.:: check BP 2 hari sekali ::.


Lagi sekali, habis la rutin 2 minggu lin kena check BP.

Lin pernah citer, kepala kerap sakit dan rasa nak pitam. Benda ni selalu sangat jadi.
So, masa checkup aritu, lin pun inform doctor.
Doctor cakap, kalau ikut checkup aritu, BP lin ok. cuma tinggi sikit je.
Then, dia bagi 1 form, suruh lin buat check BP every 2day once.

Lin pun fikir, tak kan 2 hari sekali nak kena datang PPUKM untuk amik BP.
Macam menyusahkan je.
Nak beli alat check BP tu, macam merugikan je.

Then, doctor tu cakap la. U boleh pergi farmasi.
Ada farmasi yang provide service tu.
Atau pergi je mana2 clinic.

Owhh.. baru tahu.. ingat kena buat kat PPUKM je...

Lin pun try pergi clinic panel UCSI.
Laurent Bleu Clinic.
1st time pergi, register macam biasa. Sah2 kena charge RM15 ni...
next time, doctor tu kata, tak payah. Datang terus jumpa dia.
Mean free...

Nak di pendekkan cerita..
20130424 lin amik check BP...
dan result sangat bad. Before ni semuanya ok.
Doctor pun terkejut kenapa suddenly drop.
Lin ni tak tahu sangat baca BP. Tapi bila doctor da cakap paling rendah 60, tapi lin 46
Nampak angka tu macam drop sangat.

Doctor suruh lin banyak2 minum air.
Lin rasa arini sangat stress sbb kes hafidh kot.
Entah la....


Ni form yang doctor bagi tu... 


Tinggal sekali je lagi nak check BP. harap semuanya ok.


Post a Comment

2 Comments

  1. hui rendah sgt tu lin..etty check kat umah je..alhamdulillah..dh naik sikit..smlm check last 112/80 nak normal dah..

    ReplyDelete
  2. memang rendah bacaan tu..banyakkan berehat k..

    ReplyDelete