kbba

Latest Posts

.:: Petua mudah bersalin ::.

By 2:52 PM , ,

Petua ni lin dapat masa baca2 komen orang kat FB bila ada mummy tanya. So base on comment mommies lain tu, lin pun buat la list. Mana yang senang tu boleh la kita pakai or cuba...

1. Baca surah Al-fatihah 1x
    surah Al Qausar 1x
    selawat 3x
    Kemudian minum air selusuh

2. Minum air zam zam dan makan buah kurma

3. Baca surah al fatihah 1-4 x

4. Kerap mandi

5. Selawat 3x baca ayat kursi tiup dalam air minum dan sapu pada perut.

Cara yang nurse ajar untuk speed up BUKAAN RAHIM:

1. Baring mengiring sebelah kiri.

2. Kaki kiri lurus.

3. Kaki kanan bengkokkan sikit.

4. Bile time contraction dtg / time rasa sakit, Tarik punggung anda sekuat hati menggunakan tangan kanan and teran.

Ni antara tips2 utk mudahkan bersalin:

  • 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga. 
  • Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah. 
  • Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka
  • Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction
  • Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin
  • Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin
  • Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (ni mmg aku amalkan jugak, nanti baby lahir kulitnya bersih je)
  • Makan kurma dalam bilangan ganjil
  • Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby
  • Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby
  • Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.
  • Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sb nt koyak teruk (aku mmg failed nak pegang buku lali. Peha besar sgt...so pegang je la besi palang katil tu)
  • Amaklan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut
  • Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuar, tarik nafas dan lepaskan cepat2
  • Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air
  • Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu
  • Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang :)




Yang lin amalkan pula:


Amal kan minum Virgin coconut oil


Buat perineum massage 


Kerap bersama suami

Minum air hujung rambut

Minum air selusuh akar fatima

Air selusuh buatan suami - lin guna air yasin

Jaga tingkah laku dengan suami dan parent. - Jangan buat dosa kering. 

Mintak suami doakan kurang sakit dan mudah bersalin. 



Masa contraction baca doa nabi yunus


Masa contraction kurangkan menjerit/bercakap. - Simpan tenaga untuk meneran.




p/s: Entah bila adik baby nak buat suprise ni... tak sabar nak tunggu. Minggu ni da 37week. Kalau abang keluar awal, patut adik lagi awal... So dari 36 week mummy da get ready...







You Might Also Like

7 leave a massage here...

  1. lya doakan moga semuanya selamat ye. nanti awk kna amalkan jugak..

    ReplyDelete
  2. salam lin...

    dah selamat bersalin ke?

    ReplyDelete
  3. Hi. Wow menarik artikel ni... tahniah admin.


    Look into my blog ... Tips Puaskan Pasangan

    ReplyDelete
  4. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Bersalin Dengan Lebih Mudah. Pengetahuan yang sangat penting untuk ibu yang sedang hamil.

    ReplyDelete
  5. salam, hi sory tanya,

    vco makan start dr bile? klu makan awal ade kemungkinan tak bersalin awal? ke takde kaitan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 7 bulan dah boleh start dah dia.... tak kan la beranak awal.. hihih elok untuk bby elak kena jaundis dan memudah dan melembut kan bahagian bukaan kita tu.
      harap dapat membantu

      Delete

mommylin.juniorhappy

Followers