.:: Surah dan Ayat Al-Quran yang perlu diamal kan semasa mengandung ::.


Assalamualaikum.... ;) 
Salam ramadhan yg ker 21... cepat sangat masa berlalu... pejam celik raya lagi 9 hari jer.... 
Nak kata gembira sangat tak ada lah... dah tua2 ni... mood raya tak sama dengan masa zaman kanak2... ;)
Especially raya tahun ni. Excited ada... berdebar pun ada... yela... 1st time raya as wife... and dengan family in law... Hope everything ok... ;) 

Sebenarnya dah lama sangat Lin nak kongsi cerita kali ni... tp waktu tak mengizinkan... yela.. sibuk mabuk2 dengan layan drama korea... ;) semua tu di luar kawalan... hihihh... tapi sekarang ni, tak ada cerita korea yang boleh wat Lin kemaruk.. So, Lin gunakan kesempatan ni untuk meng"update" blog.

Surah yang di galak kan kita membaca semasa menyandung :


Lin pernah dengar orang kata, kalau kita kerap amalkan surah yusof, insyaallah.. dapat anak lelaki, Kalau surah maryam pula anak perempuan. Tapi surah luqman ni, lin tak sure plak... Sebenarnya semasa mengandung, elok la kita amalkan membaca al-quran.. supaya zuriat dalam kandungan tu berasa selesa... dan dapat membesar dengan baik. Tapi ini semua ketentuan Allah... insyaallah.. kalau banyak kebaikan yang kita buat, Allah akan tolong hamba nya... ;) 

Semasa awal mengandung hari tu, MIL ada bagi beberapa ayat al-quran... yang elok untuk di amalkan oleh ibu mengandung. 

1. Surah al-nalh ~ ayat 78


16:78

2. Surah al-mukminun ~ ayat 11-14


23:11

23:12
23:13
23:14


3. Surah al-hashr ~ayat 21-24


59:21

59:22
59:23
59:24


sekian...

with love ♥
 .:: allene ::.

Post a Comment

0 Comments