kbba

Latest Posts

Bahaya durian pada ibu mengandung

By 3:05 PM , , ,

Assalamualaikum...



Selamat pagi semua. Perasan tak, sekarang ni musim durian dah. Lalu je tepi jalan berlambak lori jual durian. Fuhhh... Memang terliur bila tengok. Anak-anak pun, asyik la mintak durian. 

Kelmarin, daddy dorang pun singgah la beli dua biji durian. Bukan anak-anak je suka, dengan Mommy pun excited. Alang2 nak beranak ni, makan la sikit kan. Akan tetapi, malangnya............ 




Kerana durian, malam tidur baju basah. Peluh keluar menyimbah.  Memang tak boleh tidur. Paling teruk....... Esoknya baby dalam perut langsung tak bergerak. Korang boleh bayangkan tak, betapa cuaknya lin masa tu. 

Semalam, bangun pagi perut rasa ringan semacam. Buncit, tapi tak rasa langsung berat baby. Pelik juga. Biasa waktu pagi, bila lin guling2 tu, dia akan mengeras atau bergerak.  Ermmmm tak pe la. Tunggu siang sikit. Lepas makan, baby sama juga tak menguit langsung. Puas lin goncang perut. Terasa la baby gerak sikit. Lega... Tapi, waktu tu je la. 

Bila dah petang, baby still tak bergerak.  Nak tidur pun tak boleh sebab asyik fikir baby tak bergerak langsung.  Terus bagi tahu D. Memula kitorang decide nak pergi klinik je. Scan tengok keadaan baby. Jantung semua ok tak. Terlilit ke baby dalam perut ni kan. 

Sedihnya semua klinik tolak. Dorang suruh refer hospital juga. Bukan senang2  nak serah diri dihospital kalau tak betul2 bermasalah kan. Tapi, bila fikirkan nyawa dalam perut ni, tak salah kot pergi. Kalau apa2 terjadi, sapa yang menyesal kalau bukan lin. 

Gigih serah diri di hospital Putrajaya.  Bila sampai sana, terus buat ujian air kencing dan ctg. Dan dan masa ctg tu, baby banyak bergerak. Fuhhh... Sabar je la. Hilang terus rasa cuak. Masa tu, dah lega. Memang dalam otak dah fikir, if baby gerak ok nak balik. Tak nak la sampai kena induce. Sebab lin ada gdm, kalau baby kurang gerak memang kena induce. 

Bila diskus dengan Doctor dorang nak hantar ke hospital risiko rendah nak pantau 24jam. Dan kalau ok, baru discharge. Tapi, dia bagi lin buat keputusan.  Kalau dah yakin dengan pergerakan baby, tak perlu pergi pun ok. Tapi kalau tak yakin, boleh la admit. 

Bila membayangkan lin kena baring dikatil 24jam, dengan alat ctg tu, rasa macam tak sanggup pula. Sakit pinggang wooo. So memang nekad, nak balik je. Baby pun semakin aktif. Hari pun dah maghrib. Waktu senja baru dia aktif. Huhuhu. Bagi menyakinkan lin. Doctor scan tengok keadaan baby. Alhamdulillah Jantung semua ok. 

Mungkin dia kepanasan sebab lin makan durian. Keadaan dalam perut tu buatkan dia tak aktif. Memang tobat tak nak makan lagi dah. Tunggu lepas bersalin nanti la. Huhuhu tak pasal2 hidup Mommy tak tenang seharian.  Mak wan dan tok yah pun suspen. 

So, untuk Mommy yang suka makan durian tu, kalau nak makan, makan seulas dua cukup la wei... Macam lin aritu 5-6 ulas gak la bedal huhuh. Insaf.

You Might Also Like

0 leave a massage here...

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo