kbba

Latest Posts

HAFIDH free diapers - 2nd stage

By 10:36 AM , , , ,

As salam...

Fuhh.. mencabar tau.
Cuti, memang tak dan langsung nak update or BW blog korang.
So, pagi2 lagi aku kena continue cerita potty train HAFIDH.
Kang lupa semua moment mencabar tu.
Hooo.. nehi...
Kena simpan gak.
Rugi la ada blog tapi tak share story kan.
*senyum...*

Ok, lepas Hafidh dah tahu dan kenal apa itu kencing, setiap kali dia terkucil dia akan bagi tahu.

"Mummy... hafidh kencing... "
atau pun..
"Mummy... basah dah... "

Ini 2-2 kes terlepas kencing.
Memula tu, aku sabar gak la...
Tapi, kalau asyik terlepas je...
Asyik terbasah jer??
Naik hantu gak aku.



Pernah sekali tu, dia main2..
Pastu kencing...
OK tak pe, pesan kat dia nak kencing bagitahu ye...
"Ok mummy"
Baik je ayat anak aku tu.

Pastu, terlepas lagi.
Bila tanya
"Hafidh nak kencing tak?? jom g toilet..."
"Tak nak mummy... dah..."
Dah kencing tadi, so tak nak masuk toilet lagi.
Ok, main lagi, terlepas lagi.

Memang haritu, aku give up giler.
Then, my mom kata dia belum boleh lagi tu.
Aku memang rasa nak down je.

Tapi, sebenarnya dia jadi macam tu sebab leka nak bermain.
Bila tengah main, tak nak stop utk pergi kencing.
So, dia pun lupa bila sedar je dah basah.

Korang klu nak potty anak, masa dorang main, paksa g tandas
Jangan macam aku, confident anak dah reti sangatkan...

So, take note masa main anak.

Bagitahu kat anak, nak kencing kat mana??
Tu... tu...
Dia tunjuk tandas.
"Bagus... nak kencing kat tandas tau. "
Angguk angguk...

Bila tengok tv je, dia jerit...
"Mummy... nak kencing" 
sambil kepit kaki, tangan pegang anu..
Aku pun dengan kalut, bawak g masuk tandas.
Lepas tu, 10 kemudian drama lagi...
sambil kepit2.
Dah berlarutan la sehingga berjam jam kemudian.

Aku memang dah syak.. dia sebenarnya nak main AIR...
Huhuh..
Bijak kan..
Siap pilih2 nak masuk tandas mana.
Sabar je la.

Itu kalau kat rumah.

Kalau keluar, memang aku pakai kan pampers lagi.
Tak berani nak free diapers.
Sebab kalau dia cakap nak kencing, mana plak aku nak stop kereta.
So, memang stand by pampers.
Kalau dia kata nak kencing, aku cepat2 pakai kan pampers.
Pastu, aku gelak2.
Dia terkangkang nak kencing.
Sebab dah tak selesa.

Bila dah tak selesa, dia sendiri akan reject pampers.
Good kan.

Spender.

Bab ni, sebenarnya nak psyco anak je.
Bila kita bukak pampers, pakai kan seluar sahaja memang bagus.
Senang untuk dia bukak seluar bila rasa nak kencing.
Tapi, kalau pakai spender akan jadi lambat.
Nanti dia terkencing dalam seluar.
So, aku kalau nak pakai kan spender, kat rumah je.
Biar dia jadi superman.
Cute.
Bahahah...

Nak beli spender kena comel2
Ada gambar cartoon.
Ben 10 ke, superman ke..
Baru la anak semangat nak pakai.
Bila pakai, seronok la dorang...

Stage ni, consider Hafidh dah total free diapers.
Tapi, masih ada masa2 tertentu aku kena pakaikan pampers.
Dah, perangai burok lain pulak keluar bila dah tak pakai pampers.
Nanti aku share ye...
Hehehe...

Nah.. share gambar ragam anak aku.. huhuhu
sabo je la.. ni sikit.
Later aku citer lagi.


dia dah buat akal dah... 




You Might Also Like

4 leave a massage here...

  1. umo bape ni?? sy tgu anak dh pndi ckp dan bezakan nak kencing/berak baru nak stat free diapers.hehe..risaunya mesti sll kena basuh kencing dia merata2 kan? ekekke

    ReplyDelete
  2. Anak ciknad 2 thn jer terus free diapers..mak dia full time momma kan, senang sket..memula kunci jam loceng yg comel2 tu, kunci setiap satu jam..bila bunyi jer anak tau kena gi kencing..dah lama sket kunci 2 jam sekali, pastu 3 jam sekali..lama2 dia pon dah ok...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bgus gak idea pasang alarm tu ciknad... terlepas dah. tak pe, si adik ada lg. leh practis kan

      Delete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo