kbba

Latest Posts

Novel Review - You Are My Mr. Right

By 4:02 PM , ,

As salam...
Wah tajuk... kemain yek...
Tapi, best sangat ker cerita ni??
Errmmm meh aku story...
Ni jujur punya review... hohoho

You Are My Mr. Right
By Nia Qurratun'aini



Sinopsis: 

Qhayrul Wira Azreen, siapakah dia? Lawyer? Majistret? Ahli muzik? Jawapannya ialah bukan, bukan dan bukan. Senang cerita, dia bukanlah hero Malaya. Sejarah lalu menjadikan siapa Qhayrul pada hari ini.

Nak dijadikan cerita, satu hari Qhayrul bertemu dengan Yusra Dahliyaa. Tanpa diduga, Yusra Dahliyaa telah menyelamatkan nyawa Qhayrul lalu menyebabkan ada perasaan aneh menyusup perlahan ke dalam jiwa itu secara tiba-tiba saat mata bertentang mata. Ehem... Adakah ini namanya cinta pandang pertama?

Namun, bukan setakat itu sahaja pengakhiran pertemuan mereka. Itu baru permulaan. Qhayrul dan Yusra Dahliyaa bertentang mata sekali lagi dalam pembacaan wasiat Idrus Wira, pemilik Restoran Warisan Wira. Seumur hidup nama Idrus Wira begitu asing pada pendengaran mereka berdua. Terpinga-pinga dibuatnya, termasuklah anak kandung Idrus Wira, Isyraf Wira dan Irdina Wira. Wasiat yang ditinggalkan penuh dengan tanda tanya.

“Puan Yusra, bukan Cik Yusra. Awak tak nampak ke yang saya ni dah ada anak?”
“Tak kisahlah awak ada anak ke tidak. Suka hati sayalah nak panggil awak apa. Kalau awak masih lagi puan, macam mana ada wasiat yang mengatakan kita kena kahwin?”

Ya, betul. Kahwin. Salah satu kandungan wasiat mengatakan yang Qhayrul perlu mengahwini Yusra Dahliyaa, ibu kepada Rafi Huzaifa itu. Mulanya cuba mengelak, tetapi wasiat yang tertulis seakan-akan jalan jodoh untuk mereka.

“Buat apa saya nak tipu Encik Wira?”
“Kalau tak tipu kenapa tutup mulut tu tadi?”
“Saya tutup mulut sebab ingat Encik Wira nak...”
“Saya nak apa?”

Hari demi hari Qhayrul seperti mempunyai kuasa magis melenyapkan rasa sedih yang dipendam oleh Yusra Dahliyaa selama enam tahun yang lalu. Tanpa mereka sedari, kerana peristiwa enam tahun itulah segala-galanya terjadi. Akan tetapi, apakah ia peristiwa enam tahun yang lalu itu? Apakah sebenarnya rahsia di sebalik wasiat yang ditinggalkan? Lalu, mampukah Qhayrul Wira Azreen menjadi Mr. Right untuk Yusra Dahliyaa setelah segala-galanya terbongkar?





Pendapat: 

Bagi aku... tak berapa minat sangat la dengan jalan cerita dia.
Sebab dia merangkumi 1 keluarga. Semua watak cerita panjang. Hero dan heroin, kadang2 macam tenggelam. Sebab kita selalu nak tahu pasal hero dan heroin lebihkan.
Haaa... faham tak?

Tapi, good job tu writer. Sebab berjaya menulis cerita yang lain dari yang lain. Walaupun kahwin sebab wasiat yang kedengaran klise, tapi penceritaan dan story line dia bagus. Syabat.

Hahaha.. pengkritik hebat tak aku..

Ranting: 
Dari 10 star, aku bagi 7/10











 photo watermark.png



You Might Also Like

1 leave a massage here...

  1. lama dah aku tak baca novel..last novel aku baca 'awak suka saya tak'...tak sempat..kalau dulu aku lah hantu novel..bahahahhaa

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo