kbba

Latest Posts

Suri Rumah 2020 - Work At Home Moms

By 5:55 PM

Assalamualaikum...




Hai...hai... hallooooo uuu ada orang tak? hahaah.. Sendu gila bila lama tak update blog. Ni dapat pegang laptop jup bahagia jari jemari menekan nekan di keyboard. Bila menaip guna HP alahai.... risau bateri kong je... almaklum, hp ku itu cepat noh lah habis bateri. Letih. Sebab tu setiap kali buat kerja HP mesti charge. Bila siap kerja nak tengok HP sonok sikit beteri penuh... 





Nak bual-bual kosong je lah sekejap sebelum balik kerumah ni. Now mommylin ada di rumah mak. Rumah mak ni sekarang dah macam ofis dan bengkel BisCute. Bila tengah order berlambak2 mommy angkot segala mak nenek botol, biskut, seal dll buat kerja kat sini. Bila order rehat kejap, mommy sibuk plak on laptop untuk update akaun, design2 banner agent key in order dan macam-macam lagi. Macam sekarang lah. Dok key in info2 untuk simpan dalam laptop. Ngantukkk lama tak buat kerja office. 

Rutin si Suri Rumah. 

Bangun pagi, siapkan anak-anak 5 dan 6 tahun tu untuk pergi sekolah. Mujur D ada. Senang sikit kerja mommy. Mommy biasa bahagian memetir. Jerit suruh cepat mandi, cepat pakai baju dan segala memetir tu mommy ler. Jiran so far tak ada komplen bising2. Harap tak ada komplen langsung lah hahaha... 

Lepas D hantar anak-anak ke sekolah giliran mommy pula sibuk mengemas rumah, basuh baju, kemas bilik anak yang kompom macam tongkang pecah tu... fuhh...fuh... Kalau Aydina tidur senang sikit buat kerja. Kalau dia jaga kena buat sarapan dulu, bagi dia kenyang baru mommy leh tinggalkan dia. Kalau tak memang melekat kat kaki mommy je lah. 

Settle memabasuh mengemas, blend dan kukus semua puree untuk BisCute, mommy siap2 kan bag anak2 untuk bawa g  rumah mak wan. Pukul 11 keluar rumah, kalau ada parcel nak kena pos, mommy singgah pergi pos dulu. Kalau tak siap lagi, mommy laju2 pergi rumah makwan siapkan parcel. 11.45 am keluar semula amik abang2 dari sekolah. 

Lepas amik anak2 balik semula rumah makwan. Mandikan anak2, makan dan sambung buat kerja BCbM. Mana nak packingn BisCute, siapkan order2 semua masa ni. Kalau nak kena keluar pos untuk stokis (ni tak guna pos laju... jadi jauh sikit tempat pos) mommy kena settlekan sebelum pukul 3pm. Sebab pukul 3pm mommy kena pergi amik Iman (adik mommylin) balik dari sekolah agama. 

Pukul 4pm sampai rumah. Sekolah iman tu dalam 45 minit ke sejam juga lah amik masa. Sampai rumah sambung kemas2 lepas kemas solat dan balik rumah. Rasa rutin sekarang ni dah macam kerja ofis oitt... masa banyak terluang di luar je. 

Balik rumah pula settelkan anak2, mommy memasak pula kang daddy balik nak makan. Lepas tu kalau kena buat BisCute, terus siap2kan adunan lepas magrib mommy membaking sampai lah tengah malam... fuhh...fuhh.... Nampak mudah ke suri rumah ni sorang?? huaaawww..... 


Kepuasan Dalam Diri

Walaupun penat, terkejar kejar tapi, kepuasan yang mommylin rasa tu, tak dapat masa bekerja. Dulu bekerja memang seronok, ada kawan2 ada pengalaman, bergaul dengan orang hebat2... tapi kadang2 termerungut bebel... (sifat manusia ) rasa tak syok pula. 

Bila bekerja sendiri, diri sendiri push kalau nak berjaya. Nak duit, kena kerja kuat. Anak2 tak sihat boleh cuti tanpa rasa bersalah. Bila penat boleh berehat, bila nak bercuti boleh terus pergi. 

Inilah suri rumah sekarang. Walaupun orang tengok suri rumah ni, seorang yang tak ada cita-cita tak ada duit, makan duit laki. Tak reti cari duit sendiri tak dapat bergaya, tak pe... itu apa yang dorang nampak dan rasa. Hakikat dan realitinya, kita suri rumah je tahu... 


Salam Petang... 
Mommylin

You Might Also Like

2 leave a massage here...

  1. Macam rutin suami saya sekarang .. Dia penat tapi Dia puas...

    ReplyDelete
  2. Jadi suri rumah sesuatu yg bukan mudah, Allene.
    Moreover bekerja di rumah. Dgn anak2.
    Tapi betol la. Puas hati. Yg penting kita pandai susun masa dgn baik kan :-)

    ReplyDelete

Followers

Google+ Followers

Label Cloud

::homemadefood::. .:: #besday party# ::. .:: 1st time::. .:: Adaptasi novel ::. .:: ads ::. .:: anniversary ::. .:: artstouch ::. .:: baby carrier ::. .:: big family story::. .:: breastfeeding ::. .:: business ::. .:: cakap-cakap ::. .:: celebration of fairy tale day ::. .:: cheesekut ::. .:: Cloth Diaper ::. .:: coretan untuk anak mummy ::. .:: D.I.Y ::. .:: d' info ::. .:: Hafidh Aryan ::. .:: Harris Adeel ::. .:: iluvislam ::. .:: imladyadie ::. .:: interior designer ::. .:: just about me ::. .:: korean ::. .:: love ::. .:: mainan kiddo::. .:: mei tai ::. .:: menu si kecik ::. .:: motherhood journey ::. .:: my little Iman ::. .:: my LITTLE love ::. .:: natural remedy ::. .:: no drug life ::. .:: novel ::. .:: novel review::. .:: nursing cover ::. .:: our activity ::. .:: our love::. .:: our syurga ::. .:: peringatan ::. .:: petua mudah bersalin ::. .:: pregnancy moment ::. .:: ragam MHA ::. .:: resepi baby ::. .:: review ::. .:: segmen ::. .:: the precious moment ::. .:: tragedi ::. .:: wedding preparation ::. .::ayam pandan ::. .::gbsb::. .::giveaway::. .::homemadefood::. .::imladyadie::. .::islam itu indah ::. .::ramadhan::. .::resepi ikan::. #misikurusallene #mommylinjalan2018. kelab blogger ben ashaari #simpleresepibyallene 100% natural 3rd pregnancy. adik MHA ads Agent biscute agoda aidijuma ALine Healthy FOOD ALine Works Allene aman palestin amar baharin anak syurga apple cider vinegar artis arts aydina nufayla babies blink babyfood bahtera barut beauty bedung beranang Birthday biscute by mommylin biskut baby blog blog review blogger blogger day out Bloggermalaysia brotherhood cahaya raya carity cenderahati cerita sekolah anak mommylin cintahati coffee lover contest cuka epal cuti malaysia D daddy mha deko demam drama melayu dramago dugaan ramadan 2015 durian e-novel estofa glow event event blogger family day fathers day filem food food review frozen food funny gathering gojes blogger gopro habibi oil hadi hadi family Harris hijab pins by mommylin holiday Home sweet home homemadecokies homeopathy homeschooling homework husband instant shawl Interior jakel jalan2 dengan anak jerebu kaison malaysia kanser kari kepala ikan kbba kbba9 kecantikkan diri kelab blogger ben Ashaari kelabbloggerbenashaari kes semasa kids friendly house kids friendly play komen kopi pegaga kuih muih kun anta lazada legoland lzs madu mak wan MHA malay malaysian mandian herba masker vietnam melaka mh17 mini zoo kl tower miracle collagen dust misipottytrain mommy bebel mommy blogger mommylin mommylin at kitchen mommylin holiday mommylin love and care motherhood Mudah amal sunnah muslim produk natural way nursing in public online business online printing online shopping parenting passion pengalaman bersalin pet pin cushion preggy mom program zikra 2015 qurta anta rakuten ramadhan rambut cantik rambut gugur raya 2014 raya 2015 raya 2016 raya2017 restoren review Review review butik review drama review product rezeki rysya skincare SALE sekinchan sekolah 2017 ser serunding halia bilis shawl. shopee shopping online shopping raya short vacation si kecik ::. simple skin2love by mommylin suppliment surya cuka epal susu dugro susu ibu susun atur throwback tip typical mommy tyzara shampoo ubat traditional ucsi group Vacation viral vitamin kuku wahm Web review wifeadie yhadifamily . allene family zalora zoo