.:: Hafidh ASMA???? ::.

Salam... 

Rentetan dari kes abang Hafidh masuk hospital hari tu, >> link<<   Hafidh di sahkan mengidap asma. Tapi tak serius. Ada time2 je yang boleh menyebabkan dia kena asma. Salah 1 faktor, cuaca dan kebersihan kat sekitar dia. 

Lagi pun, memang family background belah Lin memang ada asma. Huh... ingatkan lin tak kena teruk, anak pun tak kena. Rupa nya kuat juga gen dari belah lin ni ye. Tak pe la, asal da tahu dari awal, pun da cukup baik. So, pasni kena la lin pantau kesihatan Hafidh dengan lebih sensitive. 

Buat masa ni, Hafidh kena sedut gas yang di bagi doctor Bavani. Masa kat hospital, memang ada alat yang dia gunakan untuk sedut gas. Tapi, kat rumah dia bagi alat yang kecik sikit. Leceh gak la nak guna. Since abang sorang ni, makin melasak.. memang tugas bapak dia je la yang bagi. Kalau lin bagi, confirm kena tendang2 dengan Hafidh. huhuuh cian adik. 
ni gas masa hafidh kena umur 4-5 bulan macam tu...

yang ni, kena guna 4kali sehari.
yang ni pula 2 kali sehari
ini adalah alat bantuan untuk hafidh sedut gas. budak mana pandai sedut directkan.
Walaupun agak leceh bila hafidh kena guna semua ni. Lin tetap bersyukur, sekurang kurangnya paru2 hafidh da clear dari virus2. Doctor cakap lung hafidh very sensitive. Kemana mana pun kami pergi, Gas tak pernah lupa bawak. Even pergi checkup haritu pun kami bawa. Sampai doctor siap kata, bagus mummy... bawak semua sekali. Anything happen, bawa semua ni juga pergi hospital. 

Semoga hafidh membesar dengan sihat... =) 

p/s: so far, umah bs nampak clean... tapi, macam nak hantar hafidh pergi taska... tapi, lately macam2 plak kes taska... penat sangat nak pergi umah bs.. naik tingkat 13 lagi... kejar parking... dengan perut makin membesar...  =( oh man...

Post a Comment

4 Comments

  1. bila anak2 sakit ni parents la yg paling risau.. mudah2an asma hafidh masih blh dikawal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la fai... lin pun harap asma dia boleh dikawal lg...

      Delete
  2. ala ciannya....haikal pun paru2 jenis sensitif gak...hari tu batuk teruk sampai doktor kasi ubat untuk kuatkan paru2...kena abiskan seminggu...mujur la lepas jer ubat habis batuk pun elok....takut jugak dia kena asma....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hafidh dapat ubat kuat paru2 masa kecik lg. tp tak sangka boleh kna asma plak...

      Delete