kbba

Latest Posts

Tips Cari Sekinchan Hotel dan Tempat-tempat Menarik di Sekinchan

By 8:30 AM , , ,

Assalamualaikum.... 



Lin nak kongsi tempat menarik dengan korang ni. Sekinchan....



Nama Sekinchan menjadi tidak asing lagi sejak sebuah produksi Hong Kong menjalankan pengambaran di sebuah pantai di sana. Lepas drama tu hit kat TV, ianya  menjadi viral since orang ramai dah mula explore pasal tempat ni. Dalam sekelip mata je, tempat ni dah berkembang menjadi salah satu destinasi pelancongan yang menarik di negara kita.



Dengan membangunnya tempat ni sebagai salah satu daya tarikan pelancong, maka banyak kuala selangor hotel yang dibina bersama dengan pelbagai kemudahan awam. Semuanya untuk menjamin keselesaan pengujung ke sini. Terletak lebih kurang 100 KM dari bandaraya Kuala Lumpur, Sekinchan merupakan sebuah pekan kecil yang terletak di daerah Sabak Bernam, Selangor. Bagi yang tak nak drive, korang boleh naik bas dari Pudu Sentral untuk ke sini. Harga tiket pun tak mahal, lebih kurang RM8 - RM9 je untuk satu perjalanan. Bagi yang datang dari jauh, korang dinasihatkan untuk book a day-tour-van bagi memudahkan pergerakan uolss ke semua tempat-tempat menarik kat sini sebab kedudukannya agak jauh dari satu tempat ke tempat yang lain.



Kalau dulu, orang ke sini sebab nak makan seafood yang fresh dan murah (kalau compare dengan harga di kedai-kedai lain di ibu kota). Orang mesti akan bayangkan beras sebab tempat ni juga merupakan salah satu daripada kawasan jelapang padi bagi negara kita. Selain tu, kalau sebut je Sekinchan, orang mesti imagine keropok ikan, kampung nelayan dan pantai. Bunyi macam tempat yang sesuai untuk retreat kan? The great news is, it really is! ☺ Berapa lama patut stay di sini? Well bagi korang yang datang dari dekat, boleh je habiskan pusing-pusing tempat best kat sini dalam masa sehari je. Untuk yang datang dari jauh, uolls boleh book Sekinchan hotel kat https://www.traveloka.com/en-my/. Banyak pilihan tempat penginapan di samping rate yang paling rendah jika dibandingkan dengan hotel searching site yang lain. Lagi untung kalau korang book pada hujung minggu. Ada weekend promo tau! Dah la dapat lowest rate, tambah lagi dengan promosi hujung minggu. Mana nak cari site yang lagi best?!  Haha.


What to expect here in this place? Definitely suasana kampung yang tenang dan damai. Pemandangan sawah padi yang menghijau saujana mata memandang serta keunikan kampung nelayan yang aman dan tenteram. Bagi yang berkecimpung dalam bidang fotografi, tempat ni dikatakan amat sesuai untuk test skill shoot the serene beach as well as the breathtaking paddy field. Selain elemen sawah dan pantai, kat sini terletaknya the hidden treasure, Kuala Selangor nature park! Banyak aktiviti yang melibatkan alam sekitar yang boleh dilakukan di sini. Sebab tu la tempat ni sentiasa je penuh dengan pengunjung, lagi-lagi yang bawak anak kecil. Selain bercuti, anak-anak juga boleh diberi pendedahan dan dididik mengenai alam sekitar. Selain tempat, soalan femes yang orang selalu tanya ialah apa makanan best kat sinii. Haa dah pekan tepi laut, mesti la banyak kedai-kedai yang menghidangkan sajian hasil tangkapan laut kat sini. Sotong celup tepung, chilli crab, udang masak pedas and the list goes on.. Uolls boleh menikmati seafood sepuas-puasnya. Dan yang paling penting,  ianya lebih segar dan lebih murah. That is a guarantee!




Kalau dah pegi berjalan, mesti la nak beli buah tangan kan. Fret not, sebab korang boleh jumpa banyak gerai-gerai yang jual pelbagai jenis cenderamata. Dari hasil laut seperti keropok ikan, udang, home made fishball, udang dan ikan kering sampai la ke keychain dan fridge magnet serta printed t-shirt. Semua tu boleh didapati dengan mudah di sini. Bagi yang berminat untuk melawat tapi masih blur dengan gambaran tourist attractions kat sini, uolls boleh la usha pakej Sekinchan day trip untuk memudahkan lagi perjalanan trip uolls. Yang paling penting, kalau uolss ada masa dan duit lebih, rajin-rajin berjalan. Tak rugi explore tempat baru. Pengalaman yang bakal uolls dapat tu, priceless tau ;)

Seronokkan? Tak sangka, Sekinchan ada macam2 benda menarik untuk kita lakukan di sana. Kawasan indah, banyak aktiviti... Dah la dekat je dengan KL. Rugi la tak pergi tempat yang dekat macam ni. =) Ok korang nanti sambung cerita ye...

with love,
Allene ...

You Might Also Like

9 leave a massage here...

  1. cantik rupanya sekinchan.. teringat ikan bakar sekinchan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah... lin pun teringat ikan bakar tu...uhuhh

      Delete
  2. mila pernah dtg kuala selangor tengok kelip-kelip pergi bukit melawati tapi lalu je rasa memamg byk gila kedai makanan sedap-sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik kan kelip2 tu... tempat lain macam xde je....

      Delete
  3. Jom kita buat family day kecik2 di sana jom

    ReplyDelete
    Replies
    1. best gak idea tu kan.. kita boleh book guna traveloka

      Delete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo