kbba

Latest Posts

Homeschooling MHA - Matching Color part 2

By 4:53 PM , , , , , ,

As salam...



Fuh... hari2 yang semakin mencabar. List kerja dari rumah berlambak. Anak2 pula lasak nya dah tentu tahu macam mana. Tambah lagi mencabar bila nak buat home schooling mereka. Rasa penat tak hilang lagi, dorang dah buat perangai. Fuhhh... mencabar. Macam mana nak jadi cikgu tadika ni. 

Macam hari ni, lin sibuk siapkan tempahan ayam pandan, anak pula sepahkan rumah dah macam tsunami dah aku tengok rumah. Tapi nak buat macam mana? boleh ke kata jangan buat itu jangan buat ini. Dah tu, kalau dorang tengok TV je, aku pun risau gak. Jadi... biar kan la. Petang sikit baru kemas. 

Ini, baru la ada masa nak mengadap blog. Blog walking pun buat malam tadi je. Tu pun ada sempat tinggal jejak, ada yang tak sempat. Aku sumbang trafic je la ye. 

Selepas belajar kenal nombor, aku try ajar pula anak2 match warna. Rasanya dorang ni dah cukup besar untuk kenal warna. Walaupun tak kenal mana 1 merah dan mana 1 kuning. Tapi, sekurang2 nya mereka tahu mana yang sama. Ok la kan. Takkan terus nak lompat belajar benda yang serius. Apa yang lin perhati, dorang suka mainan ni. Suka sebab boleh menyepit. 


kain felt potong b5

Bahan-bahan / Tool: 

Kain felt pelbagai warna 
Sepit kecil 


Bahan yang simple. Kalau boleh guna kain felt atau jika tiada guna kertas keras seperti manilakad.

Caranya: 

Potong semua kain felt mengikut size yang bersesuaian. Pastika setiap warna mempunyai 2 warna yang sama.

Teraburkan kain felt dan minta anak carikan warna yang sama kemudian sepit letak ketepi.


adik pun berlajar juga 

tengah kusyuk ni 


Hasilnya..... macam kat bawah ni. Semoga manfaat. Budak2 memang suka. Sebab mudah. Cuma kita penat la bebel sebab dorang banyak main.................................................... je.
uhuhuh ok sekian.




siap... cukup la 2 round. Pastu masing2 tunjuk muka 


Next home schooling....... melukis dan mewarna. fuhhhh....!!


Home schooling MHA - Mengenal nombor 

You Might Also Like

5 leave a massage here...

  1. Rajin ko lin.. Bangga aku.. Alhamdulillah.. Aku nasib baik arissa jenis cepat 'tangkap'.. terkejut2 dia dah kenal warna.. Hehe..

    ReplyDelete
  2. Anak sy bab kelaskan dah pandai... Tapi mengenal belum lagi...

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo