.:: marah anak ::.

Weekend la baru merasa jadi full time mummy & full time house wife. Ofkos penat sesangat la kan. Nak buat macam ner, tu tanggungjawap. Wajib buat. 

Kadang2 tu, biasa la da jadi ibu ni, sayang anak kena la bertempat. Nak marah anak pun kena la bertempat. Mana yang tak betul tu, kena di betul kan. Hafidh ni, ada pe'el sikit. Dalam kereta tak suka duduk dalam car seat. OK mummy dia faham. Malas bising2 keluarkan dia. Da keluar pula suka duduk kat kaki. Da tu, mengutip segala bagai yang ada. 

Memula tu, tengur la juga. 
" jangan la Hafidh, kotor, nanti batuk" 
opkosla hafidh tak pandai jawap da buat lagi. Lin pun pegang dia kuat2 tak bagu turun dia mengamuk2. Tetiba lin tinggi suara dengan dia. Terus dia peluk lin lekap muka kat dada. Tak gerak2. melekat sampai rumah. 

source: google

Tetiba lin perasan, yang dia ni, takut kot orang tinggi suara. Bila kat rumah, time nak tidur dia pusing2... sambil menangis. Lin angkat dia, peluk,suruh tidur degil gak. meronta2. Bila lin kepik kuat2 sambil cakap tidur la. nnt mummy gigit. Dengan nada tinggi, dia terus diam dan khayal. Tak sampai 5 minit tidur. Tapi, before dia betul2 tidur, opkos la kena minta maaf dengan dia dulu, sambil bagi kata2 nasihat dan sayang2. Sebab before tidur, baby akan ingt last word masuk otak dia. 

Sejak tu, Kalau Hafidh buat perangai, lin tinggi suara mesti dia diam. Baik je. Tenang dalam kereta. Baring tengok luar je. Bapak dia pun tenang je bawak kereta. Ohhh... mummy dia terlalu garang kot... :( Kadang2 tu, rasa bersalah je. Yela budak nak membesarkan. Mesti la melasak. 

Tapi, kat rumah memang tak ada tinggikan suara la. Biar je dia bebas. Cuma sekarang ni, lin akan marah dia bila dalam kereta. Time nak tidur tu, tak selalu pun. Kadang2 senang je nak tidurkan dia. Time susah tidur tu, time dia banyak main siang hari .

Hafidh, sorry ye. Mummy marah. Mummy tak nak Hafidh buat perangai yang bukan2. Takut nanti sampai besar macam tu. Biar mummy yang marah. Jangan orang lain marah anak mummy. OK. Sayang Hafidh. Buat perangai baik2, nanti leh bawak Hafidh jalan2 selalu... :) 


with love ♥ 
.:: allene ::.

Post a Comment

5 Comments

  1. fayel pun kadang kena jerit ngan mama dia..mama dia mmg hover pitiching suara tak leh kontrol...kita jerit dia pun jerit sama...aduhai anak

    ReplyDelete
  2. sama laa kita, dalam keta & time tido laa time paling slalu kena tempik masa my boys kecik kecik dulu. Tapi buat camtu sebab nak train diorang kan, sbb sayang. Alhamdulillah my boys bab duduk dlm carseat & bab tido mmg ok.

    ReplyDelete
  3. Akak pun sama lin..kdg2 geram tp lps tu ckp elok2 la pulak

    ReplyDelete
  4. faham sgt.. yela..kdg2 bukan kt berniat nk mrh kan.. esspecially bila kt terlalu letih & ank plok x dgr kata.. msa tu la thp kesabaran kt tercabar kan.. tp dlm mbesarkan ank.. sikit2 pon kt kna gak marah..marah bkn semarahnyer..tp marah krn utk membentuk ank kt jd y terbaek.. n..klo nk marah pon kt kena caranya.. tkut effectnyer akan memberi kesan lain lm pembesaran ank.. lya pnh baca y klo kt terlalu mrhkan anak & perasaan anak tu terasa sgt2 leh sebabkan 80% neron ank terbakar (kalo x silap camni... ).. utk pulihkannya..kt perlu bg mkanan berkhasiat selama 3 blan.. huhu.. bkn sngkn nk bentuk neuron ank supaya mrk mbesar bagaikan juara

    ReplyDelete
  5. Bijaknya hafidh. Dia tau bila mummy dia marah. baik je dgr kata, xmelawan.

    ReplyDelete