuk penempatan mangsa.
Sediakan makanan secukupnya.
Sepatutnya semua ni, dah difikirkan awal lagi.
Walaupun tak banjir teruk, sekurang kurangnya segalanya dah terjamin.

Atau mungkin semua yang aku katakan sudah tersedia.
Tapi, masih tak mencukupi.
Tak pe, kita terima dengan redha.
Allah hanya menguji hambanya yang mampu diuji.

Kecian tengok anak kecil berlapar.
Pampers tak cukup.
Hopital terputus bekalan electric.
Heli tak boleh landing.
Aku tak fham kenapa.
Setahu aku, setiap hospital dan bangun macam tu, perlu ada tempat landing.
Sebetulnya top of building.
Baru boleh landing masa banjir.
Atau mungkin tempat landing heli di padang?
Kenapa masa design dorang tak fikir??

Sapa belajar building by laws?
Explain kat aku, tak tahu.
Huhuhuh...

Ok la.
Aku tengah update resume ni..
krik...krik...
2015, aku rasa aku perlukan anjakkan paradigma.

Semoga semuanya selamat.
Dipermudahkan...
Selitkan sedikit doa untuk mereka dalam solat kita.
Itu je.
Sapa yang cuti, jangan enjoy sangat ok.
Pastu pos gambar suke muke sumenya.
Simpan je gambar tu dulu.
up status pun, agak2 je.
Lagi baik puasa up status dulu.

Ok da...



You Might Also Like

0 leave a massage here...

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo