kbba

Latest Posts

.:: 13 week turun ke 11 week ::.

By 11:00 AM

 Masa bawa Hafidh pergi klinik sebab demam campak, Lin pun amik kesempatan checkup sekali. Sebab appoinment ari Friday aritu, tak dapat pergi, doctor tak ada. Boleh pulakkan. Buat sakit hati je. Dah excited nak scan baby dalam perut. Kalau ikutkan pengiraan yang doctor bagi, masa tu Lin da 13 week. 

Memula check Hafidh dulu. Selesai Hafidh, baru check up baby pula. Tekanan darah cantik, berat hanya naik 0.5kg sahaja. (Ok la kot janji naik) 
Tapi, bila scan..............................................................











Baby kecik sangat. So, berat tak boleh timbang. Umur dia 11week. Sebab terlalu kecik. Sepatutnya 13week da. Sebab previous scan pun mention 13week. Tapi, masa checkup tu, baby terlalu kecik doctor cakap ultrasound tu detect 11week. Dah lari 2 week. Banyak tu lari dia. OK lg.... 

Yang paling sedih bila tengok position placenta or uri. Terlalu dekat dengan baby. Bila tanya doctor, apa effect kat baby. Doctor cakap, kalau baby membesar, akan berlaku pendarahan. Dan kalau pendarahan tu banyak, akan terjadi KEGUGURAN. :( 

Terdiam lin sekejap. Asyik fikir kenapa jadi macam ni. Mungkin kurang makan makanan berkhasiat. Thay why baby tak sihat. Masa scan pun dia tak bergerak banyak macam scan Hafidh 11week dlu. Dlu Hafidh siap lambai2 tangan say HELLO. 

Tapi baby ni tak pun. Doctor kata, tengkorak dia pun still on progress. Seram lin dengar. Setahu lin, baby 12week everything da sempurna... Tapi baby ni belum lagi. Hati ni da risau sangat. Takut benda tak baik jadi. 

So, doctor advise lin supaya jangan kerap dukong Hafidh. Takut bagi pressure kat perut. Kecian Hafidh, mesti nangis2 mintak dukong dengan mummy nanti. 

ni gambar adik. nampak tak 2 bentuk putih tu? baby kat bawah dan uri dia atas dia. Terlalu dekatkan. Macamner dia nak membesar?

Yang ni pula scan Hafidh masa 11week. Clear boleh tengok bentuk kepala dia. dan kedudukan uri pun jauh dari dia.
Usia yang sama. Tapi keadaan yang berbeza... Semoga Allah mempermudahkan segalanya... 
Aminn...


with love ♥ 
.:: allene ::.

You Might Also Like

12 leave a massage here...

  1. lin take care tau...jgn stress sgt

    ReplyDelete
  2. ikut nasihat doktor yer lin..semoga semuanya selamat

    ReplyDelete
  3. why not u cuba dapatkan second opinion, jumpa doktor lain.. apapun take care ye, semoga semuanya ok..

    ReplyDelete
  4. sabar ye lin. tak mau stress tau. Ingat baby dlm perut tu. Doa je, insyaallah tak ada apa-apa. semua tu kuasa tuhan, bkn doktor tentukan. hana nasihatkan lin jumpa another doktor, maybe lain doktor lain kot pendapatnya. tp part yg dukung hafidh tu mcm hana tak setuju sgt. Bukan ke, baby dalam perut dah dilindugi oleh air ketuban, so xde effect pun sebenarnya kalo dukung hafidh. hana ckp macam ni sbb makcik hana pernah je preggy awal and anak pertama baru 7 month, then doctor ckp xde apa-apa effect pun. tp kalo lin musykil, lin ikutlah nasihat other. tkt jadi apa-apa.

    ReplyDelete
  5. byk2kn doa ye..moga lin sabar..yup myb 2nd opinion not a bad idea..apepon moga2 momy & baby sihat2 aja..

    ReplyDelete
  6. sabar lin..
    jaga diri dan kesihatan..
    makan folic asid minum susu dan byk berdoa k..

    ReplyDelete
  7. sabar ye lin.doa semoga selamat. jaga kesihatan diri dan baby, jgn stress.bykan rehat dan jgn angkt yg berat2.

    ReplyDelete
  8. terharu dan appreciate dengan semua mummy yang bagi moral support... tq ;)

    ReplyDelete
  9. kayrul dulu pregnantkan hadif memang dah tak dukung haikal, masa tue mak mertua marah takut apa2 jadi kat baby dalam perut...so papanya je la dukung...

    banyak2 bersabar tau lin...banyakkan makanan berkhasiat..ubat doktor jgn lupa makan

    ReplyDelete
  10. salam lin..sabar ye lin insyaAllah takde apa2 yu,akak doakan semuanya baik2 je ye

    ReplyDelete
  11. owhh.. boleh lak jd g2?? bayak weeks t lari... lya mbacanya pon risau. apa2 pon lya doakan moga baby sihat2 saje ye.. banyak2 berdoa ye...

    ReplyDelete

mommylin.juniorhappy

Followers