kbba

Latest Posts

Ingatkan anak saya "speech delay"...

By 2:00 PM

Aydina Nufayla
Anak dara mommylin sorang ni, lain sikit perangai dari abang2 dia. Mungkin kita dok perati perangai dia 24/7. Terasalah dia lain dari yang lain. Atau mungkin sebab dia perempuan...

Apa yang lain tu??



Progress...

Dia tak gemuk macam abang2 dia. Ketinggian pun tak berapa cukup. Saiz dia kecik je. Mungkin kalau ada yang sebaya dengan dia dah nampak kuat. Tapi, anak dara ni lembik je rupanya. Jalan pun kedek macam nak jatuh.

Tapi, sebagai mommy... lin tak heran pun semua yang dia delay.. tak boleh nak samakan dia dengan abang2 kan. Atau samakan dengan anak orang lain. Dia lebih manja. Sebab mommy tak keluar bekerja. Dia lebih hebat curi perhatian mommy. Sikit2 tekk.. bukan lapar atau haus. Tapi nak lepak dengan mommy. Kejap je. Pastu sambung main.

Kalau dah bagi botol pun, tetap nak tekk gak. Cara dia menyusu tu mengalahkan badan sado. Tapi, hakikatnya non hado. Huhu... kurus bagai daddy dia. Makan pun cerewet bak daddy dia. Huh!

Allah pinjamkan nikmat

Seronok sebenarnya duduk rumah dapat lepak dan seharian dengan anak2. Awal2 dulu, banyak kali jugalah mommylin nak resign as housewife ni. Huhu giler stress.. kadang menangis bila anak tak dengar cakap.

Bila difikir balik... macam tu lah perangai kita masa kecik. Huhu. Banyakkan bersabar. Dan indah tu datang bila saat yang tak disangka. Bila kita jadi orang pertama yang sedar dia tak sihat. Bila kita  jaga makan minum dia hari2. Bila tidurnya rasa syukur je... Allah pinjam kan dia untuk mommy rasa indahnya punya zuriat. Allahu... sebak...!

Siapalah kita. Insan serba tak sempurna.

Lambat bercakap

Aydina ni, susah nak bercakap. Bila dah jejak usia setahun pun tak bercakap. Risau dah ni. Sebab nurse bagitahu bila 1 tahun 6 bulan akan ada ujian untuk tengok samada dis autism atau tak.

Alhamdulillah... dia lulus ujian tu. Dan normal. Masa setahun 6 bulan tu, dia baru pandai sebut "daddy" tu pun secara kebetulan. Kerap juga mommy ajar dia bercakap. Ajak berbual. Tapi yang sakit hati dia buat tak tahu je. Ayoyoyo...

Malas nak fikir, biar dia going to the flow... kalau dia speech delay... bertabah je lah kena bawa g check up.

Tapi... sekarang makin improve. Kelebihan Aydina dia ada abang2 yang boleh ajak dia bermain dan berbual. Petah abang2 ajak dia bercakap dan main.

Kelebihan Aydina yang tak ada pada abang2 dia kan... dia faham arahan. Sejak setahun lagi. Kalau mommy suruh dia duduk, dia akan duduk. Kalau panggil ajak mandi.. dia datang angkat baju. Mean nak suruh bukakan untuk mandi. Lepas buka baju, terus masukkan ke dalam bakul. Bagi saje arahan apa pun. Dia faham. Uniknya anak dara ni.

Masa kenduri di Johor dulu, mommy nak mandikan dina. Panggil dia terus datang. Ibu mertua tengok pun kagum, dia faham dan pandai...

Tapi... dia datang je lah. Cakap apa pun tak!

Dina n dd bonding time
Akhirnya...

Dan sejak dia setahun 7 bulan dia semakin hebat berkata kata. Walaupun tak lancar... ada juga lah sebutan yang kita faham. Dan paling best... dia suka menyanyi... haahah... anak dara ni copy paste mommy. Suka nyanyi...

Perkataan hebat dia sekarang... "tekk" ( nak susu)  "yak" (berak) "tott" (kentot )"mii" (mommy)"dii" (daddy)  "pidd" (hafidh)  "bang" apa lagi yek... mommy tak ingat...

Lega bila dina tak speech delay... mommy bukan pandang rendah anak yang speech delay. Tapi mommy tak kuat nak bawa g terapi  nanti. Kalau boleh... biar lah sihat dan tak ada apa yang serius.. huhu letih menunggu kat spital je.

Ok lah. Nanti mommy sambung citer2 lagi k. Nak tdo. Ngantukk entah bila lah entry ni akan mommy publish... line teruk beno kat beranang ni.. mencikkk

Lot of love,
Mommylin...

You Might Also Like

1 leave a massage here...

  1. Hihi...dia tak bagi respond bila kita cakap...tapi one day dia sebut apa yang jita ajar...masa tu kita rasa teruja gila...hihihi...

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo