kbba

Latest Posts

Kenapa GULA,GARAM dan MSG bahaya kepada bayi

By 11:36 AM , , , , ,

Assalamualaikum...

Zaman sekarang ni, kita makin maju... Tanpa buku pun, banyak ilmu boleh di kaut. Hanya google, kita akan dapat banyak info dari pelbagai sumber. Tak perlu bersusah payah pergi beli buku atau ke perpustakaan untuk mencari sesuatu info. Cuma, kita kena pastikan maklumat yang kita terima tu, betul. 

Semakin banyak ilmu kita gali, makin kita lebih berhati hati. Terutama bila ibu zaman moden mencari info tentang kandungan dan ilmu dalam membesarkan anak. Antaranya makanan.
Ye, zaman sekarang ni makanan anak adalah faktor penting dalam memastikan mereka terus membesar dan sihat. Selain vaksin dan ubat ubatan, persekitaran dan pemakanan adalah faktor utama untuk mereka.

biskut bayi tanpa gula, garam dan msg



Seperti yang kita sedia maklum, banyak lambakan makanan segera dipasaran. Bukan sahaja untuk orang dewasa, malah makanan segera untuk kanak kanak juga ada. Awas jangan beri anak anda makanan segera!!

Makanan segera memang mumudahkan dan cepat, tapi... kesan sampingan yang akan kita rasakan bila semakin berumur... sebaiknya, jangan beri anak anda makanan yang mengundungi GULA,GARAM dan MSG terlalu awal. Seeloknya selepas umur 2 tahun. Atau, selepas umur setahun. 

Pengambilan gula terlalu awal boleh menyebabkan kerosakan gigi kanak2 dan memjadikan anak anda ketagih manisan dan menyebabkan hyper. Garam pula, boleh mengakibatkan kerosakan ginjal. Jika gula dan garam pun boleh bahaya pada bayi anda, apatah lagi, MSG yang mengandungi pelbagai bahan pengawet. 

Mana yang kita pilih, mudahkan kerja tetap anak sakit atau, berusaha memberikan anak2 makanan yang sihat, dan menjaga kesihatan mereka seawal yang mungkin. 



Sebenarnya, tanpa kita sedar, dah ramai yang mula berniaga makanan bayi yang bebas gula, garam, msg dan pengawet. Tak ketinggalan tanpa telur juga ada. Hanya google atau boleh search di instagram. Terlalu banyak perniagaan homemade baby food sekarang. Ianya juga boleh membantu ibu bekerja yang tidak sempat memasak untuk bayi mereka. Dan, mereka tetap dapat makan makanan berkhasiat. 

Selain makanan harian, snack untuk baby juga penting sekarang ni. Jika tengahari baby dah makan makan berat, petang atau malam mesti la mereka nak amik yang ringan pula. Jangan risau... 
Snack sihat untuk baby juga ada sekarang. 


biskut bayi yang sihat 


BisCute by Mommylin antara snack sihat, yang sesuai untuk mommy bawa travel, atau bawa bekalan untuk anak2 di taska. Biskut memang agak remeh cara pembuatannya, tetap mudah dan senang untuk di bawa kemana2. Buat apa susah2 menguli tepung, kalau hanya untuk sedia kan pada seorang anakkan... Beli je... Mudah. Harga sangat berbaloi dan rasanya biskut bayi termurah sekarang ni di pasaran. Hanya RM15/jar. 

testi customer 


Perasa apa yang ada? semua sedap2 belaka. Banyak testimoni yang lin terima, mak bapak pun sibuk duk makan biskut anak ihihihh... Alhamdulillah... semua boleh makan. Biskut bayi ni, sedikit rapuh, boleh dipegang tetapi, mudah pecah. Baby kalau uolls bagi biskut apa pun dia pecahkan. Tidak sesuai untuk teething. Lebih sesuai di bancuh dengan air atau susu atau, makan begitu sahaja. 

jom order 


Berminat nak jadi Agent di kawasan uolls, boleh whatsapp lin ye. Jangan risau, kami mengunakan kaedah 1 kawasan 1 agent, jadi tak ada persaing. Yang penting, rajin promote biskut. Insyaallah.. dapat la juga bantu mommy2 cari duit sampingan... 

Berminat nak tahu info lebih lanjut mengenai kami? Boleh ke FB dan IG official kami ye. 



Terima kasih ye, kalau sudi, share la info biscute ni... Sama2 kita beri hanya yang terbaik untuk baby kita. 

Ok, jumpa lagi... 

Love, 
mommyLin <3

You Might Also Like

2 leave a massage here...

  1. Kebetulan juga AM juga sedang menyiapkan posting mengenai bahaya MSG..
    Juga berkaitan dengan bayi dan kanak2..

    Posting terbaru AM
    5 bahaya MSG kepada badan manusia


    Ikhlas Dari
    Along Misuari

    ReplyDelete
  2. bila la nak ada baby lagi, nak makan sendiri agak melampau walaupun terliur tengok.. haha

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA acv ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo