.:: nugget dan chicken ball ::.

Di sebabkan si debab Hafidh masuk hospital 3 hari aritu, so sayuran mummy dalam freeze tu pun suma da layu2. Kalau buat sup sayur da kureng la kot rasa dia. So, lin pun campurkan semua sayuran tu dengan ayam dan olah dia jadi nuget dan chicken ball.

Bahan-bahannya:

1- Isi ayam yang di potong dadu.
2- Carrot/brokili/potato/ dll. (ikut la nak campur apa)
3- Garam
4- Lada sula
5- Tepung


Cara-caranya:

Untuk chicken ball

Stimkan isi ayam tadi. Kemudia carik2 halus. Asing kan seketika.
Sayuran tu, potong kecil2 atau potong dadu, kemudia stim kan.
Bila semua da di stimkan, lenyek kesemua bahan tadi menjadi sebati. Letak sedikit garam dan lada sula. Kemudian bentukkan.


ni pula rupa nuget yang di bekukan. Rupanya kurang cntik sbb isi tak cukup hancur

Untuk nugget

Lepas da sebati, campurkan sedikit tepung, agak2 da keras sikit senang nak bentuk, baru buat bentuk yang kita nak.

Kemudian, simpan dalam peti beku. Nak guna baru keluarkan...


ni la nuget hafidh yang lin buat untuk breakfast dia. luar garing, dalam lembut. Sebab ada potato. hihi

Post a Comment

4 Comments

  1. hihihi..rupa xcantik xper...asalkan sedappp!!!

    salam kenal..ila follow sini =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi sedap ila... anak tak mkn, kita la yang mkn... tq follow sini...

      Delete
  2. kreatifnya lin..klu kayrul kompem dah jadi mangsa cik ti semua sayur layu tue...hehehehe nampak sangat malas masak...

    ReplyDelete