kbba

Latest Posts

Punca anak demam campak dan Chicken Pox

By 2:32 PM , , , , ,

Assalamualaikum... 

Bulan September 2016 paling mencabar Lin sebagai ibu. 3 orang anak kena Chicken Pox. Dan si bayi pula kena pakage Campak seminggu, diikuti Chicken Pox seminggu. Fuuhhhh.... Lin menulis bukan untuk merungut. Cuma, ini lah pengalaman yang boleh lin share pada mommy luar sana yang hadapi kes anak kena Chicken Pox untuk pertama kali.

aydina yang beransur pulih dari chicken pox 



Bila ada anak orang lain kena Chicken Pox, sebaiknya elak.. Kalau tak, bersedialah amik cuti, paling cepat seminggu. Kalau ikut kata doctor, nak betul2 elok amik masa 2 minggu. Tu sorang anak sakit cuti 2 minggu. kalau 3 anak? Sebulan la korang kena cuti... Kalau hantar rumah pengasuh pula, alamat, berjangkit la dengan semua anak asuhan tu. Kang kena kencam dengan mak pak dorang.
Abang long kena chicken pox daaa... #hafidharyan dah kena menda ni. Payah nya jaga budak baya ni. Tak reti diam. Ni, gambar pun amik sendiri... . Lin suka buat ubat sapu sendiri... Guna beras dan daun semambu... (👈 betul ke nama ni). Cepat kering... Tapi, masalah habuk tu yg xtahan. Calamine lotion tu, macam tak function je. 😅 tapi, sapu gak. Waktu malam... Xde la sepah dengan habuk. . Sehari sebelum raya pula penyakit dia dtg. Dah sampai melaka baru perasan, kat kepala dia dah banyak keluar... Sekarang ni, sibuk dok halang dia dekat dengan adik2... Masalah betul... Sebab dorang dah biasa main sama... Memang asyik caaaaakkkkaaaappp je. Tu pun buat gak... 😣😣 . . . . . OK nunite... Lama xupdate blog. Asyik update ig je... 😛 . #hafidh4yearolds #motherhood #mommyblogger #mommylindotcom #parentingblogger #KBBA9 #like4like
A photo posted by Mommy Blogger (@allene_mommylin) on


Virus Chicken Pox yang anak2 lin dapat pun itu la puncanya... Salah seorang anak yang mak lin asuh kena chicken pox. Mak dia hanya cuti 2-3 hari sahaja. Kemudian hantar rumah mak. Akibatnya semua anak asuhan mak kena chicken pox, termasuk Iman. Bila wekeend, Lin balik puchong, Iman pun main dengan anak2 lin... Terjadi la jangkitan. Nak halang dorang main, ermmm berbuih dah mulut ni larang. Tapi tu la budak2 lagi di larang lagi dorang main. Siap check, tengok luka kat badan iman. Dah tentulah menjangkit. Bila Hafidh kena jangkitan, dengan adik2 sekali menjangkit. Asing tempat tidur , baju basuh asing... tetap menjangkit. Virus ni, bukan kita boleh nampak... Kalau nampak awal2 lagi dah tepis kannnn....


harris baru kena chicken pox 

Tapi, tu dugaan kecil je Allah bagi... Dalam masa yang sama Allah bagi lin rezeki BCbM melimpah ruah... Tak tercapai tangan nak siapkan order... Hikmah di setiap kejadian... Semuanya rahsia Allah. Bila anak2 dah sihat semula ni, rasa syukur je, mereka dah lepas virus Chicken Pox ni. Kecil2 kena, tak jadi masalah sangat. Bila besar nanti takkan kena lagi. Bila dah dewasa baru kena, memang merana... Masa kecil ni, bila kena, chicken pox yang keluar tak sebanyak dan seteruk orang dewasa kena. Mungkin dalam badan orang dewasa ni, banyak toksin... tu yang keluar banyak. Contoh depan mata. Adik lin Su baru je kena Chicken pox saing Aydina. Fuhhh... teruk tau Chicken Pox dia... Banyak sangat. MC dah nak masuk 2 minggu. Kecian tengoknya.. Pedih kan luka2. Lagi2 bila kena seluruh badan... seksanya... Paling teruk, dalam anak tekak pun dia kena... Tak tahu nak cakap apa dah.. Bertabah je la ye... 

Bila anak2 dah sihat, boleh la mommy fokus pada kerja lebih sikit. Harap dapat la cover mana2 yang terlepas tu. Lagi2 lepas kenduri tunang adik ketiga lin. Fuhh.. letihnya tak terkata... 

Lama sangat dah tak BW... korang yang baca entry ni, feel free tinggalkan link entry latest ye... sat lagi, lin g terjah... rindu nak komen kt blog korang... 



"Mommy anak tiga yang comel" 
- Mommylin ;) 

You Might Also Like

3 leave a massage here...

  1. Betul kena masa kecik lg senang drpd dh besar...semoga anak2 lin cpt sembuh

    ReplyDelete
  2. Risaukan bila anak2 kena chicken pop..kesian tengok merengek gatal

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah..tu lah faham sgt klu jaga anak sakit ni..kita mmg kena jd supermak sgt.. cian si bambam kne campak..

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo