kbba

Latest Posts

.:: cerita tentang susu ::.

By 11:31 AM , , ,


Salam pagi SABTU. Eh sabtu pun sempat update blog, slalu nye time2 macam ni, sibuk layan si kecil hafidh. :) 
Sabtu ni, Lin on duty. huhuu dekat sini, sebulan hanya sekali kerja pada hari sabtu. So, minggu ni giliran Mummy Hafidh Aryan bekerja. Kerja hari sabtu memang tak ada maknanya la. Apa lagi, curi masa meng-update la... 

Lately ni, Lin banyak menjelajah ke blog2 mommie dan group KIM. Nak belajar cara penyususan yang betul dan menambahkan lagi hasil tenusu Lin demi anak tercinta. :)

Hafidh lahir 27 jan 2012 hari Jumaat. Masa dalam labour room lagi, nurse da ajar Lin cara menyusukan Hafidh. Tapi, hafidh tetap tidur. Nurse ajar cara kejut kan hafidh bangun pula. Anak mummy yang mewarisi hobi tidur mummy ni, tetap tidur. Jadi, di pendekkan cerita, dalam keadaan Lin yang penat dan letih, nurse keluar jer, Lin pun berehat. 

Bila nurse masuk, tengok lin rehat, dia marah (cara baik) suruh Lin susu kan hafidh. Sebenarnya, bukan malas sangat nak susukan hafidh, tapi susu Lin tak nak keluar pun. Rasa giveup pun ada. Kalau susu tu keluar, dan hafidh menyusu, takkan la Lin sanggup tak bagi dia susukan

Sampai dalam ward pula, Nurse lain pula datang nak mengajar cara menyusu. Susu untuk hafidh still tak keluar lagi. Nurse tu siap picit Cik N Lin. Still no progress. Tapi, dia tetap suruh Lin bagi jer, nanti susu tu keluar. (untuk rangsangan) 

Bila malam pula, Lin tidur tak lena. Yela anak dalam katil dia. Lin di katil sendiri. Takut dia menangis, dan Lin tak sedar. Tapi, setiap 2jam memang Lin akan bangun untuk amik Hafidh dan susukan dia. Tapi, keadaan still sama, susu tak keluar. Hafidh hanya menyusu cik N yang kosong. Sedih sangat. Menangis Lin sebab Lin tahu, Hafidh mesti lapar. Dari lahir (3pm) sampai pagi tak minum lagi. Tapi Hafidh baik, dia tak menangis teruk sangat. Walaupun dapat cik N kosong, dia senyap macam kenyang bila dapat hisap cik N mummy dia

Esok awal pagi (sabtu 28 jan 2012) , Lin suruh hubby bawa air zamzam dari rumah. Lin titikkan air zamzam kat mulut hafidh. Dengan harapan, dapat basahkan tekak dia yang kering tu. Dah 24 jam hafidh lahir, tapi hafidh still tak dapat susu. " Ya allah kesiannya anak ku ini. Berikan la rezeki kepadanya." Hati semakin risau. Sangat2 risau. Mula la tak tentu arah, macam2 fikir, dulu masa checkup kat KK nurse cakap cik N ok. tak ada problem. Tapi, kenapa susu still tak keluar. Dalam otak ni, asyik fikir susu...susu...susu... 

Hafidh tetap tenang, dia memang anak yang baik. Keesokkan harinya pula ( 29 jan 2012) Lin dengan hafidh still dekat ward. Kami memang kena stay dekat ward 48 hour after deliver sebab air ketuban Lin leaking more than 24 hour. Mereka kena make sure hafidh tak kena infection. 
Tapi, hati Lin semakin risau 100 kali ganda dari semalam. Sudah 2 hari, Hafidh tak menyusu. Pagi2 lagi, nurse da cakap, baby u look yellow. So, kena ambil darah dia untuk test jaundis. Argghhh... kalau kena jaundis, Hafidh dengan mummy kena stay hospital lagi. Macam mana mummy nak balik berurut untuk keluarkan susu. Lin streeesss sangat pagi tu. 

Call hubby menangis2 cakap nurse nak ambil darah Hafidh. Dah la sedih susu tak keluar, sekarang ni pula anak kena ambil darah . Kena cucuk2. Hubby tanya semua orang2 tua yang berpengalaman. Call sana sini. Mintak doa2 atau ayat yang boleh keluarkan susu (ada ker?? ) tapi memang tak ada solution. 

At last, my mom kata, bagi jer susu fm. Sebab Hafidh da hampir kena kuning. Kalau tak minum, lagi teruk kuning dia. Hubby pun belila susu fm anmum. Sampai hospital, bancuh susu sorok2 ( ppukm pangkah fm) bagi Hafidh susu. Ya allah... sekejap jer Hafidh sedut. Habis sebotol. Penangan 2 hari tak menyusu. Ya Allah, kecian nya anak aku. Terasa bersalah, sebab tak belajar cara2 membanyakkan susu sebelum hafidh lahir. 

Susu pertama yang Hafidh minum susu anmum... mummy sedih sangat. Tapi, demi kebaikan Hafidh masa tu, mummy pasrah. Janji Hafidh ok, sihat dan selamat. Tepat 4 petang hari Ahad hari tu, Hafidh dengan mummy keluar Hospital. Dan Hafidh selamat dari jaundis hari tu.

Keesokkan harinya, Mummy memulakan sesi berpantang di rumah. Pagi2 mengurut. Alhamdulillah... susu untuk hafidh keluar mencurah2. Ya Allah, banyaknya susu untuk Hafidh. Bila 1st time menyusukan Hafidh, rasa bahagia sangat. Hafidh memang pandai hisap. Iiisssshhhh memang mummy bahagia sangat la masa tu. 

Selepas itu, Hafidh da tak minum susu fm. Syukur sangat. Itu la dugaan mummy dengan Hafidh. Kami redha. Sekarang ni, mummy da hampir sebulan mula bekerja, tapi dengan izin Allah, Lin still susukan Hafidh. Stock susu Hafidh pun alhamdulillah, tak la semeriah orang lain. Tapi, cukup untuk Hafidh menyusu di rumah Mak Wan. Malam mummy akan df Hafidh. 
Walaupun Lin hanya mengunakan Medela Harmony (manual pump) tapi, Lin gigih pump untuk Hafidh. Memang susah, makan masa lama dan buang masa bekerja. Tapi, Lin gigih pump susu untuk pastikan Hafidh dapat menikmati susu ibu. 


inila si kecil Lin yang da besar. Proud mommy!

p/s: monday ni nak g cucuk 3m pula... :) 

with love ♥ 
.:: allene ::.

You Might Also Like

12 leave a massage here...

  1. Tengok orang ada baby... seronok pulak... Keep on breast feed your baby ya... good for u & yourself..

    ReplyDelete
  2. Tq dear. Skrg mmg semangat nk bf bby.

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah...rezeki ank....:-)

    ReplyDelete
  4. Akhirnya lin ad jugak kuar susu... tak macam spupu akak... langsung tak kuar sampai skang... masa mula2 lahir dulu dia cam stress jer susu dia tak kuar... ngurut pun takde kuar... last skali pasrah... sudahnya pakai s26 jer...

    ReplyDelete
  5. tuuu dia hasil bf...keep on bf ye lin..mudah2an Allah panjangkn rezeki hafidh!

    ReplyDelete
  6. comey nye baby dia....mcm baby red mummy yg latest tu plak muka dia...chubby nyeeeeeeeeeeeeeeee gerammmm nk cubit pipi

    salam singgan n follow sini
    dr
    http://afasz.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Tq untie... Kita akan singgah....

    ReplyDelete

mommylin.juniorhappy

Followers