kbba

Latest Posts

Kesan terhadap anak bila Mommy kaki novel

By 12:49 PM , , , , ,

As salam...

Aku seorang kaki novel.
Since bila??
Dari sekolah dulu2 tau.
Pantang pegang buku, mesti aku cepat2 nak katamkan cerita tu.
Tak lena tidur kalau buku tu tak habis storynya.
Dasyatkan penangan buku novel pada aku.

Bila masuk U minat baca novel kembali surut.
Bila kahwin toksah cerita la..
Baik g dating, jimba2 dengan husband kan.
Anak tak ada lagi masa tu.
Bila ada anak, baik belek2 anak.
Main cak cak kan.
Baru la menikmati hidup.

Aku kembali menjadi kaki novel masa lepas pantang Harris.
Anak no.2
Ni semua gara2 adik ketiga aku.
Dia bawak buku novel 1 bag dari kawan dia.
Pinjam kekdahnya.
Aku pun baca dari 1 buku ke 1 buku yang lain.
Bermula episod, aku kemaruk membaca kembali.

Buku pertama aku beli seteleh sekian lama tak beli adalah..
"Suamiku Ustaz"
Punya la susah aku nak mencari.
Bila dah dapat, lebih 5kali aku ulang.
Aku suka cerita dia.. best..

Makin lama, makin banyak novel aku collect.
Tetiba berangan nak ada mini library kat rumah.
Syok kan..
Siap ada tempat untuk membaca.
Kalau la rumah aku besar dan aku ada duit yang banyak, sekejap je dream ni leh tertunai.
Tapi, apakan daya.
Segala galanya membataskan aku.

Dalam tak sedar, anak aku perati je hobi aku membaca ni.

Kadang2 tengah tidurkan harris dalam buai, aku membaca.
Sampai dia betul2 lena baru aku stop.
Bila aku lepak dengan family tengok TV, sambil tu aku membaca.
Lagi2 cerita kartun.
Tak koser nak ngadap
Tapi, demi anak.. aku pura2 adap gak la kan.

Hari2 aku akan curi time membaca.
Tak kesah la kan tengah buat apa sekali pun.

Dan sekarang tahu apa yang jadi???

Bila aku baring je nak membaca buku,
Datang Harris bawa buku sambil kata...

"mii.. acer.. mi..." 
Sambil tangan tunjuk buku.

Aku pun amik, baca kan untuk dia.
Lepas 1 buku ke 1 buku yang lain.
Jenuh gak la nak membacakan.

Sampai, bila balik kampung pun, aku kena bawak few book standby.
Sebab dia kadang2 akan bawak buku suh aku bacakan.

MIL aku pun siap tegur..
" Dia suka membaca ye lin.., mungkin dia tengok awak membaca kot. "
Gitu la ayat MIL aku.

Aku pun perasan gak.
Maknanya bagus la dia suka mmbaca.
Tapi, budak biasa la kan.
Kejap je.
Pastu sambung main.
Bukan macam kita, baca sampai habis.

Hafidh pun makin suka membaca aku tengok.
Alhamdulillah...



You Might Also Like

7 leave a massage here...

  1. jgn kate novel nk baca...surat khabar baru buka page 1 pun anak2 dah ngamok2 x bg baca...tp kalau pegang buku cerita dorang ok la plak minta kite bacekan...heheh

    ReplyDelete
  2. Aku suka gak bc novel. Tp aku sllu rs x smpt nak mmbca. Sadis! Ok. Aku nk follow cr ko. (Tp nt mst laki aku bising semerdang je belek buku. Eh confuse! Haha)

    ReplyDelete
  3. hantu novel jugak.. tp since ada anak, baca novel separuh pon tak abes lg.. ada beli novel banyak..dari last year..smpai sekrg x abes bacA.HAHAHA

    ReplyDelete
  4. Tengah minat membaca lagi kita kena pupuk. Bagus!

    ReplyDelete
  5. Minat membaca ni mmg berhantu kan allene..
    Gud job. Mana tak peginya kuah kan.. ehh betul ke peribahasa ni??

    ReplyDelete
  6. anak saya yang kedua ni tak nampak macam suka membaca..tapi yang pertama tu memang suka membaca..padahal saya ni baca majalah je...ahhahaah

    ReplyDelete
  7. minat baca novel gak..tapi masalahnya borong novel dekat 20 buah kat pesta buku dulu x abis baca lagi dah teringin nak beli lagi buku

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA acv ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo