kbba

Latest Posts

Ciri-ciri anak bijak - Buat perkara luar jangkaan

By 10:46 AM , , ,

Assalamualaikum.... 

Hello...hello... Ada orang baca lagi ke blog I ni... Hihihi. Teruk betul sekarang ni, selalu sangat abaikan blog kesayangan nan satu ni. Banyak benda lin nak share. Lagi2 pasal Aydina. Kat Facebook pun Lin jarang nak cerita pape, melainkan dialog2 lucu anak2 atau berkaitan business. 

Minggu lepas, anak bertuah Lin yang no dua tu, Harris buat onar. Mommy daddy punya la berjimat cermat nak bayar yuran sekolah abang dia. Dia buat onar pula dengan pecahkan cermin kereta. Huh!! Urut dada bila lin tengok cermin kereta retak seribu. 

Cermin kereta pecah


Petang tu, lin nak buat biskut. Aydina dah tidur. Lepas suruh hafidh dan Harris mandi, suruh mereka main luar rumah. Nanti berlari lari dalam rumah adik dia xboleh tidur. Mommy pun senang nak buat biskut. 

Tak sampai 15 min main,  hafidh jerit  panggil keluar tengok kereta. Lin pun pakai tudung, keluar rumah pergi tengok kereta. Sekali tengok cermin belakang, urut dada ko... Rasa nak terduduk je masa tu. Bila tanya kenapa jadi macam ni?  Harris angkat bahu je. 

Nak pukul anak pun xguna, dah pecah.. Apa yang lin nampak, mainan berterabur kat bawah kereta tu. Lin syak dorang baling mainan dekat cermin kereta. Lepas tengok, lin suruh bebudak masuk rumah. Kaca bersepah. Mood nak kemas pun xde. 

Masuk rumah, nak sambung buat biskut dah hilang mood. Terus call daddy bagitahu cermin pecah. Kebetulan daddy pun dah nak balik rumah, so tunggu jelah sampai daddy balik. Bila sampai rumah, terus daddy tengok cermin dan bersihkan serpihan kaca yang berterabur. 

Budak2 dalam rumah ni, bukan faham gelora hati mommy daddy memikirkan mana nak cari duit ganti cermin baru... Huhu...  Dorang sibuk main je. Daddy dia nampak tenang... Tapi, bila masuk rumah, terus kena soal. Hafidh asyik kata Harris buat. Si Harris pula jenis mengaku salah. Entah betul atau tak, lin pun tak pasti. Sebab tak nampak. 

Selang dua hari kemudian, Hafidh pula main baling mainan kat pintu sliding doors rumah. Apa lagi, memang kena cubit cubitan la dari mommy. Kang tak memasal nak kena ganti cermin pintu pula. Haruk betul, macam2 perangai mereka buat. Pening dengan anak bujang dua orang ni. 

Lagi mereka depan mata, lagi macam2 ragam dan akal dapat tengok. Sedia mental dan poket je la. Dalam pada marah dorang pecahkan cermin kereta, dalam hati tetap bersyukur dorang pecah kan cermin kereta kami, buatnya kereta jiran sebelah...  Mana pula nak cari duit ganti...huhuh dah la kereta semua import. Kalau perodua juga tak pe. Sabar jelah hati. 

Dah banyak cerita lin dengar orang tua2 cakap. Biasa budak2 yang suka buat perangai masa kecil, dah besar jadi anak bagus... Kerja bagus... 
Mommy harap, anak2 mommy pun macam tu, cukup lah peningkan kepala mommy masa kecil je. Moga dah besar nanti, senangkan hati mommy... 

Nanti Lin share kat mana kedai ganti cermin yang murah ok... Next entry ya... Hihi.... The 

Love, 
Mommylin

You Might Also Like

11 leave a massage here...

  1. erm... betul sis... anak2 ni masa kecil mungkin mereka byk peningkan kita, insyaaAllah besar nanti diorg yg bahagiakan kita... :)

    ReplyDelete
  2. sabar jelah lin..klu kita marah pun bukan dia faham pape..nnt2 dia buat lagi.. yg penting sbr je..

    ReplyDelete
  3. Sabar..
    Anak2 dalam proses belajar..
    Sebaiknya kita mengajar mereka dan bukan menghukum mereka..

    Ikhlas Dari
    Along Misuari

    ReplyDelete
  4. Anak kecil ni kita kena byk sabar...huhh terkadang perkara mcm ni kena ckp elok2...lg pun dah terjadi kan...paling penting anak selamat dari kena sepihan kaca...barang boleh ganti bila2 masa...anak sakit ---> kita lagi sedih kan.

    ReplyDelete
  5. mungkin ada rezeki yg Allah nak bagi pada family lin.. sabar ye mommy

    ReplyDelete
  6. sabarlah..dugaan nak bessrkan anak. doa kita mustajab utk anak2 kita nih.

    ReplyDelete
  7. fuh.. mmg urut dada betul nih.... takpe la kan.. mungkin Allah nak bagi rezeki yang lebih baik..

    ReplyDelete
  8. Urut dada bila cermin pecah..fuh...harap2 dah besar gembirakan kita

    ReplyDelete
  9. kuat juga balingan tu, sampai cermin kete pecah..itulah perlu kesabaran yg tinggi untuk membesarkan anak-anak ni.

    ReplyDelete
  10. bertabah.. ada rezeki lain tu nak masuk

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo