kbba

Latest Posts

Tak rugi cakap baik2 dengan anak

By 3:56 PM , , , , ,

As salam...

Tak rugi kalau kita cakap baik2 dengan anak.
Serius tak rugi.
And now aku rasa betul2 beruntung sebab selalu cakap baik2 dengan anak.

Bila anak2 bergaduh, jangan terus jatuh hukum dan marah anak.
JANGAN.
Sebaiknya siasat dulu.
Tanya abang, kenapa bergaduh.
Then, abang akan cakap itu ini.
Kemudian, nasihatkan dia.
"Jangan buat macam tu, mummy daddy tak ajar.
Main elok2. "
Pergi sayang adik, peluk adik.



Aku selalu gak nasihat kan anak macam ni.
Kadang2 tu, adat la terlajak marah kan.
Then, cepat2 istigfar ok.

Pada awalnya tak nampak pun kesan dari cakap berlembut dengan anak ni.
Tapi, sebenarnya dorang ni otak span.
Serap.. dan serap apa yang berlaku.

Semalam, adik buat perangai.
Then, aku dengar Hafidh bebel.

" Kenapa? jangan buat macam tu, tak elok... "
(macam tu la ayat dia.. lebih kurang)

Dia cakap macam tu ngan adik dia.???
Seriously, budak 3 tahun leh bagi nasihat like orang dewasa.
Aku memang bangga.
Bangga wei...
Tetiba rasa bersalah bila marah2 anak.
Kalau aku terus bersabar, setiap kali nasihat anak cara baik, tak akan ada word tak baik dalam otak dia.

Aku harap, boleh perbaiki lagi skill jadi the best mother in the world ni.
Jom kita !!

Sebenarnya banyak kali je word yang keluar dari mulut hafidh buat aku speechless...
Kadang2 rasa anak aku ni, matang awal la...
Apa pun syukur, Alhamdulillah...


anak2 mommy daddy yang makin bijak






You Might Also Like

7 leave a massage here...

  1. sooooooobbbbb.....memang selalu sangat kasar ngan hasif.smpai dia pun jadi kasar orangnya.memang dh salah asuhan...........

    ReplyDelete
  2. setuju..sebab anak2 pun ada perasaan..rasanya lagi berkesan cakap elok2 than kita marah2..base on pengalaman akak :)

    ReplyDelete
  3. betul..anak2 ni dia akan ikut cara kita bercakap dengan dia..kalau kita kasar dengan dia ,dengan kawan2 dia pun mesti dia cakap kasar..jadi hati2 la bila bercakap..kan??

    ReplyDelete
  4. Betul tu...anak tu ibarat cermin mak bapaknya...camna kita, camtu la jugK ank2 kita

    ReplyDelete
  5. setuju.. sejuk hati dengar anak cakap elok2.. pandai hafidh =)

    ReplyDelete
  6. setuju sangat..budak2 ni memang cepat tiru ape kita buat..tengah berusaha tak jadi tarzan ni..haha

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo