.:: cerita sedih dari doctor ::.



Semalamkan lin pergi checkup. Lepas balik PPUKM, lin pergi klinik untuk checkup 1 lagi. Lepas siap doctor scan baby, bagitahu condition semua, doctor pun bercerita tetang peristiwa semalam kat klinik dia. 

"Ada patient datang, berlari2 macam kena sawan. Saya suruh staff saya prepare bilik sebelah sebab saya nak masukkan ubat/bagi ubat. (terlupa ayat tu). Tapi, bila saya sampai, baby tu da biru."

lin blur??? budak tu sakit apa sampai biru??? 

"Kaki, tangan, kuku semua da biru, Then, orang yang bawa tu cakap..."

"doctor, buat la sesuatu, bagi baby ni sedar balik... tolong la.... 
Maaf, saya memang tak boleh buat apa2. Sebab dia dah lama mati. Bukan baru lagi. Ni semua 1 badan da biru..."

Zasss... tertampar bila dengar perkataan BABY & MATI. 

"Menurut pembantu taska tu, pukul 12 tgh hari, dia bagi baby tu susu. Lepas tu, turun bawah. Pukul 1 ptg naik, baby tu da tertiarap. Tak bergerak. Baby tu baru umur 4 bulan. "

Apa???? 1 jam tinggal kan baby??? berak keras ker pembantu tu?? Tak tepuk lepas bagi susu ker??? tersedak susu ker??? Ya Allah... meleleh air mata lin masa tu. 

"Saya tak boleh sah kan kematian baby tu. Saya suruh dia bawa pergi hospital. Tak lama lepas tu, owner taska datang. Dia pun suruh saya buat something. Saya tetap cakap tak boleh. Kemudian, dia minta tolong tinggalkan mayat baby tu kat sini. (klinik) Saya faham situasi owner taska tu, mungkin tak nak parent lain tahu ada kematian kat taska dia. "

"Kemudian, owner call parent. "

Bayangkan, da berjam budak tu mati, baru nak call parent... Ya Allah, besar dugaan mak bapak dia. 

"Bila mak bapak dia datang, mak dia meraung2... peluk je baby tu.. sambil cakap "bangun la dik... bangun la... tak sayang mama ker???...mama bagi susu nak tak??? bangun la... "

hati ibu mana tak tersentuh bila dengar cerita ni. Serius, menangis2 lin depan doctor. 

"Saya tenangkan ibu tu, kita kena redho. Kalau kita tak redho, nanti kita tak dapat syafaat dan kebaikan dari anak yang masuk syurga tu. Allah nak uji kita. Bukan da 4-5 bulan baru nak redha. Masa tu da xde da syafaat tu.... (klu tak salah lin, itu la yang doctor cakap) "

Mungkin lepas tu, ibu bby tu semakin tenang. 

"Kemudian ayah baby pulak, marah2 doctor. Kenapa tak buat something. CPR ker? apa2 yang patut. 
Saya kata, masa baby datang sini, dia memang da tak ada. Sya pun tak boleh buat apa2. Kalau saya buat bukan, nanti saya akan di persoalkan. Ayah baby tu terdiam. "

Kemudian, mereka pergi hospital untuk dapat kan pengesahan kematian. 

Bayangkan, dalam keadaan kita sibuk bekerja, tetiba dapat panggilan yang menyatakan anak kita berusia 4 bulan da meninggal. Apa lagi kalau anak tu adalah anak sulong. Ya Allah... 


 Al-fatihah untuk arwah. Tempat mu di syurga sayang. 
Kepada si pesalah atau di anggap bersalah. Insafla.. Kalau jaga anak orang tu, biar ikhlas... 
Buat mama pula. Hati2 ma... jaga anak orang ni, susah... semoga mama di jauhkan dari perkara sebegini. (my mom baby sitter) 


Post a Comment

9 Comments

  1. (T_T) xsuke berita camni..luluh hati kita luluh lg bg yg mengalaminya..semoga anak2 kita baik2 aja dlm jagaan org lain..tu pasal etty xberani hantar awal dr 7m ke nursery..etty dulu angkut ameer ke opis hari2 sampai dia betul2 capable meniarap mengensot duduk..n too complete 6m breastfeeding..rezeki etty dpt jage sendri sbb keje sendri..lepas tu mmg hantar nursery..but still ketentuan Allah tu lg luas..kita xdpt nak predict sume benda kan..dlm jagaan sendri pun boleh berlaku apetah lagi dgn org lain..

    ReplyDelete
  2. Ya Allah kesiannya.. semoga kita dijauhkan dari dugaan macam ni huhuhu

    ReplyDelete
  3. risaunya akak baca kisah ni... teringat anas qalish kat umah bs... semoga anak berada dalam lindungan Allah s.w.t

    ReplyDelete
  4. ya allah... syurga tmpt bby tu.. sedih nye bile dpt tau pkara cmni... dkt taska bab jaga bby ni kne diperketatkan kan? tkut bile dh jd kat sorg... yg lain xreti beringat... hmmm..

    insyaallah ibu n ayah bby tu.. tabah n kuat smngat..

    ReplyDelete
  5. Ya Allah... tak tau nak cakap ape.. saya nangiss...nangisss... Al-fatihah.. Syurga untuk anak tu :(

    ReplyDelete
  6. lin dapat dengar cite real. depan-depan.kalau erna, x tau la nak cakap macam mana. sedihnya..sampai biru? memang dh lama la kot baby tu tersedak. sedih betul...

    semoga ibuayah baby tu redha

    ReplyDelete
  7. ya allah x dpt nk bayang kan mcm ne keadaan mak n pak baby tu...masa baca entry ni rs nak menangis je...sedih...

    ReplyDelete
  8. huhuh..sedeynya..mcm2 hal skrg..sedangkan kucing aku anak dia mati pun bising sekampung...inikan pulak manusia yg ada hati dan perasaan..huhuh...risaunye la..kat anak2 yg anta org lain jaga ni...huhuhu..semoga Allah beri syafaat kt ibu bapa baby tu..=,(

    ReplyDelete
  9. sedihnya akak baca citer nih..sebenarnya setipa kali tgglkan anak dekat org mesti risaukan,takut jd apa2 tp nak buta mcm mana,kita bekerja jd terpaksa juga tinggalkan,doa je moga2 anak kita selamat

    ReplyDelete