kbba

Latest Posts

Sesuai ke bawa anak kecil ke taman BUAYA, Melaka

By 11:29 AM , , , , , ,

As salam..



Pernah tak parent bawak anak kecil ke taman Buaya Melaka? Korang rasa sesuai ke bawa anak kecil ke sana? Baca pengalaman aku kat sini. Aku share apa yang ada di sana. Pastu, korang fikir sendiri sesuai or tak ye. 

Asal plan, nak bawak kids pergi Zoo Melaka. Aduh gila sangat jem dia. Takut nak masuk. Sesak. Aku tengok dari luar, ramainya Bangla. Dah kena dorang nak g zoo ni? Tak faham. Setahu aku, zoo tempat family kan. Mungkin dorang nak manfaatkan cuti. Alang alang tu, jalan2 la kat melaka tu kan. 

Melaka ni, boleh di katogori tempat panas. Kalau anak kecil macam bayi tu, tak payah la bawak. Kecian dorang. Parent juga yang susah nanti. Anak menangis. Kita pun tak enjoy. Melainkan ada anak lain, yang besar nak pergi, terpaksa la bawa kan. 

Nasihat aku, pergi awal pagi. Elak panas dan kesesakkan. 

Kami sampai dalam pukul 11. gitu. Kaunter tak ramai sangat orang. Nasib baik. Harga tiket untuk public holiday RM20 untuk dewasa. Kanak2 tak pasti. Yang pasti budak bawah 3 tahun FREE. Alhamdulillah. Jimat duit. Haha. 

mommy dan kids di Melaka

Masuk je, dorang akan suruh kita amik gambar family. Nanti boleh print. Masa tu, kena bayar la. Tapi, kalau kita tak nak, tak perlu la bayar. Ni mungkin cara dorang untuk tarik perhatian pengunjung. Aku macam biasa, tak payah la.. haha. Laki aku kata, dalam hp mmy banyak gambar selfie anak beranak. 

mini kota melaka
Masa memula masuk taman buaya ni, ada taman mini bangunan yang terkenal di seluruh Malaysia. Best gak. Comel je. Aku tak tangkap gambar semua. Sebab anak2 merengek. Aku tangkap pun masa sebelum nak keluar. Tengok je gaya penat sorang2 tu. Tapi, memang menarik untuk tangkap gambar.
Kalau anak2 dah besar best la kan. Baya anak2 aku, so so je la moodnya. 



Selain tu.. Ada rumah hantu. Huaa... bestnya tapi tak boleh masuk. Anak2 aku takut. Sabar je la. Pastu tengok budak2 keluar dari situ sambil jerit2. Aku plak yang seramnya. Haha. 

Keretapi raksasa
Keretapi rakasasa pun ada. Hihi. Aku yang excited tau masuk sini sebab dia keretapi, tak perlu jalan. Duduk diam je. Aku berangan la macam2 ada dalam ni. Tapi, bila masuk... erkkk... anak2 aku terjerit jerit. Raksasa kan hodoh. Aku ingat macam dinasor je rupanya. Hampeh.. Hafidh paling drama la. Harris rilex je. 

buloh inn
Dekat sini, ada Buloh Inn. Tempat tengok kebudayaan macam tarian dan teater. Menarik kan. Masa aku pergi hari tu, teater mengenai Hang Tuah dan Hang Jebat. Sejarah melaka yang tak asing lagi. 

Masa aku pergi, dalam pukul 11.30 ada pertunjukkan buaya. Best tu boleh la. Tapi, yang tak sanggup sebab panas sangat. Berpeluh aku, anak2 lagi la kan. Teguk air pun laju. Persembahan biasa je. Tapi, budak suka. Bagi aku, pembukaan persembahan tak best dan tak perlu. Pertunjukkan silap mata. Buang masa. Dah la panas. Aku, acara belum habis, dah blah. Tak tahan.


Pastu, jalan jalan tengok buaya. BESAR2 buayanya. takut... Kalau dia ngap. Habis sekali je telan. 
Tapi, aku peratikan buaya ni semua tak aktif. Lembab je. Tapi jangan sangka, kang tetiba buaya amok. Mana nak lari. 


Anak tengok buaya 

Security ok. Tembok batu paras pinggang. Kemudian jaring besi. So, korang tengok ikut celah jaring la ye. Tapi tu pun aku seram. huhuhu imaginasi aku kan tinggi.


Buaya tak tidur
Banyak sangat buaya. Aku pun dah jadi tak kenal mana buaya air masin, mana buaya air tawar. Sama je semuanya. Hahah. Ada seekor buaya tu, aku tengok kaki dia macam sakit. Pastu ada lalat urung. Aku ingat mati, tetiba dia bernafas. Terkejut aku. Kembong perut kejap. Lols. Suspen, baru bernafas aku dah takut. Belum bergerak. Aku dah cabut lari dulu la. 


Paling best, leh tangkap gambar dengan buaya. Huhu. Aku cuit2 sikit je. Takut. Tapi kena bayar RM5. Anak aku beria ia cakap jangan mommy.. Hahah. Takut la tu. Tapi, mulut buaya ni, dah kena tape. Kecian pulak dia kan. Huhuh tak sampai hati tengok lelama kat situ. Tapi, kalau tak tape, dia gigit kang, koyak badan. 

rabbit park dan ikan koi
Selain buaya, ada je binatang2 lain. Macam rabbit, ayam... Boleh bagi makan dan tangkap gambar. Best la budak kecil kan. Dorang nak tengok buaya, bukan enjoy sangat. 


Balik tu, cepat2 cari hotel. Penat sangat dah. Sampai on the way tu, tertidur harris. Nasib la susu habis, mommy dia tak buat. Aku memang jenis bila berjalan tak bawak thermos. Dah 2 tahun, tak payah nak ngade asik susu je kan. Huhuhu. Kejam tak? 

Sampai hotel, masing2 menonggeng. 

Penat. Aku pun penat, tapi tak lunch lagi. Call je cafe bawah. Nanti sambung ye.

You Might Also Like

6 leave a massage here...

  1. zoo negara pun sama jer.. panas. memang kalau nak gi zoo pepagi dah masuk tengahari & awal petang tu memang bukan budak je mak budak pun rasa macam mak lampir dah hahahaha

    ReplyDelete
  2. wahhhhh.. blog akak dah bertukar la! nice gilosss saya suka :D

    saya x penah lagi p taman buaya. nasib baiklah bukan ada buaya je kan.. saya pun x kenal mana satu jenis buaya nya..

    ReplyDelete
  3. last pergi zoo melaka masa sekolah rendah kot.. lama gile tak pegiii..

    ReplyDelete
  4. lama gilers x pergi taman buaya nie..dulu kitorg dating kat sini je..hahhaa

    ReplyDelete
  5. last pergi taman buaya ni masa tingkatan 5 rombongan sekolah..lamaaaa dahhh..hannah cukup takut kokedai ni..hahaha

    ReplyDelete
  6. Laa.. akak dtg melaka ke.. awat tak habaq... kalo x, boleh jumpa... dah nak hbs bljr kt melaka ni, xpernah pun zizie masuk dalam taman buaya tu.. hihi. melaka memang sesak hujung minggu. tu yg selesa duk rumah je time hujung minggu. :D

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo