kbba

Latest Posts

Biskut baby tanpa GULA, GARAM, TELUR dan MSG

By 8:18 AM , , ,

Assalamualaikum.... 


Lin nak share tentang snek sihat untuk baby. Kebiasaannya, mommies selalu bagi anak makan puree di awal pemakanan mereka kan.. kemudian, beralih kepada bubur dan baru la nasi biasa. Itu makanan ruji mereka. Benda yang mereka makan setiap hari. Dan cara penyediaan juga lebih detail dan teliti. 

Tapi, untuk kudapan mereka, mommy bagi apa pula? tak kan nak bagi biskut yang biasa ada jual di pasaraya tu? Manis tau... bahaya beri anak2 kecil makan makanan mengandungi gula seawal ni. Kenapa GULA, GARAM dan MSG bahaya pada bayi mommy boleh rujuk link ni, kenapa bahaya ok. 

Dah tu, takkan kita ada breakfast, lunch, tea time dan dinner. Tapi, mereka cukup ke makan sekali sehari je? nak bagi 2x sehari takut baby terlalu kenyang nanti. Budak biasalah.. apa kita suap, semua dia makan je. 


Lin ada cadangan... apa kata mommies berikan mereka makanan snek yang sihat seperti BisCute ni. So far, hanya ada 3 perasa. KURMA, KISMIS dan MANGO. Meh lin share kan serba sedikit info tentang BisCute ni. 

SET TRIO - KURMA, KISMIS dan MANGO


BisCute by mommylin

🍪 100% Homemade baby cookies
🍪 Produk bumiputra dan Halal
🍪 Sesuai untuk bayi berusia 7 bulan dan keatas.
🍪 Boleh terus dimakan atau dibancuh dengan susu/air
🍪Sesuai untuk baby yg belum tumbuh gigi.Dan alternatif utk bby yg mkn nestum
🍪Rasa manis asli dan lazat. Serta ianya cair di dalam mulut
🍪 Biskut agak rapuh dan tidak sesuai untuk teething.
🍪 Snack sihat anak, mudah di bawa travel dan boleh terus di makan

❌ TANPA GULA
❌ TANPA GARAM
❌ TANPA BAHAN PENGAWET
❌ TANPA BAHAN PENAMBAH RASA
❌ TANPA TELUR

Ramuan: Puree, Unsalted Butter, Tepung Atta, Tepung Jagung


❗❗❗pastikan anak didalam pengawasan orang dewasa semasa memakan cookies


🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪


Khasiat dan kebaikkan kurma,kismis dan mango pada bayi:

🔴 KURMA🔴
Nabi Muhammad SAW bersabda: “Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat”.
👉 mengandungi antioksidan.
⚫Sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesihatan mata

👉 kaya vitamin A
⚫Vitamin A juga diperlukan menjaga kulit tetap sihat

👉 sumber zat besi
⚫membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah
⚫memberikan perlindungan terhadap penyakit jantung

👉 mengandungi kalsium
⚫penting dalam pembentukan tulang dan gigi

🔵 KISMIS🔵
Nabi Muhammad SAW bersabda: “Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih”.

👉 kaya dengan garam mineral seperti
⚫ Kalsium
⚫Magnesium
⚫Zat besi

👉 kaya dengan vitamin-vitamin
⚫Vitamin C
⚫Vitamin B6
⚫Vitamin K
⚫Folat

👉 Membantu sebagai penerang hati
👉 Membantu mengurangkan stress
👉 Membantu merawat penyakit anemia
👉 Membantu merawat masalah pelupa


🔴MANGO/ MANGGA🔴

👉Lebih banyak beta-karoten daripada yang dapat diberikan oleh buah-buahan lain.
👉Beta-karoten adalah sejenis karotenoid yang merupakan zat antiosidan yang kuat.
👉Dipercaya mampu menghalang beberapa jenis kanser.
👉Beta-karoten diolah menjadi vitamin A. Vitamin jenis ini memberikan beberapa manfaat bagi tubuh kita
▪Menyihatkan penglihatan
▪Meningkatkan imunisasi
▪Menyihatkan kulit
▪Membantu pertumbuhan tulang pada bayi.

👉Buah mangga kaya akan vitamin C. ▪Vitamin C yang terkandung hanya dalam 100 gram mangga sudah mencukupi keperluan harian vitamin C si kecil.

👉Zat antioxidan ini diperlukan tubuh untuk mempercepat penyembuhan luka
👉Memelihara kesihatan sistem imun tubuh
👉Membantu kesihatan fungsi otak.


👉Buah mangga memiliki Glycaemix Index (GI) yang rendah. Bahan makanan dengan Glycaemix Index (GI) yang rendah akan terurai dalam tubuh setelah beberapa jam.

👉Jenis makanan ini hanya menimbulkan sedikit peningkatan glukosa pada darah. Hal ini memberikan beberapa keuntungan bagi tubuh bayi, antara lain menyediakan energi lebih lama bagi tubuh dan membantu menurunkan risiko terserang diabetes dan penyakit liver saat mereka beranjak dewasa. 😘


Untuk tempahan:
Whatsapp 019.252.3932

⭐️⭐️ kami juga mencari lebih ramai Agent baru menyertai keluarga BisCute by Mommylin. Berminat, whatsapp no di atas.

You Might Also Like

0 leave a massage here...

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo