kbba

Latest Posts

Khasiat dan cara makan cuka epal Surya

By 8:30 AM , , , ,

Surya cuka epal
Apple cider vinegar
Assalamualaikum...

Masih ramai lagi yang belum tahu apa rahsia yang terkandung dalam cuka epal ini atau pun lebih dikenali dalam english Apple Cider Vinegar.



Epal merah
Cuka epal ini adalah salah 1 makanan sunnah rasulullah s.a.w

Orang mesir telah mengunakan cuka epal sebagai tonik kesihatan harian mereka sejak dahulu lagi.

Khasiat yang terkandung didalamnya sangat baik untuk kesihatan dalaman kita. Jom kita rungkai rahsia dan khasiat cuka epal ini...

Cara membuat cuka epal
Cara penghasilan cuka epal adalah tanpa sebarang bahan tambahan. Epal yang digunakan hanyalah epal merah.

Untuk cuka epal brand Surya ini, buah epal yang segar dari Amerika Syarikat dan  istimewanya ianya mengandungi campuran  madu asli dari ladang tempatan. Justeru rasanya tidak terlalu kuat dan memang sedap jika dibancuh seperti membuat air kordial.

Selalunya mommylin memang tak tahan dengan bau cuka epal yang terlalu menusuk hidung. Tapi, cuka epal Surya bau buah epal sangat menyenangkan. Dan rasanya masam dan tidak terlalu tajam.

Info surya cuka epal
Cuka epal
Antara khasiat cuka epal ini adalah:
- Pengawal paras gula di dalam darah untuk pesakit kencing manis
- Membantu menurunkan berat badan
- Mengawal kolestrol
- Membuang toksin di dalam badan
- Melegakan batuk
- Membantu penghadaman
- Melegakan sakit tekak
- Menghilangkan bau mulut
- Mencegah karies gigi

Dan banyak lagi...

30ml cuka epal
Tambah 180ml air kosong
Cara pengambilan cuka epal surya ni, sangat simple. Tuang cuka epal 30ml kedalam bekas air dan campurkan dengan air kosong dalam 180ml.

Dengan sukatan tu, rasa dia bagi mommylin dah sempurna. Tapi ikut orang juga lah kan. Ada yang lebih sukakan masam boleh tambah lebih cuka. Kalau tak boleh telan masam2 boleh kurangkan sedikit cuka epal tu.

Rasa dia agak tajam tapi tak peritkan tekak. Bau pula memang bau epal. Mungkin cuka epal brand surya ni sangat sesuai dibuat minum kerana korang tak perlu tambah sebarang perasa tambahan lagi.

Hari2 minum pun tak jadi masalah. Sebab rasanya sedap... yummmm

Sedap... masam2 gitu
Memang cuka epal surya terbaik
Lepas berbuka semalam mommylin memang amik segelas. Rasa sebu perut kekenyangan memang lega.

Perut pun lawas je. Tak perlu nak simpan 2-3 hari... huhu... memang lately ni mommylin ada masalah perut sikit. Mungkin pemakanan yang tak seimbang. Tapi, lepas amik cuka epal dari surya ni. Terus selamat.. sihat sikit usus perut i... hihi

Berbuka dengan cuks epal
Cuka epal ni juga boleh di hidangkan sebagai air berkodial. Macam dalam rumah ni, yang boleh minum air masam2 cuma mommylin dan harris. So kitorang kongsi berdua je. Daddy bab masam ni memang reject. Tapi, nanti mommylin akan share juga dengan dia. Sebab pencernaan dia pun tak berapa bagus. Ingat orang kurus ni, 100% sihat? Tak ok... jadi, sebaiknya kena suruh dia amalkan juga cuka epal ni.

Selepas amik minuman cuka epal ni, tenaga seakan di recharge semula. Ringan je badan nak buat kerja. Nak berterawih pun cergas.


Mana nak dapat cuka epal brand surya ni? Mudah je. Korang boleh beli di:
Lazada - http://bit.ly/2rTseiZ
Shopee - http://bit.ly/2rGY7eR

Atau korang boleh layari ke facebook dan instagram Surya Malaysia

www.facebook.com/Surya.Malaysia
www.instagram.com/surya.malaysia

Pihak Surya berharap dengan adanya makanan kesihatan yang mudah, murah dan berkesan ini dapat meningkatkan kesedaran terhadap rakyat Malaysia tentang kesihatan.

Jadi, korang jangan lupa dapatkan sebotol cuka epal surya 40ml ok.

Jumpa lagi...

Sharing is Loving,
Mommylin...

You Might Also Like

3 leave a massage here...

  1. Kena beli satu ni untuk seisi keluarga.

    ReplyDelete
  2. Wow.... menarikk... nice info..

    ReplyDelete
  3. suka sebab melawaskan .dan bagi cergas, boleh gunakan untuk kekal diet

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

.:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: desert ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: popia otak2 ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: top commentor ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::anakmu::. .::ayam pandan ::. .::ferwhite::. .::fereena beauty care ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 2015 3 3rd pregnancy. adik MHA acv ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family hadihaizil@gmail.com Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm watermark Web review wifeadie workshop yhadifamily . allene family zalora zoo