kbba

Latest Posts

Homeschooling MHA - Mengenal nombor part 1

By 11:50 AM , , , , , , , ,

As salam...



Umur 3-4 tahun, homeschooling sepatutnya bermula awal lagi. Bukan baru sekarang. Tapi, apakan daya... dulu mommy kerja tak sempat nak buat aktiviti untuk MHA. Tak pe, kita buat slow2 ye. Asalkan kenal yang asas cukup la. Lain belajar masa pergi sekolah nanti ye. 

Perkara asas yang anak2 perlu tahu adalah ABC, 123 dan Alif Ba Ta. Baca ikut rentak mungkin dah hafal la. Tapi, kenal huruf atau nombor belum lagi. Mungkin bukan MHA je yang tak kenal nombor, malah ramai lagi rakan sebaya yang tak kenal juga. Tapi, jika rajin kita tunjuk kan flash card pada anak, insyaAllah mereka kenal nombor dan huruf. 

Macam kes MHA, mereka jarang terdedah dengan flash card. Kadang tu, mommy dia malas nak tunjuk. Isssshh...ishh... jangan ikut perangai malas ni. Cuma sekarang dah insaf. Flash card sangat penting untuk pembesar dan membelajaran anak sebenarnya. Mereka dapat mengenal dan menghafal sekali gus. 

Untuk homeschooling pertama MHA, lin ajar mereka mengenal nombor. 



amik card dan sepit sambil sebut nombor 


abang gigih buat. Adik sibuk bergambar je 

Untuk part pertama ni, lin buat cara mudah je. Nak bagi budak2 seronok, tak bosan. Suruh mereka sepit kad bernombar ikut turutan sambil menyebut nombor nak mengenal. Aktiviti ni tak lama pun boleh buat. Nanti dorang akan bosan. Cuba amik masa selama 10 minit atau lebih. Kemudian, ulang2 sebut nombor pada kad. Biar mereka nampak dan kenal.

Masih tak dapat kenal nombor. Tak pe, slow2 anak2. Walaupun mommy agak tak sabar nak mereka kenal nombor. Tapi, mommy takkan paksa. Pokok pangkal, kerajinan mommy dalam mengingatkan mereka nombor dan nombor.

Next homeschooling. Match color. Hafidh enjoy sangat. Nanti lin share. =D 

You Might Also Like

2 leave a massage here...

  1. good luck mommy..irine pon baru kedek2 nak belajar.. since belum ada adik, boleh laa ak nak fokus ke dia kan.. huhu.. tu pon memang betul..budak ni cepat bosan..takat 5-15 minit bertahan laa dia ngadap benda tu je..

    ReplyDelete
  2. takkan pernah terlambat nak homeschool anak2, allene.
    sehingga bila-bila.
    tanpa henti :) in shaa Allah.

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo