.:: perut da turun... ::.

 Mommies pernah dengar istilah perut da turun tak???

Yang kiri tu.. belum jatuh lagi... tapi yang kanan da jatuh... 


Ni versi internal view plak...


Mesti ada yang pernah dengar kan...
Al kisah semalam masa labour day, lin sibuk2 kan la diri pergi rumah mak..
adik lin kan nak kahwin da esok... mesti bnyak kerja nak kena buat.

So bangun awal pagi..
kemas rumah... sidai baju...
baru keluar...

Sibuk2 tolong mak siang ikan, basuh ikan...
petang tu plak, tolong mak masak ikan siakap sweet sour...

Sambil tu borak2 ngn mak...
"perut ni rasa macam da turun la mak... "
"tu la... mak nampak gak... ko asyik dukong boboi je... " 
"ni baru 34 minggu... mesti ujung bulan ni beranak kan.. " 

Itu la antara ayat2 lin ngn mak...
Sebenarnya.. lin sendiri pun da tak larat nak bawak perut..
Nak berjalan pun susah...

Compare masa preggykan hafidh dlu, memang berbeza..
lin dlu aktif sangat.
Berjalan tu laju je..
tak pernah ada rasa sakit kat perut...

Tapi yang sekarang ni..
Lin kerap sakit perut...
Kerap sakit belakang...
Nak bangun tu... ya rabbii... punya la payah..
Mungkin badan ni belum fully cover dari beranak hafidh...
Baru nak sambung urat2 tu, da sibuk mengandung lagi..
mungkin la... 

Adik sangat aktif... 
Kadang2 tu, bila perut kena meja...
dia tendang balik... sangat terasa....
Dan yang paling terkejut... bila tngah syok buat kerja..
dia kick kuat... amboi... awak sangat aktif adik...


Ini semua dugaan mengandung anak ke 2...
Lain anak lain ragamnya...

Kadang2 tu.. bila fikir2 balik...
takutnya nak bersalin...
macam tak pernah bersalin kan...
padahal br je tahun lepas beranak...

Semoga dipermudahkan...
takut plak bila fikir2 semua ni..

Bag hospital baby pun belum kemas lagi ni..
mintak2 masa wedding angah nanti xde la benda2 suspen jadi...

Harap semua nya terkawal... =)
Kalau adik keluar bulan may...
sama la besday ngn mummynya nanti...
macam lin ngn mak jugak.. selang beberapa hari je.. =)



Post a Comment

6 Comments

  1. Replies
    1. chinta.. tengok jangan tak tengok... =)

      Delete
  2. perot mommycha dah turun, padahal baru 36w. erk 36w tu dah tgu masa le kan? hewhewhew.

    yup dugaan anak kedua ni, sakit betul preggie, sakit perot, sakit pinggang, sakit nak bangun nak solat semua sakit. alahai. takpelah semoga sakit2 ini akan mendekatkan kita lagi dengan Allah SWT.

    lagi beberapa minggu i punya turn nak beranak. i is takut u ols ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. mommy cha.. 36 week tu da boleh sangat bersalin... good luck...

      Delete
  3. mmg penah la dgr org ckp perut dah jatuh..tu dah dekat nak bersalin la tu..

    insha Allah moga dipermudahkan segala urusan lin ye

    ReplyDelete