kbba

Latest Posts

Aku tak layak untuk itu - Preggy ketiga

By 6:05 PM , , , ,

As salam...



Maaf lama menunggu sambungan entry yang ni. Ahli baru 2016
Bukan sengaja tangguh tapi, tengah amik mood nak tulis. Huhuhu bukan senang tau nak menulis. Payah sekarang ni. Kadang mood ada, tak leh pula nak menulis. Boss Ada. Dia alergik sikit bila dengar aku laju je tekan keyboard. Bila dia ada aku kena tekan 1-1. Haaa.. Hazzabedah. 

Aku tak layan dengan perancang IUCD. Sebab apa?? Sebelum aku mula, ni antara sebab yang baru aku tahu. Sebelum pakai, aku memang tak tahu. Bak kan, doctor pun tak bagi tahu. Frust aku time dah tahu ni. Aku tahu pula lepas dah mengandung. So, memang tak dapat diselamatkan. Apa apa pun, perancangan Allah itu indah. 



Antara puncanya:-

Period flow yang banyak

Aku memang jenis yang macam ni. Dari sebelum kahwin pun. Ada masalah hormon juga. Bila darah keluar banyak, kemungkinan akan tertolak alat itu sekali.

Aktif

Bila pakai IUCD, kita tak boleh lasak. Angkat berat pun tak boleh ye. Doctor pula pesan kat aku, jangan angkat berat untuk 2-3 bulan selepas pasang. Masa awal2 pasang dulu la. Ni dah setahun lebih idok la aku ikutkan. Macam2 aktiviti berat aku buat. Angkat tong air mineral tu la. Dukong anak aku yang 15kg tu. Larat.. aku buat la semuanya. Rupanya.. a big no.... Bila pasang IUCD tak boleh buat semua tu. Mudah jatuh nanti. Adoiii no wonder la kan. 

Selain itu, yang aku ingat adalah aku bermain go kart. 1st time main go kart agak meroyan aku. Suka gila. Tapi, aktiviti tu tak sesuai. Sebabnya gegaran dari go kart tu.. oh mak aiii... Leh kurus tau. Mungkin itu salah 1 faktor juga. 

Checkup

Yang terakhir aku terlupa nak checkup jumpa doctor setiap setahun. Aku ingtkan tak penting. Aku pun tak amik tahu sangat. Sekali kena bebel dahh... Dah memang nasib aku kan. Redho je. 


Ni antara 3 faktor yang ada kena mengena dengan aku la. Yang lain aku tak pasti pula. Lain orang lain masalah dia kan. Jadi, pada yang nak menggunakan perancang IUCD tu, Elakkan la 3 perkara kat atas ye. 


Masa doktor scan perut aku, nak tengok sama ada aku preggy atau tak, alat tu memang dah terjatuh ke bawah. Huhuh. Tak dapat share gambar scan. Anak2 aku teruja dapat adik, asyik la tengok kertas scan tu, lama2 hilang dah. So, memang sah la ada pembentukkan janin dalam rahim itu. Sebab IUCD dah memang sikit lagi nak jatuh. 

Cuma yang peliknya aku tak rasa sakit atau tak selesa. Pelik doktor bila aku bagi tahu tak ada pape rasa. Tapi elok la kan. Kalau sakit payah juga. 

Lepas scan, doktor nasihatkan aku untuk keluarkan IUCD. Terbeliak juga la mata aku masa tu. Dia takut, kalau biar, nanti bila janin membesar, IUCD melekat pada anak aku. Jadi masalah lain pula. Lagi pun kalau simpan, no point. Aku dah mengandung pun kan... 

Cuma... ada risiko besar pada aku dan anak dalam kandungan............................................ huhu... berdebar aku dan suami masa tu bila doctor bagitahu.... 





Nanti sambung ye.. Nak balik dah ni. 

You Might Also Like

4 leave a massage here...

  1. daku pon tengah pakai IUCD ni.. bln 12 ni cukup setahun.. masih period, risau jugaq kalau kadang2 period lambat or x datang *sobs*

    ReplyDelete
  2. adeh mcm mn nak keluarkan tu....mcm pelik kan, IUCD masih kat dlm tp janin pn ada jugak...ngeri plak rsa...semoga dipermudahkan nanti ye

    ReplyDelete
  3. Laaaa...hope tak apa². Ni kes kedua saya baca pasal IUCD. Member blog gak yang kena tu. boleh baca nih:

    http://ourkizuna.blogspot.com/2015/07/serik-pakai-iucd.html

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo